„Grigeo Klaipėdai” – pastabos ir dėl dumblo, ir dėl vamzdyno

Miestas, Svarbu

Bendrovės „Grigeo Klaipėda“ planuojama nuotekų valymo įrenginių Dumpiuose modernizacija sulaukė uostamiesčio savivaldybės pastabų. Jos specialistai nepritarė planuojamos ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai ir pateikė tris lapus pastabų bei pareikalavo ją pataisyti.

Bendrovė „Grigeo Klaipėda” planuoja modernizuoti Dumpiuose esančius nuotekų valymo įrenginius. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Žinoma, kad nuotekų valymo įrenginių modernizacija Dumpiuose yra žingsnis į priekį sprendžiant nemalonių kvapų problemą. Tačiau mes norime, kad viskas būtų daroma tinkamai, kad būtų siekiama didžiausios naudos, todėl ir pateikėme savo pastabas. Tikimės, kad į  jas bus atsižvelgta“, – teigė Klaipėdos savivaldybės Aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė Renata Chockevičienė.

Poveikio aplinkai vertinimo (PAV) ataskaitoje akcentuojama, kad modernizuodama nuotekų valymo įrenginius Dumpiuose, „Grigeo Klaipėda“ siekia sumažinti į aplinkos orą išsiskiriančių teršalų ir kvapų kiekį. Tačiau Klaipėdos savivaldybės specialistams abejonių sukėlė tai, kad ne visais planuojamais modernizavimo veiksmais kvapai gali būti sumažinti. Todėl ir pateiktos pastabos taisyti PAV ataskaitą.

Ją išnagrinėję, Klaipėdos savivaldybės specialistai konstatavo, jog nuotekų dumblas ir toliau gali kelti problemų, jei nebus rasti kiti sprendimai.

„Nuotekų valymo įrenginiuose susidaręs mechaninio valymo dumblas iki 2020 m. sausio 7 dienos buvo paduodamas į įmonės teritorijoje esančias dumblo kompostavimo aikšteles. PAV ataskaitoje teigiama, kad įdiegus dumblo sausinimo įrenginius (dekanterį), visas susidarysiantis ir nusausintas nuotekų dumblas pagal sutartis bus perduodamas  atliekų tvarkytojams (numatoma UAB „Fortum Klaipėda“ arba kitiems atliekų tvarkytojams), todėl bus visiškai nutraukta esamų dumblo kompostavimo aikštelių eksploatacija. Sutartys ir ketinimo protokolai su kitais atliekų tvarkytojais dėl sausinto dumblo priėmimo pateikti PAV ataskaitos 23 priede. Šiame priede pateiktas UAB „Branda LT“ 2021-02-03 raštu „Dėl nusausinto dumblo priėmimo“ sutikimas dėl nuotekų dumblo tolimesnio tvarkymo, nurodant galimą priimti nuotekų dumblo kiekį – iki 2000 tonų per metus. Nesutinkame, kad susidarysiantis ir nusausintas nuotekų dumblas būtų perduodamas netoli (72 m atstumu) veikiančiam atliekų tvarkytojui, kuris tikėtina bioskaidžių atliekų kompostavimo aikštelėje atviro kompostavimo būdu apdoros iš AB „Grigeo Klaipėda“ atvežtą dumblą. Tokiu atveju apdžiovinto nuotekų dumblo tvarkymas vyktų netoli PŪV vietos ir nuotekų dumblo tarša kvapais, kurie sklinda iki miesto, nebus panaikinta, o tik lokalizuota kitoje vietoje. Manome, kad nuotekų dumblas galėtų būti perduodamas atliekų tvarkytojui energijos gavimui ar  apdorojimui tik uždaru būdu“, – teigiama PAV ataskaitos rengėjams pateiktame pastabų rašte.

Šioje ataskaitoje taip pat rašoma, jog Dumpiuose toliau bus eksploatuojamos tik 5 dumblo kompostavimo aikštelės, o jose bus laikoma apie 25 tūkst. tonų dumblo per metus.

„PAV ataskaitoje nėra duomenų apie tai, kad nuotekų dumblo padavimo iš nuotekų valymo įrenginių  į dumblo kompostavimo aikšteles sistema yra naikinama. Kadangi nurodytas toks didelis kompostuojamo dumblo kiekis, kyla abejonių, ar nepaliekamos sąlygos toliau kaupti ir laikyti neperduotą atliekų tvarkytojui nuotekų dumblo kiekį. Ar tikrai nebus kompostavimo aikštelės eksploatuojamos dekanterio gedimo/remonto atveju? Todėl prašome pateikti kompostavimo aikštelėse planuojamo laikyti nuotekų dumblo kiekį pagrindžiančius skaičiavimus ir informacija apie tai, ar bus naikinamas nuotekų dumblo padavimo į aikštelės vamzdynas. Taip pat prašome pateikti informaciją apie planuojamos naudoti dumblo laikymo (2 vnt.) aikšteles (ne kompostavimo), apie kurias vis užsimenama dokumente, tačiau nedetalizuojama“, – rašte nurodo Klaipėdos savivaldybė.

