Atvėrė kelią vandens brangimui

Svarbu, Verslas

​Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) ketvirtadienį suderino naujas AB „Klaipėdos vanduo“ teikiamas bazines geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainas. Tai – pirmas etapas į didesnius vartotojams taikomus tarifus, kurie turėtų įsigalioti jau nuo kitų metų vasario.

Anot VERT, nauji tarifai gyventojams ir įmonėms įsigalios juos patvirtinus Klaipėdos miesto bei Klaipėdos rajono savivaldybių taryboms – tai turi būti padaryta per 30 kalendorinių dienų. Jei tarybos to nepadaro, tarifai nustatomi vienašališku VERT sprendimu.

VERT informuoja, kad gyventojai, kurie už paslaugas atsiskaito bute, įsigaliojus naujiems tarifams už kub. m vandens mokės 1,65 Eur be PVM (dabar moka 1,43 Eur). Gyvenantiems individualiuose namuose kaina didės nuo 1,35 iki 1,63 Eur/kub. m, įmonėms – nuo 1,43 iki 1,68 Eur/kub m.

Abonentinis arba skaitiklių aptarnavimo mokestis dar turės būti patvirtintas uostamiesčio ir Klaipėdos rajono tarybų. Anot „Klaipėdos vandens”, apskaitos prietaisų priežiūros kaina butuose šiuo metu yra 1,26 Eur be PVM, o nuo kitų metų ji sieks 0,73 Eur be PVM. Individualiuose namuose dabar už abonentinį mokestį yra mokama 1,63 Eur, ši kaina mažės iki 0,98 Eur be PVM.

Skaičiuojama, kad jei daugiabučio gyventojai vidutiniškai per mėnesį suvartoja 3 kubinius metrus vandens, mokestis už šaltą vandenį, įskaitant abonentinį mokestį, didės tik 0,15 Eur.

VERT taip pat suderino ir AB „Klaipėdos vanduo“ paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugų bazinę kainą – 0,12 Eur/kub. m (be PVM). Šiemet šia paslauga naudojosi 1033 abonentai.

Vandens, gamybinių nuotekų ir lietaus nuotekų kainos kinta ir įmonėms. Mokestis už  šaltą vandenį didėja 6 centais, nuotekas – 19 centų, lietaus nuotekas mažėja centu. Įmonėms, kaip ir gyventojams mažėja vadinamas šalto vandens abonentinis mokesčiu. Šis mažėja vidutiniškai mažėja apie 40 procentų.

Skaičiuojama, kad dviejų asmenų klaipėdiečių šeimai bendra vidutinė mėnesio sąskaita už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą padidės
1,22 Eur. Kiek didesnis pokytis bus vartotojams, gyvenantiems  individualiuose namuose, jų šeimai vanduo pabrangs vidutiniškai 1,59 Eur. Tuo metu, bendra sąskaita keturių asmenų šeimai už vandens tiekimą ir nuotekų tvarkymą, gyvenantiems bute, vidutiniškai augs apie 2,55 Eur, o gyvenantiems individualiuose namuose – apie 3,28 Eur.

„Kaip matyti iš skaičiavimų gyventojams, kaip juos palies pasikeitusios kainos, akivaizdu, kad mažai per mėnesį vandens vartojantys kainų pokyčių nepajaus arba kaina net mažės, kadangi gerokai atpinga abonentinis mokestis, kuris amortizuoja bazinės kainos kilimą. Tačiau daugiau vandens suvartojantiems, kainos kils. Tad tai ženklas visuomenei, kad vandens ištekliai nėra neišsemiami, todėl einant tvarumo
keliu, turime juos tausoti“, – „Klaipėdos vandens” pranešime spaudai cituojamas įmone valdančios uostamiesčio savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

VERT pažymoje rašoma, kad „Klaipėdos vanduo“ 2019 m. gavo 17,274 mln. eurų pajamų (80,7 proc, jų – už vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo bei paviršinių nuotekų tvarkymo paslaugas).

Pagal bendrovės pateiktus duomenis realizuoti geriamojo vandens kiekiai 2019 m., lyginant su 2017 m., didėjo 5 proc., nuotekų valymo kiekiai išaugo 1,7 proc. Vandens suvartojimas ir nuotekų kiekiai daugiausiai augo individualiuose namuose, nes 2017–2019 m. prie vandentiekio tinklų prisijungė 2298, o prie nuotekų tinklų – 2491 naujas vartotojas.

„Klaipėdos vanduo“ 2019 m. iš geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų gavo 171 180 eurų pelno, iš paviršinių nuotekų tvarkymo gautas pelnas sudarė 116 890 Eur. