Linas Kiaurakis prokuroro patirtį keičia į advokato mantiją

Svarbu, Veidai

Daugiau kaip 22 metus prokuratūroje praleidęs vienas labiausiai patyrusių Klaipėdos apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus (ONKTS) prokurorų Linas Kiaurakis skaičiuoja paskutines dienas šioje tarnyboje. Daugybę rezonansinių bylų ištyręs pareigūnas teigia nusprendęs palikti tarnybą savo noru ir pereiti darbuotis į kitą teisinę poziciją – advokatūrą.

Jau kitą savaitę, rugsėjo 1-ąją, jis uždarys prokuratūros Vilties g. duris ir persikels į netoliese, S. Šimkaus g. esančią naująją advokato kontorą. Prokuratūroje liks bent keli nebaigti jo kontroliuoti tyrimai, tarp kurių – ir didelės apimties rezonansinė Vaisingumo klinikos byla. Kam ji atiteks, L. Kiaurakis teigė nežinantis.

Paklaustas, kas lėmė tokį radikalų karjeros posūkį, ne vieną sudėtingą finansinių aferų bylą išnarpliojęs 46 metų prokuroras atsakė filosofiškai: „O kada, jei ne dabar?”

Pokalbio metu L. Kiaurakis neslėpė pastaruoju metu prokuratūroje turėjęs didžiulį darbo krūvį, tačiau pasitenkinimo dėl to nebejautęs ir pajutęs norą atsinaujinti, tobulėti.

„Dirbdamas prokuratūroje perėjau beveik visus karjeros laiptelius – pradėjau nuo prokuroro padėjėjo, dirbau eiliniu prokuroru, 7 metus vadovavau Klaipėdos apygardos prokuratūros Antrajam skyriui, kurio kompetencija yra ekonominių, finansinių-ūkinių bylų tyrimas, o pastaruosius ketverius metus dirbau ONKTS. Čia jau teko kuruoti ir kitokio pobūdžio, su narkotinių medžiagų kontrabanda, pareigūnų piktnaudžiavimu tarnyba, plėšimais, didelės vertės turto prievartavimu, mokesčių vengimu ir kt. susijusias bylas bei jose palaikyti valstybinį kaltinimą”, – pasakojo L. Kiaurakis.

Prokuroras neslėpė besidžiaugiąs, jog jam sekėsi sėkmingai palaikyti valstybinį kaltinimą ne vienoje rezonansinėje bylose, kuriose buvo priimti apkaltinamieji nuosprendžiai. Tai ir Pajūrio kredito unijos, bendrovės „Konsolė” vadovų vykdytos uostamiesčio Naujojo turgaus rekonstrukcijos bylos ar politikų inicijuotas, bet, jo nuomone, teisėtai nutrauktas tyrimas dėl situacijos Klaipėdos universitetinėje ligoninėje.

„Dirbdamas prokuratūroje augau, tobulėjau ir įgijau patirties profesine prasme. Pats asmeniškai dėjau pastangas bei investavau į save, kad būčiau naudingas šiai institucijai ir valstybei, kad būtų aukšti veiklos rezultatai, o aš turėčiau galimybę siekti karjeros”, – sakė jis.

Visgi prokuroras neslėpė ir kai kurių patirtų nuoskaudų iš ankstesnės Generalinės prokuratūros vadovybės pusės, kai teisme jam teko įrodinėti, jog jis nepadarė tarnybinio nusižengimo. Nors teismas jam buvo palankus, situacija, prokuroro nuomone, kai santykius su darbdaviu daugiau nei dvejus metus tenka aiškintis teisme, nėra gera bei nemotyvuoja tęsti pradėtų darbų.

Paklaustas, ar nebus sunku iš valstybės kaltintojo pozicijos pereiti į kitą barikadų pusę – įtariamų nusikaltėlių gynėjo poziciją, L. Kiaurakis teigė, jog kiekvienas šalies pilietis turi teisę į teisingą procesą bei teisę į gynybą.

Kaip advokatas Linas Kiaurakis jau prisiekė teisingumo ministrei Evelinai Dobrovolskai. Asmeninio archyvo nuotr.

„Mane 22 metus samdė valstybė, aš valstybės pozicijai ir atstovavau. Dabar, jeigu mane samdys klientas, aš jo poziciją ginsiu visomis įmanomomis teisinėmis priemonėmis”, – sakė du bakalauro – teisės ir istorijos – bei du magistro – teisės ir viešojo administravimo – diplomus turintis būsimasis advokatas. Jis jau davė advokato priesaiką teisingumo ministrei Evelinai Dobrovolskai.

Kartu L. Kiaurakis pasidžiaugė, jog po 22 metų tarnybos pirmą kartą buvo pastebėtas ir įvertintas naujosios Generalinės prokuratūros vadovybės – generalinė prokurorė Nida Grunskienė šį pavasarį jam padėkojo už pavyzdingą tarnybą ir įteikė vardinę dovaną.

„Yra vilties, kad vadovaujant Nidai Grunskienei, prokuratūra pasikeis, modernės, šiuolaikiškės ir keisis į gerąją pusę”, – sakė kitą savaitę prokuratūrą paliekantis pareigūnas.

INFORMACIJA

L. Kiaurakis nėra pirmasis prokuroras, kuris palieka prestižiniu laikomą Klaipėdos apygardos prokuratūros ONKT skyrių. Kiek anksčiau iš jo ne savo noru teko trauktis Aivarui Velučiui, kuris buvo pažemintas pareigose ir šiuo metu darbuojasi Klaipėdos apylinkės prokuratūroje. Patyrusiam prokurorui per teismus kol kas nepavyko sugrįžti į ankstesnes pareigas. Dar griežtesnę nuobaudą – atleidimą iš pareigų – užsidirbo kitas buvęs ilgametis šio skyriaus prokuroras Aidas Giniotis. Nors jo byla teismuose dar nebaigta, „Atviros Klaipėdos” žiniomis, jis jau dirba teisininku vienoje advokatų kontoroje. Prieš gerą dešimtmetį advokatų gretas taip pat papildė dar vienas buvęs ONKTS prokuroras – Sigitas Jasevičius, o jo buvęs kolega Dainius Motužis darbuojasi advokato padėjėju. Pastarieji prokuratūrą, kaip ir L. Kiaurakis, paliko savo noru.

4 Comments

  1. Samanta

    Kuo didšiausios sėkmės! Geras sprendimas pereiti į kitą barakadų pusę

    Reply
  2. Teisingas žingsnis

    O kuris padorus žmogus gali dirbti korumpuotoje, supuvusioje sistemoje, kur už teisingumą gauni darbines nuobaudas? Koks skirtumas, ar prokuratūroje gini politiko ar kito įtakingo interesus, bausdamas ir persekiodami nekaltus, kurie priešinosi sistemai ar advokatu, kur ginsi ne tik „banditų” bet ir padorių žmonių interesus. Teisingai Linai, teisingas ėjimas lauk iš puvėsio

    Reply
  3. vsd

    Kažkaip nesilaiko sekos, dar turėjo pabūti teisėju ir tik tada į advokatus

    Reply
    • Anonimas

      Nusikalteliai daugiau moka

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

Regionas

Kurą dideliais kiekiais pylėsi ir du buvę Kretingos rajono tarybos nariai

Žiniasklaidoje praėjusiais metais pasirodžius informacijai, kad nemažai šalies savivaldybių tarybos narių galėjo jiems skirtas išmokas naudoti neteisėtai, Klaipėdos apygardos prokuratūra ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This