Klaipėdoje – iš Indijos kilusi koronaviruso atmaina

Koronavirusas, Svarbu

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pranešė, kad atlikus sekoskaitos tyrimus laboratorijos aptiko pirmąjį užsikrėtimo Delta, dar vadinama „indiškąja“, koronaviruso atmaina atvejį.

Tai įvežtinis atvejis – asmuo į Klaipėdą atvyko iš Uzbekistano, koronavirusinė infekcija jam patvirtinta atlikus profilaktinį tyrimą ir būnant izoliacijoje.

Klaipėdos jūrininkų ligoninės nuotr.

„Turime visą žmogaus atvykimo į Lietuvą grandinę, žinome, kur ir kaip jis izoliavosi. Šiuo metu intensyviai bendradarbiaujame su įmonės, į kurią dirbti atvyko žmogus, administracija“, – pranešime cituojamas NVSC Klaipėdos departamento direktorius Raimundas Grigaliūnas.

Įvertinus kitose šalyse stebimą situaciją, susijusią su Delta atmainos plitimu, nuspręsta imtis papildomų saugumo priemonių – dėl COVID-19 ligos bus tiriami įmonės, į kurią dirbti ir atvyko asmuo, darbuotojai, nors, kaip nustatyta epidemiologinio tyrimo metu, ir neturėjo kontakto su užsikrėtusiu asmeniu.

Taip pat šiuo metu nustatinėjami lėktuve greta asmens sėdėję žmones, kuriems bus rekomenduoti atlikti testą COVID-19 ligai nustatyti.

Žmogus, kuriam patvirtinta Delta atmaina, į Vilnių lėktuvu atvyko gegužės 31 d. ir iškart keliavo į Klaipėdą, kur izoliavosi. COVID-19 liga jam patvirtinta birželio 2 d. profilaktinio testavimo metu, infekcijai būdingų simptomų asmuo, kaip nustatyta epidemiologinės diagnostikos metu, nejautė.

Pasaulio sveikatos organizacija Delta atmainą, kuri pirmą kartą spalio mėnesį aptikta Indijoje, yra priskyrusi prie susirūpinimą keliančių atmainų.

NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėjos, laikinai vykdančios direktoriaus funkcijas, Giedrės Aleksienės teigimu, šiuo metu, siekiant kuo labiau sumažinti rizikas, įvežtiniams COVID-19 ligos atvejams skiriamas ypatingas dėmesys.

„Suprantame, kad visas pasaulis pamažu atsiveria, todėl nuo atmainų, atkeliaujančių iš svetur, negalime apsisaugoti. Tačiau, skirdami ypatingą dėmesį, galime išvengti jų plitimo viduje. Dėl to visi atvejai, kai infekcija patvirtinama žmogui, grįžusiam ar atvykusiam iš užsienio, sulaukia išskirtinio specialistų dėmesio, visi ėminiai yra siunčiami sekoskaitos tyrimams“, – sako G. Aleksienė.

Paros rodikliai

Statistikos departamento duomenimis, trečiadienį visoje šalyje nustatyti 104 nauji COVID-19 atvejai. Atlikus 11 566 diagnostinius tyrimus, viruso rasta mažiau nei 1 proc. mėginių.

Klaipėdoje per parą šia infekcija susirgo 4 žmonės. Antradienį tokia diagnozė buvo patvirtinta vos dviem, pirmadienį – 9 klaipėdiečiams.

Per savaitę naujų atvejų šalyje sumažėjo 43 proc., Klaipėdoje – 26,3 proc. Susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius šalyje per parą sumažėjo nuo 102,5 iki 94 atvejų, uostamiestyje – nuo 100 atvejų iki 87. Geriausia padėtis su 0 atvejų išlieka tik Neringoje, blogiausia – Molėtų rajono savivaldybėje (273).

Po pirmadienį užfiksuotų dviejų mirčių, uostamiestyje išlieka 156 koronaviruso aukos, o šalyje į šį sąrašą įtraukti 4 žmonės – tokių netekčių jau yra 4357.

Šiuo metu šalyje, pasak statistikų, koronavirusine infekcija serga 3321 žmogus, pasveikusiais laikomi 264 719 gyventojai. Klaipėdoje serga 158 žmonės, pasveiko 14 360 – per parą pasveiko 16 klaipėdiečių.

