„Klaipėdos vanduo” pasiekė pergalę prieš du buvusius vadovus

Miestas, Svarbu

Pirmos instancijos teismas patvirtino, kad ir uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo” Teisės ir bendrųjų reikalų bei Plėtros departamento direktorius laikinasis įmonės vadovas Alenas Gumuliauskas 2019 m. pabaigoje buvo atleidęs teisėtai.

Analogiškas sprendimas dėl buvusios Finansų departamento direktorės Aldonos Jonaitienės buvo priimtas gerokai anksčiau – moteris jo aukštesnei instancijai neskundė.

Atmetus buvusių vadovų – Jūratės Spudulienės ir Vytauto Valantino – priešieškinius jiems priteista atlyginti ir buvusios darbovietės patirtas bylinėjimosi išlaidas – po 1 077,79 Eur.

2019 m. gruodžio viduryje A. Gumuliauskas su įmonės teisininkams vadovavusia Jūrate Spuduliene, Plėtros departamento direktoriumi Vytautu Valantinu bei A. Jonaitiene darbo sutartis nutraukė 59-o Darbo kodekso straipsnio pagrindu – darbdavio valia, motyvuojant siekiu suformuoti darnų ir bendrovės poreikius atitinkantį kolektyvą.

Atleistiems departamentų vadovams buvo išmokėta po šešių mėnesių jų vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka (įskaitant kompensacijas už nepanaudotas atostogas išmokėta po 21-23 tūkst. eurų).

Visi trys atleistieji buvę vadovai kreipėsi į Darbo ginčų komisiją, prašydami jų atleidimus pripažinti neteisėtais, priteisti kompensacijas bei neturtinę žalą. Darbo ginčų komisija nusprendė atleidimus pripažinti neteisėtais ir įpareigojo išmokėti beveik 3 mėnesių kompensacijas už pravaikštos laikotarpį, tačiau netenkino prašymų atlyginti neturtinę žalą ir nenurodė mokėti kompensacijų už darbo stažą.

A. Jonaitienės skundas buvo išnagrinėtas greičiausiai, bet rezultatas moters netenkino ir ji kreipėsi į teismą, prašydama reikalavimus tenkinti pilna apimtimi. „Klaipėdos vanduo“ savo ruožtu prašė naikinti Darbo ginčų komisijos sprendimą bei priteisti bylinėjimosi išlaidas.

A. Jonaitienės bylą išnagrinėję Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai vasario pabaigoje paskelbė, kad moters ieškinys atmetamas kaip nepagrįstas. Teismas iš A. Jonaitienės priteisė „Klaipėdos vandeniui” 1279 eurus patirtų bylinėjimosi išlaidų, vėlesne nutartimi – ir žyminį mokestį. Moteris šio sprendimo Klaipėdos apygardos teismui neskundė.

J. Spudulienės ir V. Valantino atveju skundą teismui greičiau pateikė „Klaipėdos vanduo”, tad jie į vieną sujungtoje byloje tapo atsakovais. Ši byla buvo nagrinėjama Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos rajono rūmuose.

Trečiadienį bylą išnagrinėjusi teisėja Asta Matulevičienė paskelbė, jog įmonės ieškinys yra tenkintinas, o buvusių direktorių, įmonėje įvairiose pareigose dirbusių nuo 1998 ir 2012 metų, priešieškiniai atmetami. Pastarieji reikalavo atleidimus pripažinti neteisėtais, grąžinti juos į pareigas, priteisti vidutinį darbo užmokestį už priverstinės pravaikštos laiką bei trijų vidutinio darbo užmokesčio dydžio neturtinę žalą.

Teismas nesutiko su V. Valantino ir J. Spudulienės vertinimu, kad AB „Klaipėdos vanduo” atveju turi būti taikoma Darbo kodekse numatyta išimtis, kad 59-asias jo straipsnis netaikomas savivaldybės ir valstybės įmonių atžvilgiu, nes šios bendrovės akcininkės yra uostamiesčio, Klaipėdos rajono ir Neringos savivaldybės.

Sprendime pabrėžiama, jog pagal Valstybės ir savivaldybės įmonių įstatymą savivaldybės įmonė yra ribotos civilinės atsakomybės viešasis juridinis asmuo ir pavadinime turi būti jos teisinę formą nusakantys žodžiai „savivaldybės įmonė“ arba šių žodžių santrumpa „SĮ“. Akcentuota, kad „Klaipėdos vanduo” nėra išlaikoma iš savivaldybės biudžeto ar kitų savivaldybės fondo lėšų.

