Senieji kariliono varpai atgims Dujų fabrike

Miestas, Svarbu

Prieš penkiolika metų tarnystę baigę senieji Klaipėdos kariliono varpai, kurių didžioji dalis iki šiol dūla sandėlyje, naujai turėtų suskambėti istoriniame Dujų fabrike.

Didieji senojo kariliono varpai yra pastatyti viešose miesto vietose, vienas jų – Turgaus gatvėje, prie atkuriamos šv. Jono bažnyčios. Mato Mačiulskio nuotr.

Speciali darbo grupė nuo šių metų pradžios svarsto, kam ir kaip pritaikyti senuosius kariliono varpus, kurie jau penkiolika metų yra saugomi sandėliuose. Šie varpai yra Klaipėdos savivaldybės nuosavybė.

Darbo grupė svarstė, kad trys didieji varpai galėtų skambėti atstatytame šv. Jono bažnyčios bokšte, o kiti atskirose vietose puošti miestą ar tapti muzikine instaliacija. Tačiau paskaičiuota, kad įrengti tokią instaliaciją kainuotų labai daug, todėl realiausiai imta vertinti fondo „Augustus“ pasiūlymą kariliono varpus sumontuoti vienoje iš šiuo metu rekonstruojamo Dujų fabriko saugyklų. Vienoje jų numatoma įkurti senovinių automobilių muziejų, o kitoje – mechaninius muzikos instrumentus, pavyzdžiui, vargonus ar puodynes, todėl neabejojama, kad ir kariliono varpai čia puikiai tiks.

Darbo grupė, kuri sprendžia senųjų kariliono varpų ateitį, ir trečiadienį susirinko į posėdį. Jame galutinai sutarta, kad varpai turi atsirasti Dujų fabrike ir aptartos detalės, kaip tai turi būti padaryta.

„Dar iki šio posėdžio bendravome su Vokietijos varpų liejykla. Jos atstovai sutiko apžiūrėti esamus varpus, įvertinti jų būklę, nustatyti kokių trūksta ir juos atkurti – išlieti iš naujo. Tai galėtų būti padaryta per 3-4 mėnesius. Todėl optimistiška ir realu, kad senasis karilionas Dujų fabrike atgimtų jau šių metų pabaigoje. Žinoma, tai nebus koncertinis variantas, tačiau varpai tikrai skambės. Aišku, kad jau girdėjome nuomonių, jog varpams Dujų fabrike ne vieta, nes greta yra cerkvė, tačiau tie varpai juk nuolat neskambės, o tik išskirtinėmis progomis“, – tvirtino A. Cesiulis.

Klaipėdos savivaldybė dabar turi ieškoti būdų, kaip teisėtai varpus valdyti perduoti fondui „Augustus“. Šis fondas, beje, yra pasiryžęs padengti didžiąją dalį su kariliono prikėlimu susijusių išlaidų, kurios gali siekti apie 300 tūkst. eurų.

Patys didžiausi senieji kariliono varpai puošia Klaipėdą. Jie stovi Tiltų, Turgaus gatvėse, Karlskronos aikštėje. Paklaustas, ar puošmenos bus nuimtos, kad Dujų fabrike būtų pilnas varpų komplektas, A. Cesiulis tvirtino, kad šis klausimas sprendžiamas. „Pirmiausia reikia įvertinti šių miesto viešose vietose esančių varpų būklę. Bet tikėtina, kad jie bus paimti į Dujų fabriką, kad karilionas būtų pilnos sudėties. Galbūt bus nulieti nauji varpai, kurie bus pastatyti tose vietose, kur stovėjo senieji“, – teigė vicemeras.

Keli varpai yra padovanoti kitiems miestams. Juos taip pat norima susigrąžinti į Klaipėdą, kompensuojant nuostolius ar pakeičiant naujai išlietais varpais.

INFORMACIJA

Pagal Peterio Šilingo projektą tuometės Rytų Vokietijos Apoldos liejykloje pagaminti 48 kariliono varpai Klaipėdos centrinio pašto bokšte buvo sumontuoti 1987 metais.

2006-aiais juos pakeitė kiti, pagaminti Olandijoje. Naujojo kariliono varpai Klaipėdoje pirmą kartą sugaudė per 2006 metų Kalėdas, o senieji varpai buvo patikėti saugoti Klaipėdos universitetui.

Trys patys didžiausi senojo kariliono varpai puošia miestą. Jie yra pastatyti Turgaus bei Tiltų gatvės ir Karlskronos aikštėje. Dar keli varpai yra padovanoti kitiems miestams ir bažnyčioms. Deja, bet per tuos metus keli saugomi varpai mistiškai buvo pavogti, o jų nepavyko rasti.

Šiuo metu vis dar saugomi yra aštuoni didieji varpai ir per 20 mažesniųjų. Klaipėdos savivaldybėje sudaryta speciali darbo grupė, kuri sprendžia, kaip šiuos varpus reikėtų prikelti naujam gyvenimui, nes ir toliau juos sandėliuoti esą nėra tikslo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Politikai pritarė „kosminės kainos“ socialinio būsto statybai

„Net šiurpuliukai per kūną nuėjo: ar tai tiesa, kad skaičiuojamoji vienos kv. metro kaina – virš 4 tūkstančių eurų?”- taip ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristato antrosios buvusio dujų fabriko saugyklos viziją

Buvusias Klaipėdos dujų fabriko saugyklas valdančios A. Jankevičiaus individualios įmonės užsakymu parengti ir viešinami projektiniai pasiūlymai, numatantys antrojo iš šių ...
2024-03-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This