34-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugpjūčio 16-oji

„Archeologai išjudino pastato pamatus, todėl jis tapo avarinės būklės, galėjo bet kada nugriūti. Archeologai dėl kylančio pavojaus nebegalėjo dirbti pastato viduje. Jau anksčiau žinojome, kad griauti tą baisuoklį galėsime tik tada, kai gausime statybos leidimą. Jį gavome liepos 14 dieną ir iškart pradėjome griovimo darbus“, – apie planus Turgaus aikštėje vietoj buvusio statinio įrengti butus „Atvirai Klaipėdai” pasakojo bendrovės „Vėjų energija“ direktorius Vitalijus Kavaliauskas.

***

Šią savaitę klaipėdiečiai be nuolat LCC universiteto patalpose veikiančio vakcinacijos centro dar nuo COVID-19 kviečiami pasiskiepyti be išankstinės registracijos dviejose vietose mieste.

***

„Klaipėdos nafta” pranešė, kad nuo šio pirmadienio jos finansų direktoriaus pareigas pradėjo eiti Mindaugas Kvekšas.

***

Klaipėdietis Nerijus su „Atvira Klaipėda” pasidalino savo istorija, kuri, anot jo, rodo persirgusiųjų COVID-19 ir turinčių antikūnių praėjus numatytam terminui diskriminaciją.

***

„Meras konstatuoja krizę (es) šalyje, valdžios institucijų susipriešinimą ir pateikia save kaip gal net ir vienintelį telkiantįjį aukščiausiuosius pareigūnus politiką. Stropiai parinkta nuotraukų seka tą neįkyriai demonstruoja: Vytautas Grubliauskas su Ingrida Šimonyte krikštija keltą „Klaipėda“; graži prezidento nuotrauka dera su šiltais mero žodžiais apie Gitaną Nausėdą; suklususias dėl to Laisvės partijos vades turėtų nuraminti spaudoje jau nuskalbta mero dukros su vaivorykštiniu aksesuaru foto”, – rašo politologė Žaneta.

Rugpjūčio 17-oji

Klaipėdos miesto iždas nepaliaujamai pučiasi – per septynis šių metų mėnesius į jį surinkta per 6 mln. eurų daugiau nei planuota, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Nuo pirmadienio verslo įmonės gali pasirinkti, ar aptarnauti visus, ar tik galimybių pasą turinčius klientus, nelaukiant rugsėjo 13 d., kai šis reikalavimas taps privalomas: Klaipėdoje taip dirbti pasirinko tik 16 įmonių.

***

FNNT skelbia apie baigtą tyrimą, kuriame kaltinamai pasisavinus beveik 130 tūkst. eurų patekti automobilių klubo vadovui.

***

Lietingą antradienį 679 dienas Klaipėdoje besitęsusį periodą be kruizinių laivų nutraukė laineris „Artania“, kuriuo atvyko 677 svečiai iš Vokietijos, Austrijos, Šveicarijos, Italijos bei Nyderlandų.

***

Patikrinus Klaipėdos uoste ir pagrindiniais laivybos keliais Lietuvai priklausančiame Baltijos jūros rajone praplaukiančių laivų keliamą taršą paaiškėjo, kad kas ketvirto laivo degaluose viršyta leidžiama sieros oksidų koncentracija.

Rugpjūčio 18-oji

Antradienio popietę visuomenei buvo pristatytos išgrynintos trys vizijos, kaip pritaikyti Klaipėdos centrinio pašto kompleksą.

***

Pagal susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičių Vakarų Lietuvos savivaldybės ir toliau yra paskutinėse vietose.

***

Trečiadienį dėl audros uoste apribota laivyba, o mieste ėmė skęsti automobiliai.

***

„Kadangi renginys vyksta lauke, o jiems ribojimai netaikomi, tai pirmoji pamoka Lietuvininkų aikštėje jau yra planuojama. Žinoma, ji nebus tokia gausi kaip įprastai, iš mokyklų prašysime deleguoti tik po kelis atstovus, turėsime visų dalyvių sąrašus, nes tai reikalinga dėl viruso kontrolės“, – pasiruošimą naujiems mokslo metams „Atvirai Klaipėdai” komentavo miesto Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė, patikinusi, jog mokymą planuojama vykdyti kontaktiniu būdu.

***

Klaipėdos policija praneša baigusi dar vieną tyrimą dėl narkotinių medžiagų platinimo ir kitų nusikalstamų veikų – vieną įtariamąjį teko parsigabenti iš Švedijos.

***

Muzikinio teatro atstovė kalbina choreografą Kirilą Simonovą, kuris uostamiestyje stato S. Prokofjevo baletą „Romeo ir Džiuljeta”.

***

Pasak Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Andriaus Dobranskio, Dangės krantinės ir skvero rekonstrukciją tikimasi baigti šiais metais.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistė nuomonių rubrikoje dalinasi įspūdžiais po lietuviško filmo „Izaokas” premjeros.

Rugpjūčio 19-oji

Kaip verslininkai kol kas nesėkmingai bando pasilengvinti ant jų pečių nukritusią finansinę naštą dėl to, kad apskundė Klaipėdos universitetinės ligoninės surengto konkurso onkologiniams ligoniams gydyti skirto linijinio greitintuvo įsigyti sąlygas, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Pastaruoju metu vis daugiau gyventojų skiepijasi nuo COVID- 19, be to, gerėja ir kai kurie koronavirusinės infekcijos rodikliai.