Per parą į ligonines dėl SARS- CoV-2 ligos paguldyta 17 žmonių.

Skiepijimo centruose – „gyvos” eilės

Trečiadienį šalyje pirmą kartą paskiepyti 6682, antrą – 21 365 gyventojai. Klaipėdoje pirmą skiepą, pasak statistikų, gavo 171, antrą – 722 gyventojai. Tarp abi vakcinas gavusiųjų uostamiestis šiuo metu yra yra ketvirtas nuo galo.

Ketvirtadienį, birželio 17-ąją, vakcinacijos centrai visoje Lietuvoje, tarp jų – ir Klaipėdoje, gyventojus kviečia skiepys be išankstinės registracijos. Pasirinkti bus galima bet kurią vakcinacijos centre esančią vakciną. Skiepijimas Klaipėdoje vyks nuo 8 iki 20 val. LCC įsikūrusiame vakcinacijos centre (Kretingos g. 36).

Atvykstant skiepytis reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Gyventojai kviečiami atkreipti dėmesį į nuorodas, esančias vakcinacijos centre: atvykstantiesiems be registracijos gali būti sudaryta atskira „gyva“ eilė. Žmonėms, kurie iš anksto registravosi vakcinai, laukti bendroje eilėje nereikės.

Jei toks skiepijimo formatas sulauktų sėkmės, jis būtų taikomas ir ateityje.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ ir „Moderna“ pristatė į Lietuvą naujas vakcinų nuo koronaviruso siuntas – iš viso 44,4 tūkst. vakcinos dozių.

Farmacijos kompanijos „AstraZeneca“ trečiadienį pristatytą siuntą sudaro 24 000 vakcinos dozių, „Moderna“ ketvirtadienį pristatė 20 400 vakcinos dozių.

7 Comments

  1. Roberta

    Užsikrete mirtina liga ir atmaina?! Bet jokiu simptomu nejaute????žmones ar jūs suprantat ka jie čia daro bei kuria? Kas dar ne atsibuskite! Nera jokio viruso tai panaudotas kaip biologinis ginklas ir sukurtas mus sunaikint tarp kuriu ir emigrantus bei kontroliuot!

    Reply
  2. Anonimas

    Kaip ten bebūtų, pavojus dar nepraėjo. Todėl dar šią vasarą galima buvo apsieiti be tokių kolosalinių masinių renginių kaip Jūros tšventė ara pvz šlykštuko Selo koncas, kur vienoje vietoje šitiek budulių.

    Reply
  3. Antanas

    Tai ar dabar laikas vežtis kitų šalių darbuotojus į Lietuvą. Rudenį tokie patys darbuotojai atvyko į Kauną ir prasidėjo viruso plitimas. Mano nuomone tai kol kas darbuotojų iš trečiu šalių neleisti atvykti į Lietuva

    Reply
  4. Nu va,

    „AstraZeneca“ dar vienas smūgis: turėjo daug vilčių, tačiau sukurtas antikūnų kokteilis neužkirs kelio COVID-19.

    Reply
  5. Simas

    Nuo tavo ar mano tikėjimo niekas nesikeičia. Ten parašyta, kad rudeniop vėl visus uždarys…

    Reply
  6. Klaipėdos Žmonės

    A neuzpiso ta sude skleist … ohh afrikos atmaina . Oh kinijos atmaina . Ohh cigonu atmaina kas toliau samsung atmaina abrasides ar kokia ciukijos atmaina . Nustokit tas pievas rasinet nusibodot

    Reply
    • Vytas

      Teisingai parašėte! Seniai tom nesąmonėm nebetikim…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Šeštadienį - vos du antriniai COVID-19 atvejai, bet mirė vienas žmogus

Lietuvoje šeštadienį buvo patvirtinti vos du nauji koronavirusinės infekcijos atvejai ir abu užsikrėstusieji susirgo antrą kartą. Klaipėdiečių tarp jų trečią ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Savaitinis COVID-19 rodiklis Klaipėdoje padidėjo 125 proc.

Lietuvoje penktadienį buvo patvirtinta 18 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du žmonės susirgo antrą kartą. Klaipėdoje, kaip ir ketvirtadienį, ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This