Taip pat teismas konstatavo, jog nenustatyta, kad įmonė būtų pažeidusi atleidimo iš darbo pagal minėtąjį kodekso straipsnį formaliuosius reikalavimus.

„Teismas, įvertinęs byloje tiek atsakovų, tiek ir liudytojų – buvusio darbdavio A. Gumuliausko ir valdybos pirmininkės žodinius parodymus teisme, konstatuoja, kad bendrovėje, pasikeitus jos vadovybei ir jai pakeitus veiklos kryptį, išsikėlus naujus tikslus, tuo metu dirbusių atsakovų ir
naujosios vadovybės požiūriai į darbą išsiskyrė. A. Gumuliauskas savo sprendimą atleisti atsakovus grindė ne teoriniais pasvarstymais, o realiais darbiniais pavyzdžiais. Susiklosčiusią keblią darbinę situaciją atsakovams vykdant savo pareigas patvirtino ir valdybos pirmininkė. Darbdavys turi diskrecijos teisę savo nuožiūra vertinti darbuotojų darbą ir formuoti darbovietės poreikius atitinkantį kolektyvą. Atsižvelgus į tai, kad A. Gumuliausko bendrovės darbo vizija skyrėsi nuo atsakovų, jis nematė tolimesnės darbo perspektyvos su atsakovais, todėl pasinaudodamas jam įstatymo suteikta teise priėmė sprendimą juos atleisti savo iniciatyva su tikslu kurti darnų kolektyvą, atitinkantį bendrovės poreikius. Nors atsakovai teigia, nesuprantantys, ką reiškia ieškovės pozicija atleisti darbuotojus su siekiu kurti darnų kolektyvą, teismas remdamasis tuo, kas išdėstyta, daro išvadą, kad darbdaviui, šiuo atveju generaliniam direktoriui, nerandant bendros kalbos darbe su atsakovais, departamentų vadovais, kurie yra tiesiogiai atsakingi už įmonės veiklos vykdymą, nesukuria darnios darbo aplinkos ir atmosferos, kuri tuo pačiu ir negali atitikti bendrovės poreikių. <…> Atsakovams, kaip departamentų vadovams, yra taikytini aukštesni adaptyvumo prie pasikeitusios darbinės atmosferos ir keliamų poreikių reikalavimai, tačiau būtent šis priešinimasis naujovėms darbdavio požiūriu buvo priežastis juos atleisti iš darbo, o teismas, įvertinęs tai, kad darbdavys turi diskrecijos teisę atleisti darbuotojus dėl požiūrio į darbą nesuderinamumo, neturi pagrindo pripažinti, kad atsakovai buvo atleisti be priežasties. <…> Valdyba buvo informuota apie generalinio direktoriaus ketinamus priimti sprendimus dėl departamentų vadovų atleidimo, tam prieštaravimų neišreiškė, priešingai – nuosekliai tiek viešojoje erdvėje, tiek Darbo ginčių komisijoje bylos nagrinėjimo metu, tiek iš šios bylos nagrinėjimo metu palaikė sprendimą atleisti atsakovus. Byloje taip pat nėra duomenų, kad Stebėtojų taryba būtų tokiems sprendimams nepritarusi.”, – rašoma teismo sprendime.

Teismas akcentavo ir aplinkybę, kad J. Spudulienė, kuri buvo atsakinga ir už personalo asmenų duomenų kaupimą, bendrovei nebuvo pateikusi savo išsilavinimą ir kvalifikaciją patvirtinančių dokumentų – 2004 m. liepą Tarptautiniame universitete Maskvoje išduoto teisininko diplomo (jos asmens byloje buvo įrašas tik apie Lietuvos krikščioniškajame koledže įgytą anglų kalbos specialybę). Ši aplinkybė, anot teismo, taip pat rodo tam tikrą neatsakingą požiūrį į bendrovės tvarkomą dokumentaciją, dėl ko priekaištavo ir laikinasis vadovas, ir valdybos pirmininkė Regina Derkintytė-Kaupienė.

Buvusių vadovų kviestų liudytojų – įmonėje taip pat jau nebedirbančių Daivos Niedvarienės, Eglės Alonderienės ir Algimanto Jagnieškaus – parodymus teismas vertino kritiškai, „nes darbdavio subjektyvi valia pripažinti darbuotoją netinkamu yra akivaizdi ir atskirai neįrodinėtina”.

Atmetus buvusių vadovų priešieškinius jiems priteista atlyginti ir buvusios darbovietės patirtas bylinėjimosi išlaidas – po 1 077,79 Eur.

Toks sprendimas dar gali būti skundžiamas Klaipėdos apygardos teismui.