***

Klaipėdos apygardos teismas praneša paskelbęs nuosprendį baudžiamojoje byloje dėl nužudymo, kuris buvo įvykdytas prieš 15 metų, tačiau kaltinamasis Marius Civinskas nuo teisingumo Airijoje slėpėsi net 13 metų, kol 2019 m. buvo sulaikytas.

***

Klaipėdos muzikinis teatras skelbia, jog trys iš penkių sėkmingai praėjusios atranką Denverio (JAV) klasikinio baleto mokyklos balerinos papildys uostamiesčio teatro baleto trupę.

***

Kokių nuostolių uostamiesčiui pridarė trečiadienį siautusi audra, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

„Praktiškai visas mano darbas mero patarėjo pozicijoje vyko pandemijos ir karantino sąlygomis. Tai ir dalis darbo nuotoliniu būdu, apsunkintas žmonių bendravimas ir panašiai. Nežinau, ar dėl to, bet ta mano metų patirtis galėtų būti įvardinta vienu žodžiu – nusivylimas. Pirmiausiai – savimi, o tada ir kitais. Pasigedau taip vadinamosios „mero komandos“ narių vieningumo bei vidinės komunikacijos strateginiais klausimais, dalijimosi įžvalgomis, kokiu būdu sieksime vieno ar kito tikslo“, – paklaustas, kodėl po metų palieka Klaipėdos mero komandą „Atvirai Klaipėdai” sakė buvęs jo patarėjas Leonas Barišauskas.

Rugpjūčio 20-oji

Kas bendrajame Klaipėdos miesto plane, kuris jau perduotas įvertinti Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai, netenkina Klaipėdiečių iniciatyvos už ekologiją ir demokratiją atstovų, domėjosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos uostas skelbia 7 šių metų mėnesių krovos rezultatus.

***

Savaitinis naujų COVID-19 atvejų skaičius Klaipėdoje pagaliau ėmė mažėti – jis sumenko 4,2 proc. , o susirgimų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičius sumažėjo nuo 638 iki 618,6 atvejų.

***

Penktadienį klaipėdietis Seimo narys Audrius Petrošius sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui įteikė Klaipėdai atstovaujančių Seimo ir miesto tarybos narių pasirašytą raštą dėl vieningo universitetinio lygio sveikatos paslaugų centro steigimo uostamiestyje.

***

Klaipėdietis, turistinių ekspedicijų laivų kapitonas Mindaugas Oginskas pasakoja apie egzotiškas keliones ir savo kelią iki jų.

***

Domo Kauno monografijos „Martynas Jankus. Tautos vienytojas ir lietuvių spaudos kūrėjas“ pristatymo metu nuskambėjo siūlymas Klaipėdoje įamžinti šio iškilaus lietuvininko atminimą.

***

Penktadienio pavakarę kilęs gaisras Klaipėdos simboliu vadinamame burlaivyje „Meridianas” buvo užgesintas per keletą minučių, ugnis apgadino kelis kavinės baldus, išdegė nedidelė dalis denio.

Rugpjūčio 21-oji

Prieš 87-erius metus, 1934-ųjų rugpjūtį, Klaipėdoje surengta pirmoji Jūros šventė, tuomet vadinta Jūros diena, anot istorikų, buvo propagandinis tautininkų renginys, kuriuo siekta paaštrėjus geopolitinei situacijai pademonstruoti kultūrinę lietuvių atsvarą nuo vokiečių Klaipėdos krašte ir propaguoti valstybines investicijas jūrų ekonomikoje, rašoma ciklo „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” publikacijoje.

***

Nors Klaipėda pagal susirgimų COVID-19 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų skaičių vėl atsidūrė paskutinėje vietoje tarp visų šalies savivaldybių, vienas jos rodiklis antra diena gerėja.

***

Šeštadienį intelektualaus sporto – šachmatų – gerbėjai Klaipėdoje turėjo išskirtinę progą susigrumti su bene tituluočiausia Lietuvos šachmatininke, didmeistrės vardą turinčia Viktorija Čmilyte- Nielsen, kuri surengė simultaną.

***

Šeštadienį Klaipėdoje rasta be sąmonės gatvėje gulinti 15-metė, kuri išvežta į ligoninę.

Rugpjūčio 22-oji

„Atvira Klaipėda” antrame ciklo „Tarpukario Klaipėdos kaleidoskopas” rašinyje toliau pasakoja, kaip vyko pirmoji, prieš 87-erius metus, 1934-ųjų rugpjūtį Klaipėdoje surengta Jūros šventė ir kokios buvo jos pasekmės.

***

Nors per parą Klaipėdoje pagerėjo du COVID-19 rodikliai, pagal svarbiausią iš jų uostamiestis vis tiek išlieka paskutinėje vietoje tarp visų šalies savivaldybių.

***

Sekmadienio vakarą Klaipėdos „Neptūnas” LFF I lygos susitikimo metu namie nugalėjo Gargždų „Bangą B” rezultatu 2:1 (1:1).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Sveikata

Sėklidžių vėžys - pavojinga jaunų vyrų liga

Onkologinis susirgimas – diagnozė, kurią gali išgirsti ir jauni žmonės. Sėklidžių vėžys netgi vadinamas jaunų – 15-50 metų – vyrų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Transportas

Baigta Baltijos pr. žiedinės sankryžos rekonstrukcija

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog baigti Baltijos pr., Šilutės pl. ir Vilniaus pl. žiedinės sankryžos rekonstrukcijos darbai. Šiuo metu rengiama techninė ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This