„Dangės flotilėje“ vėl akį trauks vikingų laivas „Biesos“

Uostas ir jūra

Tradicinių istorinių laivų paradą „Dangės flotilė“ kasmet puošia ir žiūrovų akį ypač traukia kuršių vikingų laivas „Biesos“. Jį Klaipėdoje bus galima išvysti liepos 23-25 dienomis.

Laivo kapitonas ir savininkas Darius Petkevičius laivą pastatė pagal Norvegijoje rastą IX a. Osebergo drakaro – ilgojo karo laivo pavyzdį. Pasak istorikų, tokio tipo laivais plaukiojo ne tik skandinavų vikingai, bet ir kitos Baltijos pakrantėse gyvenusios ir karinga veikla užsiėmusios tautos. Kuršiai, stipriai veikiami skandinavų kultūros, ne tik su jais kariavo ir prekiavo, bet dažnai kartu rengdavo bendrus žygius, kurdavo mišrias gyvenvietes arba kolonijas vieni kitų kraštuose.

Keturias tonas sveriantis laivas „Biesos“ „išaugo“ per vienuolika mėnesių. Mintis jį pastatyti Dariui Petkevičiui gimė tapus kuršių rekonstrukcijos klubo „Pilsots“ nariu. Klubas, į kurio veiklą įsitraukė Darius, atkuria kuršių-vikingų istorinį laikotarpį. Bet gi kokie kariai be tikro laivo? 12 m ilgio, 4 m pločio, 10 irklų laivą Darius Petkevičius pastatė be jokio brėžinio, tik tyrinėdamas nuotraukas. Statyba nebuvo paprasta: dedant medieną klinkeriniu lentavimu sudėtinga išraityti ir išgauti laivo formą. „Biesos“ papuoštas ne vikingų simboliais – gyvatėmis ar drakonais, o iš Kuršių segių nusižiūrėta zoomorfine būtybe.

Darius Petkevičius nuo seno domisi laivais, pastatė jų tris: „Gretą“, dukros garbei – tai mažasis vikingų tipo laivelis; vytinę „Vėtrą“ – kaip dovaną Kėdainių miestui, kuriame Darius gyvena ir „Dangės flotilėje“ dalyvaujantį „Biesos“.

Daug nuotykių patirta plaukiojant, nes laivas ir įgula priklauso tik nuo vėjo, bangų ir irklų. Irklavimas laive „Biesos“ reikalauja daug ištvermės ir fizinės jėgos.

– Būna, kad sumanome pasigalynėti su 15 m/s vėju: rodos irkluoji, o laivas stovi vietoje. Tada jau jokio plano ir pažadų laiku sugrįžti į krantą negalima turėti, – juokiasi Darius. – Kartą, užklupus stipriam vėjui, klubo „Pilsots“ nariams neliko nieko kito, kaip tik iš marių vidurio jau gerokai po vidurnakčio parsistumti seklesnėmis vietomis laivą į krantą, nes irkluoti nebebuvo įmanoma.

Paprašytas papasakoti daugiau nuotykių, Darius Petkevičius pamini laivui „Biesos“ „galiojantį“ savotišką Bermudų trikampį ties Juodkrante: tai užplaukiama ant kažko, tai laivas apsidaužo į krantinę. Tokios patirtys, pasak laivo kapitono, yra savotiški laivo randai, tik suteikiantys jam dar daugiau išskirtinumo.

Darius Petkevičius džiaugiasi ir laivo įgula – Vilma ir Dariumi Laurinskais, sako, jog su kita įgula net ir nesileistų vandenų keliais.

– Ant vandens svarbu patikimumas, pasitikėjimas, žinios apie laivą. Jei reikėtų skolinti laivą – lengvai Laurinskų šeimynai jį patikėčiau, – sako Darius.

1 Comment

  1. Vytautas

    Drevernoj stovėjo apie tris savaites. Anoks čia šedevras.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Prasidėjo Jūros šventė: kas laukia pirmąją dieną?

63-ioji Jūros šventė liepos 29-30 dienomis kvies gausia, arti šimto renginių talpinančia programa. Startas jai kaip ir pernai buvo duotas ...
2022-07-29
Skaityti daugiau

Kultūra

„Dangės flotilės“ laivai jau pakeliui į Klaipėdą

Jau vienuolikti metai Jūros šventė prasideda tradicinių ir istorinių laivų paradu „Dangės flotilė“. Flotilės laivai dalyvauja Kuršių mariose Lietuvos medinio ...
2022-07-28
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jūros šventės eisenoje - 35 Klaipėdos kolektyvai ir 21 „Baltic Regatta” įgula

Klaipėdoje penktadienį prasidėjo 62-oji Jūros šventė. Jos pradžią simbolizuoja Priešpilio gatvėje, Kruizinių laivų terminalo link, suplevėsavusi Jūros šventės vėliava. Klaipėdos ...
2021-07-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This