Audros Klaipėdoje aukos – keliasdešimt medžių

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje šėlusi audra pridarė nuostolių ir mieste, ir paplūdimiuose. Nulaužti ir išversti medžiai skaičiuojami dešimtimis, o pliažuose praktiškai neliko riboženklių, nes juos pasisavino jūra.

Itin daug išverstų medžių yra parkuose, skveruose. Aleksandro Sako nuotr.

„Audros nuostoliai tikrai nemaži, nes išversta labai daug medžių“, – ketvirtadienį konstatavo Klaipėdos savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė.

Trečiadienį buvo pašalinta vėjo nuverstų ar nulaužtų 16 medžių. Pirmiausia buvo tvarkomi tie, kurie labiausiai kėlė grėsmę – buvo prie pėsčiųjų takų, švietimo įstaigų teritorijose. Ugniagesiai mieste trečiadienį pašalino dar 14 medžių, kurie buvo užvirtę ant gatvių, įvažiavimų į kiemus.

„Realiai medžiai griuvo visame mieste. Šiandien nuostolius vis dar skaičiuojame. Panašu, kad skaičiai bus 2-3 kartus didesni. Bent dabar preliminariai matome, kad išversta apie 50 medžių, kuriuos reikės pašalinti. Labai daug jų yra parkuose, skveruose. Už vakarą dieną sutvarkytas vėjovartas turėsime sumokėti 650 eurų. Tačiau nuostoliai yra ne tik vėjovartų sutvarkymas, bet praradimas yra ir patys medžiai“, – aiškino I. Šakalienė.

Ji vylėsi, jog audros padariniai Klaipėdoje bus pašalinti per pora savaičių. Vedėja tikino, kad nuotoliai būtų dar didesni, jei nevyktų prevencija – nebūtų šalinami avarinės būklės medžiai.

„Patinka kam nors tai, ar nepatinka, tačiau supuvusius medžius kartas nuo karto pašaliname, todėl ir per audras vėjovartų ir jų pridaromų nuostolių būna mažiau“, – teigė I. Šakalienė.

Vėjo išversti medžiai, anot Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos, apgadino ne vieną klaipėdiečių automobilį, tačiau vairuotojai dėl nuostolių atlyginimo jau turėtų kreiptis į draudimo bendroves.

„Vakar sulaukėme signalo, kad nuo atliekų konteinerio Liepojos gatvėje vėjo nuplėštas dangtis taip pat apgadino kieme stovėjusius automobilius. Šią informaciją perdavė KRATC“, – teigė vedėja.

Vilijos Malakauskienės nuotr.

Audra nuostolių pridarė ir Klaipėdos paplūdimiuose.

„Kažkokių fundamentalių infrastruktūros pažeidimų nėra, tačiau nuostolių tikrai patyrėme“, – teigė įstaigos „Klaipėdos paplūdimiai“ vadovas Olegas Mariničius.

Anot jo, jūros bangos paplovė I Melnragėje esančios apžvalgos aikštelės konstrukcijas, tad jas reikės iš naujo sutvirtinti, nukentėjo ir prie paplūdimių esantys dušai, nes paplovus smėlį jie sujudėjo ir trūko vamzdis. Neįgaliųjų paplūdimyje bangos aptalžė kelias persiregimo kabinas, paplovė priėjimo takus.

„Didžiausias nuostolis tas, kad praradome labai daug riboženklių, kurie žymėjo paplūdimių ribas. Dabar dar skaičiuojame, bet panašu, kad nuo I Melnragės iki pat nudistų paplūdimio beveik nebeliko riboženklių, juos pasiėmė jūra, nors jie buvo įkasti net iki metro gylio. Aišku, kažką jūra grąžins, kažką gal rasime kopose, bet reikės ir naujų. Dabar jau diskutuojame, kaip dar tvirčiau tuos riboženklius įtvirtinti, kad per kitą audrą jie liktų savo vietose“, – kalbėjo O. Mariničius.

Anot jo, nuo audros nukentėjo ir pajūrio verslininkai – buvo nuniokota tinklinio aikštelė, apgadintos paplūdimio kavinės.

„Viską mes susitvarkysime savo jėgomis, papildomų darbų pirkti nereikės. Ne pirma audra Klaipėdoje, tik tiek, kad ši buvo labai netikėta, nes rugpjūtį tokių audrų įprastai nebūna“, – stebėjosi pašnekovas.

Trečiadienį Klaipėdoje siaučiant audrai vėjo greitis gūsiuose siekė net iki 30 metrų per sekundę.  

5 Comments

  1. +-

    O medžių inventorizaciją mieste vykdyti PRIVALOMA, kas daroma kitose Europos šalyse. Ten kiekvienas medelis turi savo pasą , būklės įvertinimą ir numatytą gyvenimo trukmę . Ir kas be ko, kai sueina laikas juos ŠALINTI ir PAKEISTI kitu, tai daroma be ISTERIJŲ .
    O pas mus Demokratiją kai kas maišo su ANARCHIJA.

    Reply
  2. +-

    Medžių būklės vertinimą atlieka želdinių vertinimo komisija ir pagal jos išvadas , savivaldybės aplinkos kokybės sk. išduoda leidimus juos šalinti . Ir jei tai būtų daroma KOKYBIŠKAI ir PROFESIONALIAI, nereaguojant į amžinus tariamų” želdinių mylėtojų ” protestus , tokių problemų tikrai būtų mažiau.

    Reply
  3. Savivaldybė vykdyda.a projektus

    Medžiams pakerta šaknys. Apsaugos departamentas dangsto nusikstoma savivaldybės veikla. Medžiai pakirsti , vejas nuverčia

    Reply
  4. social

    Dabar medžių muyletojai turėtų protestuoti už medžių sunaikinimą. Manytina gamtą tvarko Dievas. Dievo atstovai – vietininkai žemėje yra įvairių religijų atstovai. Todėl medžių mylėtojai turi rengti protestus prie bažnyčių, mečečių ir kitų religinių namų. Fanatizmas, kad medis negali būti kertamas, nesvarbu , kad papuvęs, turi būti fanatizmas. Tad pirmyn ……

    Reply
    • Liudvika, Asociacija "Klaipėdos žalieji"

      Kreipiuosi į varganą „social”. Mieste už medžių priežiūrą atsakingas miesto tvarkymo skyrius, nors tokie kaip sakote „medžių mylėtojai” atlieka dalį jų darbo, pranešdami kas ir kur nudžiuvę, kas išvirtę. Medžių būklės vertinimą atlieka želdynų ir želdinių vertinimo komisija, o aplinkos kokybės sk. tam išduoda leidimus.Jei želdiniai būtų tvarkomi savo laiku, laiku valomos paviršinių nuotekų kanalizacijos, manau nei tiek medžių būtų išvirtę, nei tiek paplūdusių gatvių ir kiemų.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Teismo sprendimo nevykdanti Irena Šakalienė panoro atgauti sumokėtą baudą 

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai atsisakė atnaujinti vieną iš procesų dėl buvusios uostamiesčio savivaldybės administracijos Miesto tvarkymo skyriaus vedėjos ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Orai

Perspėja dėl stipraus vėjo

Sekmadienio vakarą Priešgaisrinės apsaugos departamentas į Klaipėdos regiono gyventojų mobiliuosius telefonus išsiuntė perspėjamąsias žinutes apie tai, kad paskutinį savaitės vakarą ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Leido iškirsti 45 medžius

„Želdiniai trukdys saulės elektrinės modulių pastatymui, taip pat mes šešėlį saulės elektrinės moduliams, kas ženkliai sumažins elektros gamybos pajėgumus, – ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This