Klaipėdos bendrasis planas: pirmasis politikų palaiminimas

Miestas, Svarbu

„Abiem rankomis už“, – taip Finansų ir ekonomikos komiteto narių sprendimą trečiadienį vienbalsiai pritarti Klaipėdos bendrojo plano pakeitimams reziumavo šio komiteto pirmininkas Aidas Kaveckis.

Politikai akcentavo, jog dokumentui pritarė tik todėl, kad Klaipėdos savivaldybės administracijos vadovai išsklaidė visuomenės keliamas abejones, jog pakeistas bendrasis planas (BP) ne padės, o pablogins klaipėdiečių gyvenimo kokybę.  

Klaipėdos bendrojo plano, galiojančio nuo 2007 metų, pakeitimai buvo rengiami šešerius metus. Martyno Vainoriaus nuotr.

Problema – du planai

„Matyt, tokie klausimai žmonėms kyla dėl to, kad sunku suvokti, jog mieste gali būti du bendrieji planai, kad dalį miesto gali planuoti ne savivaldybė, o Vyriausybė. Iš čia ir kyla pagrindiniai žmonių nesusipratimai ir baimės. Argumentą, kad bendrasis panas neatitinka teisės aktų ir parengtas neteisėtai, jau atmetė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija, kuri nustatė, kad viskas yra atlikta teisingai. Uosto teritorija, nors ji ir yra mieste, yra suplanuota uosto bendruoju planu, kuris turi aukštesnę galią ir rengiant miesto BP, uosto BP sprendinius reikėjo integruoti. Beje, uosto bendrasis planas patvirtintas jau 2019 metais. Todėl savo plane konversijos galime numatyti tik tiek, kiek numatyta uosto bendrajame plane“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus vedėja Mantė Černiutė-Amšiejienė.

Ji vardijo, jog pakeistas Klaipėdos BP skirsis nuo dar vis galiojančio, patvirtinto 2007 metais ir jau pripažinto, kad jam reikia korekcijų.

Naujajame BP numatoma, jog mieste bus ne vienas istorinis centras, bet stiprinami dar trys centrai, kuriuose turėtų įsikurti įvairių komercinių ir visuomeninių paslaugų.

Kurortinių vietovių statuso siekiančioje Smiltynėje, Melnragėje ir Giruliuose formuojami ir stiprinami rekreaciniai centrai, kuriuose orientuojamasi į kurortines paslaugas.

Susisiekimo sistema naujame BP orientuota į viešąjį transportą ir jo vystymą, darniam judumui užtikrinti numatyti ir magistraliniai dviračių takai, kurie ankstesniame plane labiau atliko rekreacinė funkciją.

Naujajame BP rezervuota teritorija naujam mokslo ir technologijų centrui, tačiau iki jo atsiradimo dar laukia daug procedūrų ir veiksmų.

Naujovė šiame BP ir ta, kad dideliems naujiems prekybos centrams nebus leidžiama steigtis gyvenamosiose teritorijose, senamiestyje ar kurortinėse vietovėse. Numatyta, kad dideli prekybos centrai galės būti statomi palei Baltijos prospektą prie Šilutės plento ir prie Palangos plento.

Geras, bet netobulas

„Labai tikimės, kad patvirtinus šį planą pajudės užstrigę projektai – senelių globos namai Melnragėje, Šv. Jono bažnyčios atstatymas, sporto kompleksas buvusioje II vandenvietėje, visiška „Švyturio“ gamyklos konversija miesto centre, „Strandhalle“ restorano atstatymas Smiltynėje“, – teigė M. Černiūtė-Amšiejienė.

Komiteto narys Arvydas Vaitkus domėjosi, kiek galios šis pakeistas bendrasis planas „Jis galios neterminuotai – tol, kol bus pakeistas. Bet sprendiniai orientuoti iki 2030 metų“, – tvirtino vyriausioji miesto architektė.

Klaipėdos vicemeras A. Barbšys teiravosi, kas nutiktų, jei miesto taryba nepritartų bendrojo plano pakeitimams ar siūlytų, ką nors pakoreguoti.

„Sunku įsivaizduoti, nes būtų sudėtinga. Reikėtų iš naujo viešinti, reikėtų prašyti pratęsti planavimo sąlygas, tartis su plano rengėjais. Manau, kad būtų labai bloga situacija, bandytume ieškoti variantų, bet bent metus tai tikra užtruktume“, – neslėpė M. Černiutė-Amšiejienė.

Komiteto narys S. Budinas konstatavo, kad tobulų planų nebūna, bet šis BP yra pažangesnis už dabar galiojantį ir paspartins miesto vystymąsi.

„Manau, kad visi turime suprasti, jog pastabų yra ir jų nemažai. Bet manau, kad tokiam planui reikia pritarti, nes yra mažiausiai 200 įvairių objektų, kurių visuomenė laukia jau šešis metus, o jų negali atsirasti, kol nėra šio BP. Ir džiugu, kad girdžiu iš administracijos aiškius saugiklius, kad to, ko mes bijome, galime ir išvengti – neskirti finansavimo, nenumatyti miesto strateginiuose planuose“, – kalbėjo A. Vaitkus.