10 Comments

  1. vytas

    Tarptautinis universitetas Maskvoje? Čia tokį kokį Uspaskich baigė. Juokinga. Suprasčiau Maskvos valstybinis universitetas, GITIS, Maskvos tarptautinių santykių institutas, Kaliningrado Kanto universitetas kiti valstybiniai Rusijos universitetai, o čia fuflo

    Reply
  2. Aleksas

    Nemanau kad teismo sprendimas teisingas. Aukščiausiems Klaipėdos politikams paliepus, įmonėje įvyko politinis perversmas . Dabartinis direktorius , daugiau panašus į pingviną manekeną, kuris nesuprasdamas visų procesų , gali įmonę valdyti ir nuotoliu, gyvendamas Vilniuje.
    Taip mums Klaipėdiečiams ir reikia ?

    Reply
  3. Pilionis

    O sultsas ir degeneratas …. bijau net saikyt ..kur nužudė BaRavykiene – kongo draugeliai?

    Reply
  4. Respiratorius

    Diplomo tinkamumo klausyma sprendzia iIssilavinimo vertinimo centras. O ne tu. Kaliningrado universiteto teises diplomas tinka, o Maskvos ne?

    Reply
    • To Respiratorius

      Išsilavinimo dokumentų pripažinimo procedūrą atlieka Studijų kokybės vertinimo centras. Jei diplomas pripažįstamas, išduodama tai patvirtinanti pažyma, kuri pridedama prie diplomo. Iš Rusijoje įsikūrusių aukštųjų mokyklų, pripažinimą gavo tik Baltijos rusų instituto diplomai. Su visais kitais ,,diplomais” galima eiti į tualetą.

  5. Juozas

    Labai geras straipsnis. Iš kur daugiau galima sužinoti kas darois savivaldybės valdomose įmonės/ Tik iš Atviraklaipeda. Puiku.
    Reikia tik geriau pagalvoti ir tada suvoki – kokia gili korupcija viešpatavo „Klaipėdos vanduo” , turbūt ,visu 30 metų. Buvę darbuotojai už galvos imasi – ką jie matė savo darbovietėje… Visi buvę direktoriai 9turbūt 4 ar 5) užbaigė savo karjeras švęsdami įsigytuose prabangiuose namuose. Atėję su liberlų partijos vėliava „vargšiukai” sugebėjo per savo vadovavimo laiką pasistayti prabangius namus.. Ir paskutinis bendrovės direktorius liberalas Makūnas mėgsujasi savo turtais.. Juos sunešame į bendrovę mes ,mokesčių mokėtojai…. Įdomu, kad išvalyti bendrovės valdyme korupcinį dumblą- pasirodo ne taip paprasta… Naujasis direktorius pakankamai daug rizikos turi, kas senieji darbuotojai jo paties KALTU nepadarytu… Straipsnyje rašoma, kaip buvę senieji darbuotojai kaunasi dėl išlikimo-sugrįžimo vėl į šiltas-prabangias kėdes. Reikia džiaugtis, kad teismai sugeba suprasti ir įrodyti, kad reikia leisti „Klaipėdos vanduo” direktoriui skaidriai, šiuoiiakiškai valdyti įmonę. Kad nesmirdėtų ne tik nuotekų valykloje Dumpiuose , bet ir darbo kabinetuose…

    Reply
    • Super

      Super komentaras. Tiesiai į akį….

    • Algis

      Buvo tikrai kompetentingi savo srities specialistai, o dabar graudu darosi iš padarytos pertvarkos ir vadovų, ilgai turės dirbti, kad vėl sutelktų tokių specialistų komandą, jeigu beišeis.
      O dėl algų pasižiūrėkite jų internetiniam puslapyje, kur atlyginimai skelbiami kiek senieji gavo (5241eur) ir kiek pasikėlė naujieji (5600 e), o darbininkams tai pamažino kažkodėl, kieno sąskaita? tai gal nekels mums vandens kainos nuo darbininkų pasiims?

  6. Nesupratau?

    O ką , Maskvoje išduotas Rusijos teisės diplomas yra pripažįstamas Lietuvoje? Tikrai ne, todėl ir nebuvo pateikusi personalui savo diplomo, kad sumėtyti pėdas. Pasirodo, departamentams savivaldybės įmonėse galima vadovauti be tinkamo išsilavinimo, o direktoriui padedant ir advokatais prisidengiant ilgus metelius šiltai sėdėti.

    Reply
    • suprasi

      bet kad prikibo ne dėl išsilavinimo ar diplomo teisėtumo, o kad tipo „nebuvo pateikusi”. Buvo ar nebuvo pateikusi, bet jį betkada galima išimti iš bylos…

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This