Prieš būsimą tepalų gamyklą prie Klaipėdos – 1000 parašų

Regionas, Svarbu

Pietinės Klaipėdos dalies gyventojai aktyviai išreiškė pasipriešinimą prie uostamiesčio, Laistų kaime, planuojamai tepalų gamyklai. Per kelias dienas protesto lapuose pasirašė 1000 klaipėdiečių. Parašai bus perduoti įvairioms institucijoms – nuo Prezidentūros iki Aplinkos apsaugos agentūros ir gamyklą planuojančiai bendrovei „Hill Group“.

Į naują tepalų gamyklą bendrovė „Hill Group” yra nusiteikusi investuoti per 100 mln. eurų. „Sweco Lietuva” vizualizacija

„Žmonės tikrai buvo labai aktyvūs, o tai reiškia, kad tokios kaimynystės – tepalų gamyklos jie nepageidauja. Vien Gružeikių kaimo bendruomenė surinko 400 parašų. Dabar jau tikėsimės atitinkamos institucijų reakcijos“, – teigė Seimo narė ir pietinės Klaipėdos dalies gyventoja Ligita Girskienė.

Šiuo metu jau yra parengta planuojamos gamyklos poveikio aplinkai vertinimo ataskaitą. Jai turi pritarti Klaipėdos miesto ir rajono savivaldybės, kitos institucijos, o galutinį verdiktą tars Aplinkos apsaugos agentūra. Tačiau paraleliai jau vyksta ir gamybos projektavimo darbai.

„Atvira Klaipėda“ rašė, jog bendrovė „Hill Group“ panaudotos alyvos perdirbimo ir alyvų gamybos įmonę planuoja statyti Klaipėdos rajone, Dovilų seniūnijoje, Laistų kaime. Čia įmonė jau įsigijo keturis sklypus, kurių bendras plotas siekia daugiau nei 12 hektarų.

UAB „Hill group“ numatomas naudotos alyvos perdirbimo (regeneracijos) pajėgumas – 60 tūkst. tonų per metus, tepimo alyvų gamybos – 80 tūkst. tonų per metus. Įmonė planuoja investuoti apie 105 mln. eurų ir sukurti 260 naujų darbo vietų, tačiau pripažįstama, kad bent iš pradžių didžioji dalis darbuotojų bus užsieniečiai.

„Tie surinkti parašai yra protestas prieš būsimą gamyklą. Žmonių nuostata labai aiški – jie jos nepageidauja, nes nenori, kad būtų dar blogiau nei yra dabar, kai padėtis pietinėje Klaipėdoje dėl taršos vis dar labai sudėtinga. Žmonės manęs klausė, ar tie parašai turės kokią galią. Ir jiems pasakiau, kad tai yra tik mūsų protestas. Sprendimus priima politikai. Jei jiems svarbi žmonių nuomonė, tai į mūsų surinktus parašus turėtų būti atsižvelgta. Be to, žmonės nori ir mitingus organizuoti, su plakatais, šakėmis eiti į gatves, prie savivaldybės“, – tvirtino L. Girskienė.

Pasirašę klaipėdiečiai patvirtino, jog „susipažinę su tepalų ir alyvos perdirbimo įmonės UAB „Hill group“ PŪV ir PAV ataskaitos informacija planuojamai veiklai, įvertinę planuojamos vykdyti veiklos metu kylančias grėsmes tiek aplinkos kokybei, tiek visuomenės sveikatai ir saugumui, kategoriškai prieštarauja gamyklos statybai nurodytoje vietoje Laistų kaime, Klaipėdos rajono savivaldybėje”.

Nepritarimas grindžiamas tuo, kad naujoji gamykla per metus į aplinką paleis beveik 40 tūkst. tonų šiltnamio efektą sukeliančių dujų, didėja ir kitų cheminių junginių emisijos, tik jos ribinių verčių neviršija.

Gyventojai taip pat nuogąstauja, kad dėl transporto srautų padidės triukšmo lygis. Be to, nepriimtina ir tai, kad panaudota alyva perdirbimui bus atvežama iš kaimyninių šalių, nes Lietuvoje jos surenkama per mažai.

