Slaptas nuotekų tinklų „gyventojas“ vamzdynuose randa ir prezervatyvus, ir riedučius

Miestas, Svarbu

Tamsus, šaltas ir drėgnas – taip požemių pasaulį apibūdina jau dešimt metų TV diagnostiką atliekantį robotuką IBAK valdantys bendrovės „Klaipėdos vanduo“ nuotekų tinklų darbuotojai Nerijus Eidimtas ir Sergejus Kerekeš.

TV diagnostiką tinkluose atliekančio robotuko misija – ieškoti avarijų, aiškintis jų priežastis, tyrinėti, kodėl užsikišo tinklai, patikrinti statybininkų, tiesiančių tinklus, darbą. Užtenka įjungti ekraną, į vamzdį nuleisti nediduką robotą – ir požemių pasaulis bei šalia gyvenančių žmonių įpročiai lyg ant delno.

Robotukas yra aptikęs ir istorinių radinių.
Šių laikų rykštė – popierinis rankšluostis

Bendrovės „Klaipėdos vanduo“ eksploatuojamų nuotekų tinklų ilgis panašus į atstumą nuo uostamiesčio iki Krokuvos. TV diagnostiką atliekantis robotukas kone kasdien požemių pasauliu nukeliauja po kelis kilometrus. Tačiau deja, dažnai robotukai kelią pastoja neįtikėtini radiniai, o tai, ką mato specialistai, dažnai nesužavi. Nuotekų tinkluose – automobilių amortizatoriai, prezervatyvai, higienos prekės, peiliai, šakutės, klozetų valymui skirti šepečiai. Yra tekęs aptikti ir auksinių žiedų, laikrodžių. O lietaus tinkluose atsiduria ir padangos, riedučiai, ratlankiai, kilimai.

„Pikantiškiausi vaizdai būna prie bendrabučių. Ten tinkluose ieškodami užsikimšimų randame viską, kas paliekama po vakarėlių – šampano butelių kamščių, prezervatyvų, gaila, bet ir švirkštų pasitaiko. Kartą viena įmonė išsikvietė, nes nenutekėjo nuotekos, pradėjome ieškoti su robotu ir atradome 15 centimetrų skersmens vamzdį visiškai užkištą prezervatyvais“, – sako inžinierius Nerijus Eidimtas.

Mažiausiai gamtą tausojantys žmonės gyvena ne tik bendrabučiuose, bet ir lankosi kultūros įstaigose. Vienoje jų iš moterų tualeto išeinančiame vamzdyje robotukas IBAK aptiko gausybę nemalonių radinių – moterų naudojamos asmeninės higienos priemonės keliavo ne į šiukšliadėžę, o į klozetą.

„Tai, ką mes ten radome, nustebino ir mus, jau visko mačiusius. O prie šių radinių dar prisidėjo ir šių laikų rykštė – popierinis rankšluostis. Nors daugelis galvoja, kad jis kaip ir tualetinis popierius tirpsta, tačiau, deja, tai tarytum cemento gabalas, kuris taip užkemša tinklus, kad jau avarinės tarnybos automobilių pagalbos nebepakanka. Tenka važiuoti su galinga hidrodinamine mašina. Užsikimšimų nuo popierinių rankšluosčių daugėja ir privačiuose namuose, ir daugiabučiuose. Tenka net po kelis kartus tą patį tinklą plauti, nes vos tik atkemšame, jis vėl užkemšamas“, – sako nuotekų tinklų skyriaus meistras Romualdas Paukštaitis.

Robotukui patekus į komiškas situacijas, į pagalbą kviečiama bendrovės „Klaipėdos vanduo“ hidrodinaminė mašina, kuri padeda iš nuotekų tinklų ištraukti tokius radinius kaip vestuviniai ar sužadėtuvių žiedai.

„Prieš daug metų yra tekę ieškoti vestuvinio žiedo. Kreipėsi vyras. Kad meilužė neįtartų, jog yra vedęs, pasidėjo žiedą ant kriauklės krašto, o jis netyčia nuslydo į kanalizaciją. Esame sulaukę ir merginos skambučio. Belaukiant mylimojo, grįžtančio iš komandiruotės, taip pat į kanalizaciją įmetė sužadėtuvių žiedą, tad teko traukti“, – atsimena nuotekų tinklų skyriaus meistras R. Paukštaitis.

Tačiau kur kas didesnių nemalonumų gali iškrėsti itin neatsakingas gyventojų elgesys. Prieš kelis mėnesius gyventojas į tualetą nuleido sauskelnes, dėl to užsikišo daugiabučio kanalizacija. Visų gyventojų fekalijos pradėjo sunktis į pirmame aukšte esantį butą, kurio šeimininkas ilgam buvo išvykęs į užsienį. Kaip pasakoja butą valę darbininkai, būste buvo apie 10-15 centimetrų fekalijų, jos jau sunkėsi į rūsį. Vieno gyventojo neatsakingas elgesys kaimynui kainavo ne vieną tūkstantį eurų. Buto savininkui teko atsisveikinti su baldais, o būste atlikti kapitalinį remontą.

