Ant Klaipėdos mokyklų ir darželių stogų – saulės elektrinės

Svarbu, Švietimas

Ant dar penkių Klaipėdos švietimo įstaigų turėtų būti įrengtos saulės elektrinės. Tačiau Klaipėdos politikai suabejojo, ar jų nauda yra tokia didelė, kokia nurodoma.

Asociatyvi nuotr. (U.S. Air Force photo by Roland Balik)

Klaipėdos savivaldybės administracijos vyriausioji patarėja Inga Kubilienė Finansų ir ekonomikos komiteto narių trečiadienį prašė pritarimo teikti penkias paraiškas įrengti penkias saulės elektrines ant švietimo įstaigų stogų.

Tokias jėgaines norima įrengti Simono Dacho progimnazijoje, Gedminų progimnazijoje,  Smeltės progimnazijoje, Vitės progimnazijoje ir lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“. Šios įstaigos pasirinktos todėl, kad yra renovuotos, o jų stogų būklė yra tinkama pastatyti saulės elektrinių įrangą.

I. Kubilienė aiškino, jog Aplinkos projektų valdymo agentūra netrukus paskelbs kvietimą teikti paraiškas ir gauti net 80 proc. siekiančią subsidiją įsirengti saulės elektrines. Jas galima įrengti ant švietimo įstaigų, kitų valdiškų institucijų ar religinių bendruomenių namų.

Norint pateikti paraišką, reikia miesto tarybos pritarimo, nes ji yra Klaipėdos švietimo įstaigų savininkė.

„Tokių saulės elektrinių atsipirkimo laikotarpis yra 2-3 metai, nes didžioji dalis įrengimo lėšų padengiama subsidijos pinigais. Klaipėdos savivaldybei reikės pridėti tik 20 proc., o tai visoms penkioms įstaigoms sudarytų apie 60 tūkst. eurų“, – teigė I. Kubilienė.

Finansų ir ekonomikos komiteto narys Rimantas Taraškevičius priminė, jog miesto taryba jau buvo priėmusi sprendimų leisti saulės elektrines įrengti ant kelių uostamiesčio švietimo įstaigų.

„Ar projektai buvo įgyvendinti? Man atrodo, kad jie nebuvo labai sėkmingi“, – klausė R. Taraškevičius.

I. Kubilienė teigė, jog saulės elektrinės jau įrengtos „Verdenės“ progimnazijoje ir lopšelyje-darželyje „Ąžuoliukas“. Tokį projektą taip pat yra įgyvendinęs Klaipėdos lengvosios atletikos maniežas, o vis dar planuoja „Žemynos“ gimnazija ir darželis „Čiauškutė“.

„Ar tikrai saulės elektrinė atsipirks per 2-3 metus. Sunku tuo patikėti, nes tokių pavyzdžių praktikoje neteko girdėti. Ar darote monitoringą, kaip sekasi su jau įgyvendintais tokiais projektais?“ – domėjosi ir komiteto narys Arvydas Vaitkus.

I. Kubilienė tikino, jog dabar sudėtinga vertinti projektų rezultatus, nes buvo karantinas, vaikai nelankė mokyklos, tad didžiąją dalį saulės elektrinėje pagamintos energijos reikėjo saugoti, o tai kainuoja.

„Bet faktas, kad jei įstaiga pasigamina ir 100 proc. jai reikalingos energijos, sutaupome tik dalį lėšų, nes vis tiek reikia mokėti energijos skirstymo kainą. Pavyzdžiui, „Ąžuoliukas“ anksčiau už elektros energiją per mėnesį mokėdavo 500 eurų, o dabar 250 eurų. Tačiau tikslūs saulės elektrinių naudos rezultatai bus aiškūs gruodį“, – tikino I. Kubilienė.

Klaipėdos vicemeras Arūnas Barbšys ragino pritarti paraiškų teikimui ir galimybei gauti subsidiją įsirengti saulės elektrinės.

„Jau padarytas didelis darbas, kad tos paraiškos būtų teikiamos. Nepasinaudoti siūloma subsidija būtų galima laikyti lėšų nepanaudojimu“, – konstatavo A. Barbšys.

Todėl komiteto nariai bendru sutarimu pritarė, kad tokios paraiškos būtų teikiamos, tačiau taip pat įpareigojo Klaipėdos savivaldybę metų pabaigoje pateikti informaciją apie realią saulės elektrinių naudą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This