„Išties tarša aplinkoje dėl šios gamyklos didėja kartais ir tai akivaizdžiai turės neigiamą poveikį gyventojams, nors pati įmonė ir poveikio aplinkai vertinimą atlikę specialistai aiškina priešingai. Įmonės sklypai ribojasi su teritorijomis, kuriose yra numatyta gyvenamųjų kvartalų statyba. Tokia kaimynystė jau nuo pat pradžių užprogramuoja konfliktą. Jau ir šiuo metu iki artimiausios sodybos yra vos 384 metrai. Iki Klaipėdos miesto pietinės dalies gyvenamųjų, intensyviai apgyvendintų, rajonų yra vos 3 kilometrai. Todėl tokiai įmonei planuojamoje teritorijoje tikrai yra ne vieta“, – jau anksčiau „Atvirai Klaipėdai“ konstatavo L. Girskienė.

Tačiau bendrovės „Hill Group“ vykdantysis direktorius Valdas Burneika į gyventojų protestą reagavo ramiai. „Tai yra natūralus procesas, kad žmonės organizuojasi, renka parašus. Kaip bebūtų, yra argumentuota kritika, bet yra ir kritika be argumentacijos. Gaila, kad visa šita kovidinė situacija neleidžia rengti gyvų susitikimų su gyventojais, nes jiems, matyt, trūksta informacijos. Jei tik reikėtų ir būtų įmanoma, nuvežtume gyventojus apžiūrėti analogiškų gamyklų užsienio šalyse“, – teigė V. Burneika.

Jis pabrėžė, jog tokios gamyklos veikia daugelyje Europos šalių, o, pavyzdžiui, Suomijoje ji yra pastatyta kone ant jūros kranto, o iki artimiausių namų taip pat yra tik keli šimtai metrų. „Mes nestatome gamyklos gyvenamųjų namų kvartale, statome ją teritorijoje, kuri numatyta pramonės plėtrai. Jei ne mes, tai ateis kiti. Be to, kodėl niekas nepagalvoja, kiek tonų panaudotos alyvos yra sudeginama garažuose ir mes ją sukvėpuojame. Šioje gamykloje panaudotą alyvą sutvarkytume civilizuotai, pagal visas naujausias technologijas. Lietuvoje gamtosauginės normos yra labai griežtos, be to, mus dar tikrai ne kartą tikrins, po siūlelį išnarstys. Tikrai nematau pagrindo gyventojams nuogąstauti, kad padidės tarša. Baimės yra nepagrįstos, bet sutinku, kad žmonėms, matyt, trūksta informacijos. Tad ieškosime būdų, kaip jos daugiau suteikti“, – pažadėjo V. Burneika.

Be to, jis pabrėžė, kad įmonės technologas jau dairosi buto pietinėje Klaipėdos dalyje, kad jame galėtų gyventi, kai pradės dirbti gamykloje. „Jei jau būtume tokie baisūs, tai mūsų darbuotojai butus pirktų ne pietinėje, o šiaurinėje Klaipėdos dalyje. Tikiuosi, kad visoje šitoje situacijoje nugalės sveikas protas. Juk gamyba yra valstybės ekonomikos stuburas. O mūsų gamyba bus švari. Pasipriešinimą suprasčiau, jei planuotume kaminus, iš kurių visą parą rūktų juodi dūmai ir kristų neaiškios medžiagos“, – tvirtino „Hill Group“ vykdantysis direktorius.

13 Comments

  1. Faktas

    Sunku suvokti, kad žmonėms nereikia naujų šiolaikinių darbo vėtų.
    Viskas blogai, skėpai blogai, gamyklos blogai…. tik peleckiukas su batka gerai

    Reply
  2. Zmogaus

    Kur pasyrasiti?

