Festivalis į filmą kvies ir su šunimi iš prieglaudos

Kultūra

Klaipėdoje šią savaitę jau septintąjį kartą vyks tarptautinis animacijos ir videožaidimų festivalis BLON. Mėgėjus ir industrijos profesionalus subursiantis renginys ne tik pristatys vienus geriausių animacijos bei vaizdo žaidimų darbų, megs pažintis, bet ir pirmą kartą filmo žiūrėti pakvies augintinius.

Videožaidimų industrijai pandemija atnešė augimą. Namams tapus pagrindine gyvenimo, darbo ir pramogų vieta, vis daugiau žmonių ėmė dairytis vaizdo žaidimų. Tačiau, pasak BLON festivalio žaidimų programos vadovo Artūro Rumiancevo, vėliau tokia sėkmė srities įmonėms
atnešė naują iššūkį – profesionalų trūkumą.

„Bėga antrieji metai, kai užsienio ir šalies žaidimų industrija neturi renginių. Lietuvai jie – ypač svarbūs, mat ši šaka mūsų šalyje vis dar labai jauna. Mes ne tik semiamės daug patirties iš tarptautinių kolegų, bet ir įvairiapusiškai su jais bendradarbiaujame – užsienyje randame srities profesionalų, konsultantų, leidėjų ar investuotojų. Du metai be renginių labai jaučiasi – tampa vis sunkiau čia vietoje susirasti reikiamą žmogų arba paslaugą“, – pranešime cituojamas žaidimų programos vadovas.

Dėl šios priežasties daug dėmesio šių metų festivalyje bus skirta žaidimų industrijos profesionalams, padedant jiems semtis žinių bei užmegzti naujų pažinčių.

„Džiaugiamės, kad turėsime pranešėjų – industrijos profesionalų iš užsienio, kurie čia atvyks ne vieni, o nedidelėmis grupelėmis. Specialistams, programuotojams, dailininkams, dizaineriams ir labai laukiamiems kompozitoriams, tai – naujų ryšių galimybė“, – kalbėjo A. Rumiancevas.

Be diskusijų, pasak programos vadovo, žaidimų profesionalų lauks ir seminarai, kuriuose ypatingas dėmesys šiemet bus skiriamas pasakojimui.

„Lietuvoje kol kas nėra labai daug naratyvinių žaidimų ir patirties juos kuriant, todėl šių metų programos pranešėjai pasidalins tiek praktiniais, tiek ir teoriniais patarimais, kaip kurti gerą scenarijų žaidime. Skirtingai nei kine, scenarijus žaidimuose visada yra dinamiškas, o žaidėjas jam gali daryti įtaką“, – teigė jis.

Animacija – toli gražu ne tik vaikams skirtas žanras, kuriame neretai vyrauja įvairios politinės ar socialinės temos. Pasak festivalio vadovės Lauros Almantaitės, šių metų renginyje taip pat atsispindės mūsų regione ir visame pasaulyje aktualios problemos. Jos teigimu, tai diktuoja tiek patys kūrėjai, kurie jiems svarbius klausimus perkelia į savo kūrybą, tiek ir festivalio tikslai. Vienas jų – siekis atkreipti dėmesį į lyčių lygybės klausimą. Tad renginyje bus pristatomi filmai, kuriuose pagrindinius vaidmenis atlieka moterys.

„Kabulo kregždės“ – pastarųjų dienų kontekste ypač aktualus filmas. Šis prancūzų darbas nukelia į Afganistaną, esantį po Talibano priespauda, ir pasakoja dviejų žmonių meilės istoriją, kurią sunaikina režimas. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka moteris ir atskleidžiama ne viena aktuali tema“, – pasakojo L. Almantaitė.

Žiūrovai šiais metais taip pat turės galimybę pasimėgauti legendinės rusų studijos „ŠAR“, kurios bendraįkūrėjas yra geriausiu pasaulio animaciniu filmu tituluojamo „Ežiuko rūke“ režisierius Jurijus Noršteinas, darbu. BLON festivalyje šios studijos režisierius Andrejus Chržanovskis pristatys pilnametražį filmą „Nosis arba kitaminčių sąmokslas“.

„Tai – odė visiems, kurie geba priešintis režimams ar primetamoms ir žmogaus prigimtines teises žeidžiančioms taisyklėms“, – teigė L. Almantaitė.