Stambesni radiniai – lietaus tinkluose

Lietaus tinklai Klaipėdos požemiais driekiasi beveik 360 kilometrų – kaip atstumas nuo Klaipėdos iki Labanoro girios.

Kaip pasakoja „Klaipėdos vandens“ darbuotojai, nors lietaus tinklo skersmuo net kelis kartus didesnis, jame pasitaiko tokių radinių, kad net mažylis robotas juo nepravažiuoja.

„Esame radę ir istorinių daiktų. Trilapio gatvėje, netoli dujų fabriko naršydami robotuku, radome plytinį Mėmelio laikų lietaus kolektorių. Žvalgydamiesi, kiek toli driekiasi kolektorius, netyčia robotas užkliuvo už butelio. Iš karto akį patraukė užrašas „MEMEL“, puoliau tikrinti kokio senumo butelis, tad preliminariai tai 1850 metų tuščias alaus butelis“, – sako S. Kerekeš.

„Klaipėdos vandens“ darbuotojai prisimena lietaus tinkle Kretingalėje radę ir riedučius. Spėjama, kad dar riedančius riedučius į tinklą nuplovė stipri liūtis, o štai į Dumpių nuotekų valyklą vamzdžiais kartu su nuotekomis atplaukė net kilimas.

„Komiškiausias dalykas, kurį teko rasti, tai draugo pasas lietaus grotelėse. Valėme groteles, žiūriu, guli pasas. Pažiūriu, pasirodo, draugo. Paskambinau, po vakarėlio kažkas pavogė piniginę, o dokumentus išmetė į tinklą. Tikėjosi, kad nerasime. Tokių situacijų pasitaiko dažnai, ypač po miesto švenčių“, – pasakoja N. Eidimtas.

Įdomūs faktai apie robotuką IBAK

Robotukas IBAK yra pagamintas Vokietijoje, jo ilgis apie 50 cm. Prie roboto konstruojasi 6 milimetrų ryškios raiškos filmavimo kamera.

IBAK sveria apie 10 kilogramų.

Robotukas vamzdžiu vienu metu gali nuvažiuoti 200 metrų. Praėjusiais metais AB „Klaipėdos vanduo“ robotukas išžvalgė 30 km tinklų.

Robotukas iškapstė, iš kur Salantuose į upę tekėjo teršalai, taip pat ne vieną nelegalų prisijungimą prie nuotekų ir vandens tinklų.

2 Comments

  1. D.Ž.

    Puikus straipsnis, kaip ir daugelis AK.lt Baisūs faktai aprašyti – kaip MES – ŽMONĖS-HOMO SAPIENS elgiamės kai mūsų niekas nemato (arba mažai kas mato…)?
    Žemiausias intelekto lygisir suvokimas- O KAS BUS TOLIAU SU MANO IŠMESTOM ATLIEKOM į klozetą? i Gėda, begėdžiai šie žmonės… Tokiems reiktų skirti didžiausias BAUDAS… Deja, apie šias problemas, jau daug metų besitęsiančias puikiai žino ‘Kl. vanduo” – NR Dumpiuose darbuotojai, taip opat Kl. savivaldybė,kuriai ekologiniai miesto reikalai -NĖ MOTAIS…
    Neseniai KU JTI UŽBAIGĖ SVARBŲ PROJEKTĄ ” FARMACINIU ATLIEKŲ (VAISTŲ) PATEKIMAS Į jūrą” Daug tyrimų buvo atlikta prie nuotekų iš ligoninių išleistuvų,taip pat „Kl.vanduo” NT Dumpiuose. Paimti nuotekų tyrimai buvo atlikti Kristianštado(Šv.) universitete… Tai sudėtingi mikroteršalų tyrimai. Apie tai gerai žinojo buvęs ‘Kl. v.” direktorius L.Makūnas..
    Daugelis mūsų meta senus vaistus į klozetą.. Į Vaistines LR per metus sunešama iki 20000 kg tokių vaistų… Ar dažnai girdite LR Farmacinių tarnybų teikiama tokia info? Gal tik epizodiškai,nereikšmingai…
    Viena kas aišku:Kl. savivaldybė su savo įmone „Kl. v.” privalo vykdyti gyventojų švietmą ,teikti nuosekliai, sistemingai info,komunikuoti su gyventojais. To beveik nėra.
    Jau modernus ROBOTUKAS gali nustatyti iš kur atiteka pavojingos vamzdynams ir aplinkai nuotekos. Ir tada turi būti NEGAILESTINGOS bausmės tokiems…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Ketvirtadienį dalis klaipėdiečių neturės vandens

Ketvirtadienį, kovo 28 d., nuo 9 iki 17 val., Šiaulių gatvės gyventojai turės išsiversti be vandens. „Klaipėdos vanduo” praneša, jog ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Verslas

Kviečia sužinoti daugiau apie e. paslaugas

Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ kovo 19 d. (antradienį), minint Tarptautinę klientų dieną, įmonės abonentus kviečia atvykti į Klientų ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This