Pirmieji neurologinę operą išvydo klaipėdiečiai

Kultūra

Trečiadienio vakarą Klaipėdos koncertų salėje įvyko režisieriaus Žilvino Vingelio neurologinės operos „Vyras, kuris savo žmoną palaikė skrybėle“ premjera. Intriguojančio pavadinimo opera pritraukė smalsiai nusiteikusius šiuolaikinės akademinės muzikos mylėtojus. Šiuo renginiu iškilmingai pradėtas 17-as šiuolaikinės muzikos festivalis „Permainų muzika“ bei 18-as  Klaipėdos koncertų salės koncertinis sezonas.

„Labai smagu, kad turėjome galimybę kurti kitame mieste. Dvi savaites gyvenome Klaipėdoje, visas dienas ir naktis skyrėme tik šiam darbui. Jautėmės prisipildę energijos, kurią šiandien išleidome iš savęs ir tikimės, kad ji pasiekė kiekvieną klausytoją. Labai noriu pasidžiaugti nuostabiais solistais, kuriems esu be galo dėkingas už tai, kad įgyvendino daug skirtingų ir sudėtingų užduočių. Galutiniu rezultatu esu labai patenkintas“, – pranešime spaudai cituojamas Ž. Vingelis.

„Galvoje netelpa tiek emocijų, kiek jų dabar jaučiu. Kaip ir operos siužete pasakojama, taip ir mano smegenyse vis dar skamba muzika. Ji mus gelbsti ir tai yra svarbiausias dalykas. Labai džiaugiuosi visu kolektyvu, kuris labai darniai ir tikslingai, iki paskutinio akordo ėjo šios premjeros link“, – įspūdžiais dalijosi programai dirigavęs maestro Martynas Staškus.

Opera ,,Vyras, kuris savo žmoną palaikė skrybėle“ („The Man Who Mistook His Wife for a Hat“) pasakoja pagrindinio herojaus-paciento, sergančio vizualine agnozija („mentaliniu aklumu“) ligos tyrimo istoriją. Žinomas muzikas ima nebepažinti aplink save regimo pasaulio ir vis labiau pasikliauti savo klausa. Tolstančios matomų daiktų prasmės artina jį prie garsinio pasaulio patyrimo ir atveria netikėtus ligos aspektus – virš viso regimo ir mus nuolat klaidinančio pasaulio tvyro ne visiems pažįstama, bet kerinti ir įkvepianti muzikinė realybė.

Pirmą kartą Lietuvoje statoma neurologinė opera – tai bendras Klaipėdos koncertų salės, vizualinių eksperimentų teatro ,,Kosmos Theatre“, teatro ,,Utopia“ projektas. Kvapą atimančios operos pastatyme susijungė klasikinės muzikos profesionalai su vizualinio teatro, šiuolaikinių medijų bei lėlių teatro kūrėjais.

Klaipėdos koncertų salės rengiamo festivalio „Permainų muzika“ koncertai vyks rugsėjo 15– spalio 7 d. dienomis. Išsamiau apie festivalį – čia.

INFORMACIJA

Michaelas Nymanas – minimalistinės muzikos pradininkas, žinomas britų kompozitorius, sukūręs šešias operas bei muziką daugiau nei dvidešimčiai filmų. Tarp kompozitoriaus garso takelių yra tokie filmai, kaip ,,Fortepijonas“, ,,Virėjas, vagis, jo žmona ir jos meilužis“ bei daugelis kitų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kviečia Lietuvos ir Baltijos šalių vienybę teigiantis koncertas „Tu, Klaipėda, esi, Tu, Lietuva, esi“

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro simfoninis orkestras, vadovaujamas vyriausiojo dirigento Tomo Ambrozaičio, choras ir solistai 2024-uosius metus pradės koncertu „Tu, Klaipėda, ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdiečių „Lokys“ - milijoninei „OperaVision“ auditorijai

Lapkričio 19 d. Broniaus Kutavičiaus opera „Lokys“ bus transliuojama tarptautinėje Operavision.eu platformoje. Pasaulio operos bendruomenė turės progą pažinti Lietuvos operą, ...
2023-10-20
Skaityti daugiau

Kultūra

LNOBT gastrolės Klaipėdoje: nuo baleto klasikos iki operos vaikams

Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro (LNOBT) artistai po šv. Velykų atidaro savo gastrolių sezoną. Pirmoji vilniečių stotelė – Klaipėda. ...
2023-03-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This