Holistinio žmogaus tobulėjimo centro architektūrinį konkursą laimėjo klaipėdiečiai

Miestas

Socialinių mokslų kolegijos uostamiestyje, Šiaurės prospekte, planuojamo įgyvendinti Holistinio žmogaus tobulėjimo centro „Holaxy“ architektūrinį konkursą laimėjo klaipėdiečių architektų firma „TAU projektai”.

Konkursinių architektūros projektų vertinimo komisijoje dirbęs architektas, architektūros kritikas Audrys Karalius elektroniniame žurnale pilotas.lt rašo, kad vertinat keturias konkursui pateiktas idėjas 1-oji vieta paskirta beveik vienbalsiai. Projekto DNR 24 autoriai – Tomas Segalis, Mindaugas Savickas, Alanas Segalis ir Sergejus Volikovas.

Projekto autoriai siūlo pelkės centre formuoti salą su holistiniu paminklu „Motinai Žemei“. Pastato tūris vientisas, formuojamas atsižvelgus į konteksto urbanistines ašis, miesto ryšius bei jungtis. Tūrinėmis ir erdvinėmis priemonėmis kuriamas tėkmės, begalybės įspūdis, sąryšis su gamtiniais ir urbanistiniais elementais. Konkurso laureatai akcentuoja, kad pastato vidinės jungtys dėstomos organiškai, DNR sekos principu – nuolat jungiant, prakeičiant, vidinėms erdvėms persipinant, prasišviečiant viena su kita. Pastate nėra vienos baigtinės erdvės, siūlomos viešosios erdvės konceptualiai neturi nei pradžios, nei pabaigos, kuriamas begalinio tekėjimo, judėjimo įspūdis – gyvastis.

„Visgi komisija projektui turėjo nemažai pastabų ir autoriams greičiausiai teks grįžti prie eskizų. Ypač – fasadų ir ryšio su landšaftu paieškoje”, – rašo A. Karalius.

2-oji vieta teko projektui „Holaxy Klaipėda“, kurį sukūrė studija „Neue Architektūra” (autoriai – Gediminas Aismontas, Domantas Baltrūnas) iš Vilniaus. 3-ioji vieta paskirta taip pat vilniečių projektui „Pynė“ ir Lietuvos-Suomijos UAB „Architektūros linija” (autoriai – Gintaras Čaikauskas, Faustas Lasys, Gabrielė Rinkevičiūtė, Simonas Čaikauskas).

Konkursinių architektūros projektų vertinimo komisijoje dar dirbo Gabija Skučaitė (VšĮ Socialinių mokslų kolegijos kanclerė, idėjos autorė, užsakovė), Tomas S. Butkus (architektas, humanitarinių mokslų daktaras, koncepcijos autorius), Mantė Černiutė-Amšiejienė (architektė, Klaipėdos miesto vyr. architektė, savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja), Gintaras Balčytis (architektas, Lietuvos Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas), Kastytis Macijauskas (architektas, Klaipėdos m. savivaldybės administracijos direktoriaus vyr. patarėjas) ir Diana Manko (VšĮ „Klaipėda ID“ investicinės aplinkos projektų vadovė).

Laureatams paskirtos piniginės premijos. Konkurso 1-os vietos laimėtojui – 10 000 eurų, 2-os vietos laimėtojui – 7 000 eurų, o 3-ios vietos laimėtojui – 5 000 eurų.

Kolegija skelbia, kad statybas preliminariai numatoma pradėti kitų metų rugsėjį.

2 Comments

  1. +-

    Tai didelis įvykis dabartinėje pilkoje Klaipėdos kasdienybėje . Pagarba Gabijai Skučaitei . Sėkmės Jums visokeriopos.
    P.S. Džiugu kad Klaipėdiečiai buvo geriausi .

    Reply
  2. Anonimas

    Įdomus konkursas kviestiniams, neskelbiant viešai. Įdomu, kodėl bijoma pasikviesti daugiau architektų ir paskelbti viešai, juk visi architektai dirba už ačiū ir be ačiū. Už idėjas ir darbą jiems niekas nemoka. Gauni mažiausios kainos konkursą, jei laimi pirmą vietą idėjos konkurse. O štai rangos konkurse, rangovai už ačiū nieko nedaro.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Kuriam Klaipėdos ponui prireikė žaliosios vejos?*

Smalsūs žmonės pastebi, kad nuo Šiaurės prospekto šlaitų dailiai nuimama žalioji veja ir dar dailiau parengiama išvežti. Ir spėlioja, kurio ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas

Sudūlėjo Šiaurės prospekto požeminės komunikacijos (atnaujinta)

74 milijonus litų kainavusio Šiaurės prospekto dalyje nučiuožė šlaitai, o seniau nutiestoje jo atkarpoje jau susidėvėjo požeminės vandens nuotekų sistemos.  ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Svarbu, Transportas

Dėl „furų" sutramdymo - kritikos rimbai Uosto direkcijai

Bendrovės „DFDS Seaways” prašymas leisti trims elektriniams vilkikams važiuoti pirmyn ir atgal Minijos gatve, tarp Baltijos pr. ir Kalnupės gatvės, ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This