Susitarė: tęs Rumpiškės kvartalo tvarkymo darbus

Miestas, Svarbu

Pasiektas susitarimas tarp Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir klaipėdiečių, teismui pateikusių skundą dėl Rumpiškės kvartalo dalyje vykdomos rekonstrukcijos, leis toliau tęsti pradėtus darbus, kurie finansuojami iš Europos Sąjungos lėšų.

Atnaujintas Rumpiškės kvartalas. Savivaldybės nuotr.

Rumpiškės kvartalo vadinamosios III teritorijos (teritorija nuo Sausio 15-osios g. iki Marijos Taikos karalienės bažnyčios ir PC „Saturnas“) rekonstrukcijos darbai bus tęsiami po daugiau negu 8 mėn. pertraukos, o lygiagrečiai, atsižvelgiant į pasikeitusią gyventojų nuomonę, bus atliekami projekto koregavimai.

Didelės apimties Rumpiškės gyvenamųjų namų kvartalo tvarkymo darbai Klaipėdos miesto savivaldybės užsakymu buvo pradėti praėjusių metų pavasarį.

Iš esmės pertvarkius pirmąją kvartalo teritoriją (teritorija nuo Paryžiaus Komunos g. iki gatvės, jungiančios Taikos pr. ir Rumpiškės g.), savivaldybė sulaukė daug kitose miesto teritorijose gyvenančių miestiečių prašymų tokius atnaujinimo darbus organizuoti ir kituose gyvenamuosiuose mikrorajonuose. Tai – pirmasis toks projektas Klaipėdoje, kuris iš esmės pakeitė šio kvartalo gyventojų gyvenimo kokybę ir aplinką, tačiau šiais pokyčiais apsidžiaugė ne visi gyventojai.

Praėjusių metų pabaigoje savivaldybei paskelbus, kad planuojamas medžių kirtimas pradedamoje tvarkyti III teritorijoje, gyventojai ir asociacija „Klaipėdos žalieji“ kreipėsi į teismą dėl leidimo kirsti medžius sustabdymo, kol bus priimtas galutinis sprendimas. Teismas prašymą patenkino.

Gyventojus papiktino, kad planuojama iškirsti 54 saugotinus medžius, nors tai yra mažiau negu prašė projekto vykdytojai. Buvo paskelbta, jog  Klaipėdos miesto želdynų ir želdinių apsaugos komisija priėmė sprendimą, įpareigojantį dalį projekte numatytų šalinti medžių išsaugoti, atsisakant dalies parkavimo vietų ar matant galimybę organizuoti darbus taip, kad būtų išsaugoti medžiai, kur galima tai padaryti. Taip pat buvo paskelbta, kad bus pasodintas 151 naujas medis ir net 570 krūmų.

Nelaukdami, kol teismai priims galutinius sprendimus (šiuo metu bylos Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme nagrinėjamos iki pusantrų metų), gyventojai ir savivaldybė sėdo prie derybų stalo.

Susitarta, kad savivaldybė atsisakys dalies projekte numatytų sumanymų (paliks kai kuriuos saugotinus medžius; neįrengs 3 vaikų žaidimų aikštelių; neįrengs projekte numatytų naujų automobilių statymo vietų, tik atliks senų dangų remontą prie gyvenamojo namo Taikos pr. 7; perkels kai kuriuos medžius į kitą vietą ir užtikrins jų prigijimą bei trejų metų priežiūrą), o gyventojai atsiims ieškinį.

Liepos 20 d. ginčo šalys sudarė taikos sutartį, o trečiadienį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas panaikino reikalavimo užtikrinimo priemones, taip atverdamas galimybę tęsti pernai pradėtus Rumpiškės kvartalo tvarkymo darbus.

„Džiaugiamės, kad pavyko rasti kompromisinį sprendimą tarp projekto užsakovės savivaldybės ir bendruomenės, todėl europinėmis lėšomis finansuojamą projektą galėsime tęsti toliau. Tikslas buvo išsaugoti kuo daugiau želdinių, tai pasieksime teritorijoje, kurioje bus tęsiami tvarkymo darbai, atsisakę dalies automobilių parkavimo vietų įrengimo “, – savivaldybės pranešime pažymi Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis.

INFORMACIJA

Kompleksinio tikslinės teritorijos daugiabučių kiemų sutvarkymo darbai apima tris teritorijas. Planuojamas sutvarkyti plotas siekia beveik 10,6 ha, pilnai darbus buvo planuota atlikti iki 2022 m. pavasario. Atsižvelgus į minėtas aplinkybes, sutartis su rangovu UAB „VVARFF“ pratęsta iki 2022 m. rugpjūčio pabaigos.

Bendra projekto vertė siekia daugiau nei 5,5 mln. Eur. Didžioji dalis lėšų – iš ES fondų.

Įgyvendinus projektą, visoje teritorijoje bus sutvarkyti daugiabučių kiemai, įrengtos automobilių stovėjimo vietos, performuoti želdiniai, atkurtos žaliosios erdvės, įrengtas apšvietimas, sukurta nauja pėsčiųjų takų sistema, viešosiose erdvėse įrengtos vaizdo kameros, vaikų žaidimo aikštelės ir kt. Pagerės sąlygos žmonėms su judėjimo ir regos negaliomis. Sutvarkyta teritorija bus patrauklesnė estetiškai ir žymiai patogesnė čia gyvenantiems žmonėms.

