Į brangymečio eilę stos ir vanduo

Svarbu, Verslas

Smarkiai brangstant elektrai, dujoms ir šildymui bent jau uostamiestyje ir Klaipėdos rajone iš paskos pajudės ir centralizuotai tiekiamos vandens bei nuotekų tvarkymo tarifai.

Šį ketvirtadienį Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) planuoja tvirtinti naujas bazines AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens tiekimo bei nuotekų tvarkymo kainas. Tai – pirmas etapas į didesnius vartotojams taikomus tarifus, kurie turėtų įsigalioti jau nuo kitų metų.

Skaičiuojama, kad dviejų asmenų klaipėdiečių šeimai bendra vidutinė sąskaita už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą padidėtų 1,61 Eur arba 9,1 proc. pixnio.com nuotr.

Pasak AB „Klaipėdos vanduo“, jau yra įsigalioję kainų skaičiavimo metodikos pakeitimai, dėl kurių dalis fiksuoto skaitiklių aptarnavimo (arba abonentinio) mokesčio persikelia į geriamojo vandens tiekimo ar nuotekų tvarkymo mokestį. Dėl to vidutinis abonentinis mokestis mažėja 48,2 proc.

Tačiau bendras kainų lygis augs 6,4–11,9 proc. Skaičiuojama, kad dviejų asmenų klaipėdiečių šeimai bendra vidutinė sąskaita už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą padidėtų 1,61 Eur arba 9,1 proc. Kiek didesnis pokytis bus vartotojams, gyvenantiems individualiuose namuose, jų šeimai vanduo paaugs vidutiniškai 1,71 Eur šeimai per mėnesį.

Anot bendrovės, net ir po tarifų padidinimo jų lygis išliks vienas žemiausių Lietuvoje.

Abonentinis arba skaitiklių aptarnavimo mokestis dar turės būti patvirtintas uostamiesčio ir Klaipėdos rajono tarybų.

VERT pažymoje rašoma, kad „Klaipėdos vanduo“ 2019 m. gavo 17,274 mln. eurų pajamų (80,7 proc, jų – už vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugas).

Pagal bendrovės pateiktus duomenis realizuoti geriamojo vandens kiekiai 2019 m., lyginant su 2017 m., didėjo 5 proc., nuotekų valymo kiekiai išaugo 1,7 proc. Vandens suvartojimas ir nuotekų kiekiai daugiausiai augo individualiuose namuose, nes 2017–2019 m. prie vandentiekio tinklų prisijungė 2298, o prie nuotekų tinklų – 2491 naujas vartotojas.

„Klaipėdos vanduo“ 2019 m. iš geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų gavo 171 180 eurų pelno, iš paviršinių nuotekų tvarkymo gautas pelnas sudarė 116 890 Eur. Pernai šie rodikliai atitinkamai siekė 1 174 470 ir 115 910 Eur.

Bendrovė VERT taip pat yra pateikusi duomenis, kad patiria nuostolius dėl geriamojo vandens apskaitos tarp daugiabučių namų įvadų ir butų skaitiklių – jie sudaro 228,4 tūkst. kub. m arba 7,98 proc. nuo į butus patiekto geriamojo vandens. Pašildyti skirto vandens nuostoliai daugiabučiuose sudaro 151,6 tūkst. kub. m arba 8,31 proc. nuo patiekto kiekio. 

2 Comments

  1. x

    1,6 milijonų euru pelnas per mažas?

    Reply
  2. x

    1,6 milijonų euru pelnas per mažas?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdoje ir rajone atpigs vanduo?

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) kitą savaitę tvirtins AB „Klaipėdos vanduo“ geriamojo vandens ir nuotekų bei paviršinių nuotekų bazines kainas ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This