Ypatingas dėmesys festivalyje bus skirtas ir animacijos profesionalams. Konkursinėje programoje, kurioje šiemet sulaukta per 150 paraiškų, tarptautinė žiuri paskelbs geriausius šių metų festivalio trumpo metro animacinius filmus. Animacijos specialistų lauks ir įvairios diskusijos bei seminarai. Viename jų kūrėjai turės galimybę susitikti su scenaristu iš Prancūzijos Christophe Erbes. Profesionalas, vadovavęs tokiems kanalams kaip „Nickelodeon“ ir „Fox Kids“, mokys scenarijaus rašymo meno. Organizatorių teigimu, scenarijus užima ypatingą vietą filmų kūrime, tačiau būtent jį animacijos kūrėjams neretai reikia tobulinti.

Trumpam pamiršti realybę kvies virtualios realybės programa. Pernai buvusi populiariausia festivalio dalimi, šiemet ši paroda pristatys 9 stiprius darbus iš viso pasaulio, nukelsiančius į siaubo filmą, nuotykius ar kitas emocijas žadinančias erdves.

Specialiose dirbtuvėse vaikai galės susitikti su žinomomis vaikų rašytojomis Kotryna Zyle, Indre Pavilonyte ir dailininku Martynu Paviloniu bei kartu animuoti mėgstamų knygų viršelius. Susitikimo su animacinio filmo „Matilda ir atsarginė galva“ kūrėju Ignu Meilūnu metu mažieji turės galimybę iš arčiau išvysti lėlinio filmo kūrimo procesą.

Vyšnia ant šių metų festivalio turėtų tapti filmo „Nepaprasta Maronos kelionė“ seansas. Pirmą kartą „Hofo“ kieme šurmuliuos ne tik žmonės, bet ir šunys, mat visi, į filmo peržiūrą atvykę su keturkoju iš prieglaudos, filmą galės žiūrėti nemokamai.

„Netgi tie, kurie šiuo metu neaugina šunelio iš prieglaudos, gali vienam tokiam nelaimėliui praskaidrinti dieną, išvesti jį pasivaikščioti ir kartu ateiti į seansą. Žinoma, į draugiją pasiimti galima ir kaimyno keturkojį. Bet kuriuo atveju, šis filmas nepaliks abejingų, o jį pamatyti ypač verta tiems, kurie šiuo metu nori šuniuko ir svarsto, ar jį geriau pasiimti iš prieglaudos, ar įsigyti. Tai – emocionalus filmas, kuriame akcentuojamas didelis pagalbos poreikis prieglaudose laukiantiems gyvūnams, o mums primenama į jų globą žiūrėti ypač atsakingai“, – sakė L. Almantaitė.

„Nepaprasta Maronos kelionė“ pasakoja Labradoro mišrūnės istoriją, kai paskutiniąją savo valandą kalytė prisimena visus kadaise sutiktus ir besąlygiškai mylėtus žmones bei nusprendžia, kad laimė susideda iš trijų dalykų – pastogės, mylinčio šeimininko ir gero kaulo.

Septintasis animacijos ir vaizdo žaidimų festivalis BLON vyks rugsėjo 9–12 dienomis. Šiemet renginys grįžta į fizinį formatą, tad beveik visa programa vyks gyvai keturiose Klaipėdos miesto erdvėse – „Hofo“ kieme, „ArleKine“, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre ir Kultūros fabrike. Dalis filmų bus rodomi ir internetu. Festivalį finansuoja Klaipėdos miesto savivaldybė, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos kino centras.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Šiuolaikinio meno mėnuo pristatys keturis festivalius

Jau šeštą kartą Klaipėda rugsėjį skelbia šiuolaikinio meno mėnesiu (ŠMM), pristatančiu šiuolaikinius teatro ir muzikos, kino ir mados kūrėjus. Nuo ...
2023-09-07
Skaityti daugiau

Kultūra

Apdovanoti geriausi animacijos kūrėjai

Aštuntą kartą Klaipėdoje vykęs tarptautinis animacijos ir vaizdo žaidimų festivalis BLON baigėsi, apdovanojęs Lietuvos, Ukrainos ir tarptautinės konkursinės programos animacijos kūrėjus. Jau tradiciniu renginiu ...
2022-09-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Animacijos ir videožaidimų festivalyje BLON įtraukianti virtualios realybės programa

Rugsėjo 8–11 dienomis vyks aštuntasis animacijos ir vaizdo žaidimų festivalis BLON. Šiemet renginys plačiai pasklis po Klaipėdą, nes vyks septyniose ...
2022-09-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This