Jos specialistai dar pernai rugpjūtį, kai buvo rengiama PAV programa, prašė išnagrinėti nuotekų vamzdyno, besitęsiančio 14 km nuo gamybinės bazės iki nuotekų valymo baro, modernizacijos/atnaujinimo galimybę. Toks prašymas buvo pateiktas, nes Klaipėdos gyventojai skundžiasi, kad intensyvus nevalytų nuotekų kvapas jaučiamas nuo pat įmonės gamybinės teritorijos Nemuno g. 2 iki pat pietinės miesto ribos.

„PAV rengėjai 2020-08-28 raštu informavo, kad „bus išnagrinėta galimybė automatizuoti/modernizuoti nuotekų spaudiminės linijos (kuria nuotekos iš gamybinės teritorijos (Nemuno g. 2) transportuojamos į Dumpių nuotekų valymo barą) nuorintojų veikimą ir kvapų valdymą. PAV ataskaitoje nebuvo išnagrinėta šio vamzdyno modernizacijos/atnaujinimo galimybė. Tik  nurodyta, kad „Nuotekų transportavimo slėginės linijos buvo pastatytos 1989-1992 m., yra saugios ir tinkamos eksploatuoti. Linijos yra nuolatos prižiūrimos, periodiškai vykdomi vamzdyno sienelių storio ultragarsiniai tyrimai (atlikti 2006, 2010, 2014, 2019 metais)“. Kokiu pagrindu senesnės nei 20 metų nuotekų transportavimo linijos priežiūra atliekam tik kas 4 metus? Ar tikrinimo periodiškumas yra pakankamas? Prašome pateikti dokumentais pagrįstą informaciją apie 14 km ilgio abiejų atšakų nuotekų linijos techninę būklę“, – PAV ataskaitos rengėjų pareikalavo Klaipėdos savivaldybė. Ir dar kartą paprašė jog būtų išnagrinėta 14 km nuotekų vamzdyno nuo Nemuno g. iki Dumpių kaimo modernizacijos/atnaujinimo galimybė.

PAV ataskaitos rengėjai taip pat neatsižvelgė į Klaipėdos savivaldybės prašymą numatyti oro kokybės monitoringo vykdymą e-nosies įrenginių pagalba, išdėstant šiuos įrenginius aplink sklypo Dumpių kaime, kuriame „Grigeo Klaipėda“ vykdo savo veiklą, ribas.

„Nurodoma, kad „įgyvendinus PAV ataskaitoje numatytas veiklas, nuo jų vykdymo pradžios aplinkos oro taršos kvapais stebėsena planuojamame taršos šaltiniuose (Nr. 049 ir 050) – 1 k. metuose“. Kadangi Klaipėdos miesto pietinės dalies gyventojai iki tol, kol veikė įmonės Dumpių valymo įrenginiai nuolat skundėsi intensyviu nevalytų nuotekų, sklindančių nuo įmonės gamybinės teritorijos iki pat pietinės miesto ribos, kvapu, prašome PAV ataskaitoje numatyti į aplinkos orą iš visų taršos šaltinių išmetamo ne tik sieros vandenilio, bet ir amoniako  monitoringo vykdymą. Taip pat pakartotinai prašome numatyti oro kokybės monitoringo vykdymą e-nosies įrenginių pagalba, išdėstant šiuos įrenginius ties Dumpių km. sklypo riba Klaipėdos miesto kryptimi“, – pastabų ir prašymų PAV ataskaitos rengėjams negailėjo Klaipėdos savivaldybė.

Visos pastabos su PAV ataskaitos rengėjais ir įmonės „Grigeo Klaipėda“ atstovais buvo aptartos šią savaitę vykusiame pasitarime. „Atsakymus turime gauti ir raštu. Mes nesame derinanti institucija, turime teisę tik teikti pastabas, bet tikimės, kad į jas bus atsižvelgta“, – vylėsi R. Chockevičienė.

4 Comments

  1. Albinas

    Palikite automobilį (geriau būtų tamsios spalvos)Minijos g, prie parduotuvės NIC ar arčiau sankryžos visai dienai ir pamatysite ant automobilio daug baltų taškiukų kurie sunkokai nusiplauna.GRIGEO yra už 500metrų .Aplinkos apsaugos departamentas yra šalia už kokių 500-600metrų. Tai kaip čia turbūt viskas legaliai ????

    Reply
  2. *****

    Ačiū savivaldybės specialistams 🙂

    Reply
    • Už ką

      Kad 20 metu leido teršti Marias?

    • *****

      Už tai , kad nors dabar suprato 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This