Todėl tarp komiteto narių nebuvo nepritarančiųjų BP pakeitimams – jie vienbalsiai palaiminti.

Rengia piketą

„Klaipėda pirmauja Lietuvoje pagal taršių objektų kiekį ir išmetamų teršalų kiekį, tenkantį vienam gyventojui. Klaipėdiečių sergamumo ir mirtingumo rodikliai yra blogiausi tarp visų didžiųjų miestų. Akivaizdžiausiai didžiausia problema yra miesto ir uosto santykis, betarpiška uosto ir gyvenamųjų rajonų kaimynystė, miesto centre vykdoma tarši uosto krova. Pagal teikiamą tvirtinti BP, suplanuota maksimali uosto plėtra, kuri miesto centre taršios krovos apimtis numato padidinti 3,3 karto – iki 169 mln. tonų per metus. Tokią ateities perspektyvą ir atitinkamą gyvenimo kokybę numato BP sprendiniai. Visą laiką buvo bandoma įteigti, kad visiems viskas gerai, kad yra tik keli nepatenkinti, tai BP sprendiniams jau du kartus nepritarė Klaipėdos regiono architektų taryba. Taip kad sakyti, jog su tuo planu viskas gerai, kad mes einame į priekį, tai labai negeras ir neteisingas žingsnis Klaipėdos ir klaipėdiečių ateičiai ir jų gyvenimo kokybei“, – komiteto posėdyje jau po politikų sprendimų pasisakė architektas Edmundas Benetis.

„Tobulas būna Dievas, o mes esame žmonės ir planą rengė žmonės“, – jam replikavo A. Kaveckis.

Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją KIDE trečiadienį pranešė, jog kitą antradienį, rugsėjo 28 d., 12 val. planuoja piketą priešais Klaipėdos rotušę/merijos pastatą.

„Kviečiame prisijungti visus susirūpinusius klaipėdiečius ir kartu pranešti miesto tarybai, jog Klaipėdai reikia gero bendrojo plano. Ateik prie Žvejo skulptūros (Danės g. 17) ir su savimi atsinešk plakatą, popieriaus ar kartono lapą su savo užrašytais lūkesčiais „Kokios Klaipėdos norime mes?“. Piketo metu nufotografuosime jūsų sukurtus plakatus ir visus juos nusiųsime tarybos nariams. Šie plakatai/laiškai taip pat bus perduoti savivaldybei“, – rašoma kvietime.

Toks piketas organizuojamas, nes KIDE įsitikinimu, „šiame plane numatomi urbanistiniai sprendimai ir toliau prastins klaipėdiečių gyvenimo kokybę ir sveikatą bei didins socialinę atskirtį naikindami žalius plotus miesto teritorijoje. Šiuo metu svarstomas bendrasis planas, atiduotų dalį miesto centro zonų ilgalaikiam uosto naudojimui, numatytų didelius urbanizacijos plotus Girulių, Melnragės ir Smiltynės miškuose, bei prastintų ekologinę būklę mieste“.

Miesto tarybos narių, kurie į posėdį rinktis rugsėjo 30 dieną, prašoma netvirtinti šio bendrojo plano ir jį grąžinti į sprendinių formavimo stadiją.

9 Comments

  1. Laura

    Nustebino, kad kide rūpi želdiniai. Kas bent kiek stebi kas mieste vyksta, tai pagrindiniai kovotojai architektas Benetis ir dar jo kolega, o kidekininkė trinasi šalia tų, kur tik gali būti minimas organizacijos pavadinimas. Juokas ima ir tiek. Tam yra architektų sajunga, kuri profesionaliai argumentuoja tiek planus, tiek bendrą situaciją.

    Reply
  2. akys

    Nubalsavus už šį miesto BP istorijoje bus parašyta, kad tai įvykdyta miesto labui, bet nutylima visa kita.
    Kaip ir kam Prietaisas dirbo 2014 m. priimdamas nutarimą, leidžiantį uosto BP tapti viršesniu už miesto BP
    Nutylima kaip ir kam A. vaitkus dirbo būdamas susisiekimo ministerijos sekretoriumi, uosto vadovu…
    Dabar viskas labai gražiai dangstoma. Bet nepaslėpsite, mielieji to, kas akis bado, kad ir kaip besiplautumėte rankas, jos liks purvinos…

    Reply
  3. Juratė

    Kaveckis šaunus žmogus,tokio mero reikia Klaipėdai.
    Ko imasi tą ir padaro.Pagarba A.K.

