Kviečia šiuolaikinė Nidos opera su vaizdu į kopas ir marias

Regionas

Šiemet Lietuvos kultūros sostinės titulas atiteko Neringos miestui, todėl visą vasarą ir rudenį Kuršių nerija kvies apsilankyti įvairiuose renginiuose – koncertuose, spektakliuose, parodose.

Birželio 30 dieną Neringa pakvies į ypatingą premjerą – šiuolaikinę operą apie Nidos istoriją. Scena taps visas Nidos miestas – nuo Parnidžio kopos iki marių. Žiūrovai kviečiami klausytis operos per ausines – keliaudami pėsčiomis vaizdingu Nidos maršrutu, perteikiančiu praėjusio amžiaus Nidos istorijos metraštį, žmonės įsigilins į autentiškas miesto istorijas, kurias operos autoriai, kompozitorius Jonas Jurkūnas ir dramaturgė Kristina Savickienė rado neseniai išspausdintoje knygoje „Nidos mokyklos kronika“.

„Metraštį „Nidos mokyklos kronika“ pastebėjau Neringos Viktoro Miliūno bibliotekoje, o kai perskaičiau – nekilo abejonių, kad tai yra išskirtinė ir labai įdomi medžiaga. Supratau, kad noriu ir galiu apie ją kalbėti muzikiniais garsais pasitelkdamas gamtą kaip neišsemiamą šaltinį. Neringa yra labai gražus ir subtilus kraštas. Smėlio, miško ir dviejų vandenų apsuptyje tarsi atsiriboji nuo didmiestyje supančio kasdienybės triukšmo. Kuriant muziką tai yra labai svarbi aplinkybė“, – pranešime spaudai cituojamas J. Jurkūnas.

Nidos mokyklos mokytojų sukaupta dokumentinė medžiaga tapo jo ir K. Savickienės įkvėpimu. Garsiniame pasivaikščiojime Neringos bendruomenės istorijos pasakojamos aktorių Vytauto Anužio, Karolinos Kontenytės ir Jono Baranausko balsais, o ypatingą realumo jausmą sukuria binauraliniai garso įrašai ir kinematografinio pobūdžio muzikinės kompozicijos, besiskleidžiančios nuo tradicinio akustinio skambesio iki „soundscape“ stilistikos garsyno.

„Didžiausias iššūkis buvo sugalvoti, kaip metraštį paversti libretu, kaip sudėlioti istoriją apie gyvus įdomius žmones iš faktų, statistikos, įvykių suvestinių. Ką atsirinkti, o ką palikti gulėti metraštyje. Skaitydama šią knygą pajutau, kaip prieš mano akis ėmė vertis visai kitokia Nida, kitokia Lietuva ir jos istorija. Vokiečius keitė lietuviai, lietuvius vėl vokiečiai, keitėsi pavardžių rašyba, vietovardžiai. Keitėsi ir rašantys asmenys, o kartu su jais – ir žanrai, nuo rimto metraščio iki asmeninio dienoraščio. Slenkantys smėliai, Pirmasis pasaulinis karas, pabėgėliai, trumpas atokvėpis, Antrasis pasaulinis karas, bombardavimas, pabėgėliai, atrodo, istorija eina ratais, pastovi išlieka tik jūra ir joje žvejojantys bei skęstantys žvejai. Iš to ir kilo noras kalbėti apie tarsi ratais besisukantį laiką, o ši knyga pasirodė besanti puiki dramaturginė medžiaga“, – apie kūrybinius iššūkius pasakojo dramaturgė K. Savickienė.

Birželio 30 d. startuosiantis garsinis pasivaikščiojimas – šiuolaikinė opera po Nidą bus prieinama kiekvienam, o klausytojai į garsinę patirtį galės leistis savarankiškai. Vienintelė pasivaikščiojimo sąlyga – į išmanųjį įrenginį atsisiųsti nemokamą programėlę „Echoes“, kuri automatiškai pradės groti, klausytojui priartėjus prie maršruto stotelės.

Projekto organizatorius Nidos „Agila“, partneris – Klaipėdos dramos teatras. Projektą iš dalies finansuoja Neringos savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kultūra

Vilniečiai „Atžalyną“ atveža į Klaipėdą

Režisierius Jonas Vaitkus spektaklį „Atžalynas“ Lietuvos nacionaliniame dramos teatre pastatė prieš daugiau nei 10 metų, bet iki šiol šis spektaklis ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This