11 Comments

  1. Mindaugas

    Užknisot, ekotroliai. Verkiat del seno supuvusio medžio, kuris ardo šaknimis šaligatvius ir komunikacijas, prie stipresnio vėjo grasinasi į langus igriūti, o patys nė vieno medelio, nei krūmelio pasodint nesugebat. Kas nedaro tas neklysta ? Tik palot mokat. Gyvenu šitame rajone 50 metų, labai džiaugiuos, kad pagaliau kiemus sutvakė, rudenį takai nebeskęsta, sutvarkytas apšvietimas, Rumpiškės gatvė sutvarkytoje pusėje nebeužkimšta mašinomis. Eikit dirbti, o ne liežuviais malkit …

    Reply
  2. FAKTAI

    Labai jau gražiai savivaldybė suokia apie pirmo kvartalo renovaciją, deja realybė kitokia. Kaip teigia savivaldybės atstovai kvartalas priduotas, tačiau kas ištaisys brokus, įvairius nebaiktus darbus it tt., dėl neteisingai suprojektuotų požeminių komunikacijų skęsta daugiabučių rūsiai, kiemuose sugadintas ar net neįrengtas drensžas, žaliose erdvėse pakastas statybinis laužas kad net žolė neišdygo, ko neiškirto tai nukapojo sveikų medžių šaknis, ir nepatingėjo statybiniai mišiniais užpilt,todėl jie džiūna dabar. Įvažas į kiemą keikia visi ,prasilenk neįmanoma,….o ko vertos vaikų žaidimo aikštelės, nė vienos sūpynės, vaikai supas ant treniruoklių pedalų! O ir kokie „proto bokštai įspraudė uždaram kieme krepšinio aikštelę, gyventojai neturi ramybės nei dieną nei naktį! ……ir kaip nepaminėti vaizdo stebėjimo kamerų ,kurios turėjo užtikrinti tvarką kiemuos, deja jos nevekia ir nežinia ar išvis kada veiks,! ….o naujai pasodinti medeliai jau baigia nudžiūt, o juk priklauso juos bent 3 metus prižiūrėt, laistyt! ….. ir kodėl dar nevekia dviračių saugyklos jei jau priduotas 1 kvartalas!?… O kad 3 kvartale neleido iškirst tų medžių tik džiaugtis reikia, tokie karščiai, …..kiek bebūtų auto vietų vistiek neužteks ar keliom daugiau ar mažiau.

    Reply
  3. memel

    “neįrengs 3 vaikų žaidimų aikštelių”
    O poto ir skundžiasi, kad šiais laikais vaikai tik prie kompiuterio sėdi arba vandalizmu užsiema.

    Reply
  4. Prie Taikos savivaldybė norėjo sunaikinti žalia zona

    Taikos 7namo gyventojai , balsu dauguma, pritarė žalios zonos išsaugojimui. Nenorėjo kad automobiliu aikštelė butu nuo namo duru iki Norfos. Ir taip oras užteršas.Nenorėjo karsčio salos prie langu.

    Reply
  5. Gyventojas

    Taikos pr. 7, 9 namo gyventojai laukia vietos automobiliams, kam tuos drabuzius dziausto lauke, lauko dziovyklos atgyvena, jau moraliai paseno. Atvaziuoja Norfos pirkejai , nes vietos ten nera, tatuiruotes salono, kirpyklos, lombardo darbuotojai ir klientai ir t.t. , o gyventojams nera kur statyti. Vaikams irgi reikia aiksteles. Visais laikais vaikai turejo aiksteles, kam kliudo vaikai, ar patys vaikais nebuvote? Norisi atsinaujinimo ne vien tik dangos pakeitimo.

    Reply
  6. O mane tos

    ” žalios ” babcės užkniso . 8 mėn darbai užtęsti , purvas , dulkės , prieiti negali ….Net nesitikėkite nors vieno balso per rinkimus . O dar nebus vietų auto ?

    Reply
    • Tai rašai apie 2 kvartala

      Ten savivaldybė taip tvarko. O 3 dėl kuo susitarė dar net ne pradėtas. Tai tave užkniso reiškia savivaldybė ir dulkės , kurios 2 kvartale.
      O pirmas kvartalas jau sutvarkytas. Gyventojai gyvena mašinu stovėjimo aikštelesę. Tai smarvė , Co2 , dulkės. Ir savivaldybė organizavo kiemosę karščio sąlas.

    • Liudvika

      Prie ko čia rinkimai. Reikia supratimą turėti apie aplinkosaugą, įstatymų pažeidinėjimą, o ne mąstyti kaip vartotojui. Tavo kelias veda į destrukciją, o savivalda tam padeda.

  7. Anonimas

    „neįrengs 3 vaikų žaidimų aikštelių”

    ir teisingai, triuksmautu, kamuoli bumsetu, tegu sedi namuose ir dziaugiasi

    Reply
  8. O kas rašo straipsni?

    Kad melas paskleistas. Ieškinio niekas neatsisakė

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Savivaldybės pranešimas spaudai čia.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Tyrimas: ką savo daugiabučiuose nori matyti gyventojai?

Dauguma Lietuvos gyventojų nori, kad jų daugiabučiuose namuose būtų įrengtos parduotuvės, kepyklėlės, sporto klubai ir klinikos. Ranka pasiekiamų paslaugų ypatingai ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This