    Reply
  4. Tarnai

    Šitie tarybos nariai tarnaujai centrinei valdžiai, partijoms, uostui ar dar nežinia kam, tik jau tikrai ne Klaipėdai ir ne mums, klaipėdiečiams… Jiems nesvarbu, kad šis planas smarkiai padidins taršą mieste ir dar labiau pablogins klaipėdiečių gyvenimo kokybę. O balsavimas koks.. bent pavaidintų, kad jiems rūpi – nes dabar kaip prie Putino – na, greitai greitai, bendru sutarimu.. 🙁

    Reply
    • Na jau na jau

      Kandidatai į merus buvo ” blogi ” , nes ” dirbo ” Vilniui ? Todėl išrinkote trečią kadenciją tą patį merą ” dirbantį ” Klaipėdai ? Kukuūūūū ? Kur logika ? 🙂

  5. Liūdesys

    nors staug. Miesto Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas visiškas kliunkis. Jis mat abiem rankom už. Tai gal ir abiem kojom? nes smegenų tik tiek ir tėra, galūnes kiloti. O kur skaičiai kiek miestas iš to naudos turės ir kiek bus jam žalos? Kiek prarasta ir nepadaryta pagal iki šiol galiojantį miesto planą, kokios to priežastys, kas kaltas. Kodėl naujame vėl rodoma tas pats ir kaip dabar ketinama tai relizuoti? Kiek investicijų jau dingo iš miesto ir kiek dar dings po tokių planų. Kokie berazumiai neš kapitalus į miestą kuris jau dabar garsėja sergamumu, mirtingumu ir vadinasi tarša? O naujame plane pramonės plėtra numatoma keliaropai didesnė. Vadinasi ir kelių , sunkiojo transporto, transporto bus tik daugiau. O kur ta geležinkeliečių galymių studija iškelti iš miesto geležinkelio tranzitą ir kodėl tada rodomas tas pati magistralė aplamai nekalbant apie tai? Ir t.t.t… O kokios numatytos kompensacinės priemonės labaiusiai nukentėsiantiems gyvenamiems rajonams ( pvz. Baltijos pr, Smiltelės, pietinis galas ?) Iškirsti turčių statyboms antram trečiam būstui 47 ha girulių miško, užstatyti Smiltynę? Ar taip ir toliau miestą planuojame statyti finansuodami tik iš biudžeto seneliams būdeles ir kalbėdami apie naują miesto amžiaus statybą, Jono bažnyčią. Kavecki į miesto Tarybą atėjai dirbti miesto žmonėms ir atėjai jų interesų ginti, o ne rankų ir kojų kiloti prieš neįgalią savivaldybės klerkų administraciją. Tokią išmintį su galūnių pakilojimu gali pademonstruoti bet kuri miesto prostitutė. Ir jei jau komiteto Pirmininkas toks tai ko jau norėti iš narių.

    Reply
    • Anonimas

      Jei uosto BP pagal istatymus aukstesnis uz miesto BP tai reikia staugti ant tu istatymu o ne ant tu kuriems tenka juos vykdyti

    • anonimui

      teisingai, įstatymus priįminėja ateiviai, tikrai ne politikai ir Bilotaitės Kaveckis per rinkimus triūbiję apie ženklius sisteminius pokyčius ir nuoseklią politiką su visais konservatoriais. Jie dabar tikrai neturi nei Vyriausybėje jokios įtakos nei Seime daugumos. Kilnokim galūnes ir džiaukimės, kad kalti įstatymai ir kam ta ekonomika ar kažkokie finansai tame komitete.

  6. siaips

    Ar gali Budinas prieštarauti Vilniaus valdininku paruoštam planui? Žinomą ne nes jis jau padare pakištuka 2019 metais, šiandien negali atsitraukti nes 2019 metu jo vienasmeniai parašiukai gali turėti ir teisine atsakomybe. Ar Vaitkus gali prieštarauti? Žinoma ne , nes jam reikalingos valdininko pareigėlės, o jos nuo Vilniaus labai priklauso, šiandien gal jo politinės ambicijos didelės – gal kokia ministerija ar panašiai. Pasiteisinimas kad Klaipeda laukia 200 įvairių objektu tipo Klaipedos gyvenimą pagerinančiu yra niekinis. Butu šaunu kad jis prisipažintu kiek nuolaidu pridarė Vilniaus valdininkeliams kad išsilaikyti direkcijos vadovo krėsle. Istorija apie tai nutyli. Istorija gali tik priminti kad nebuvo išrinktas meru dėl to kad dirbo ne Klaipėdai o „Klaipedos melžėjams“ iš Vilniaus. Na o Kaveckui, esi ne dievas bet jei ji paminėjai tai esi atsakingas prieš ji, nes kas gali žinoti gal užsirūstinsi ji. O juk negandu patirtis ne knygose rašytos. Pirma reikia dirbti Klaipėdai o ne Vilniaus pinigams. Ne jiems gyventi Klaipėdoje , ir jų onkologines ligos nepasieks iš Klaipedos o mus miestiečius pasieks ir jokie pinigai nepadės jų išgydyti. Tai kam tada tie pinigai reikalingi?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

Organizuoja piketą prieš „Bastionų namus“

Klaipėdos miestiečių draugija skelbia, jog šį ketvirtadienį, 8.15 val., prie Klaipėdos savivaldybės (Liepų g. 11) organizuos pilietinę akciją–piketą „Sutramdykime senamiesčio ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This