    Reply
  3. Akibrokštas

    Prancūzai mėgsta streikuoti protestuoti bet! – Paryžiaus priėmestyje apsupta privačių namų gamyklelė stūkso šale
    keliatas maisto parduotuvių – tuo metu pūtė lengvas vėjukas o smarvė kaškokiu raugu aš net nosį riėtė bent man, spėkit ar prancūzai uoslės neturi ? Turi tik prancūzai dėl gamyklų ir papildomų darbo viėtų tikrai nestreikuos tiksliau atvirkščiai jei valstybė pabandyti uždaryti tą smarvės židinį va tada ir prasidėtu streikai

    Reply
    • ?

      o kodėl mes turime elgtis kaip prancūzai?

  4. kaip čia išeina

    seimo narė piarinasi per kur gali o tik 1000 parašiukų…sakyčiau nebetiki tauta, kad rėkimas išgelbės.

    Reply
  5. nuomonės formuotoja Anželika

    ir vėl dygsta nauja gamykla. Ir vėl niekas manęs neatsiklausė. Dar vienas nuodas mano kūnui. Lyg neužtektų tų prakeiktų skiepų, lyg mažą būtų tų migrantų, kuriuos vyriausybė specialiai veža į Lietuvą , kad mus blogiau būtų. Elitas nori uzvaldyti ne tik mano protą , bet ir mano kūną. Niekas neturi teisės lįsti prie mano kūno ir prie mano proto. Aš turiu teisę turėti savo nuomonę. ir aš ją turiu. Kodėl kažkas turi teisę nurodinėti , kad du kart du yra keturi. Aš taip nemanau. Ir ne aš viena. Mano pusseseriai Zofijai, kuri dirba Skaudvilės ambulatorijoje valytoja, tai patvirtino ambulatorijos felčerė. Ji tiksliai žino, kad du kart du ne keturi. Tiksliai nežino kiek, bet tiksliai žino ,kad ne keturi. Ne visada keturi. Aš žinau savo teises, aš turiu savo nuomonę , aš protestuoju. Kur pasirašyti?

    Reply
    • Akibrokštas

      Čia priėjo Kinziulis ir tarė- du kartu bus – 22 !!!! 2+2=22 ir kur čia tas sudėtingumas?

  6. Antanina Griniene

    Pietineje Klaipedos dalyje gyvena ne 1000 gyventoju.Ju kurkas daugiau.Cia viena.Antra-kalba kad gamyba bus itin nekenksminga.O,kitas imones steigiant,nuo kuriu ne tik kaimas bet ir pue Klaipedos gyventoju yra nuodijami,kitaip kalbejo?Dar ir dabar graziai suokia kad net saldu darosi.

    Reply
  7. Talk

    O aš už.

    Reply
  8. Laima

    Jau seniai pietinėje Klaipėdos dalyje veikia Mannol gamyklą kuri taip pat perdirba tepalus- negirdejau kad kas protestuotu?
    Kodėl?

    Reply
  9. nesuprantu

    koks gali būti projektavimas, jei dar yra nepritarta poveikio aplinkai vertinimo ataskaitai ? Ar ataskaita – tik formalumas ? J au iš anksto žinoma kad bus pritarta ?

    Reply
  10. Etatinis Protestuitojas

    Prieš pora savaičiū važiuojant į Šventąją prie miškelio stovėjo kokie 5 kanistrai. Pagal vaizda tai buvo tepalas. Jo ten buvo tikrai daugiau negu 20l. Kažkas ji tiesiog paliko ant kelio. Ir tai yra kasdienybė.Tepalas yra deginamas, išliejamas į žemę, ar stovi pavojingose tarose.
    Kodėl niekas neprotestuoja prieš tai?

    Reply
  11. T

    Kaime tiek gyventojų? Ar pasirašė kas netingejo?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Labrenciškės sklypo istorija: savivaldybei - beveik 9000 eurų sąskaita

Dabartinių Klaipėdos valdančiųjų pagimdytoje byloje, kurios epicentre buvo visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje, miesto valdžiai teko nuryti karčią piliulę.  Pirmos instancijos ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Garsusis Labrenciškės sklypas: kodėl pati savivalda nenutraukia sutarties?

Klaipėdos apylinkės teismas išnagrinėjo politikų pagimdytą bylą, kurios epicentre yra visuomeninės paskirties sklypas Labrenciškėje.   Baigiamųjų kalbų metu Savivaldybės administracijos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This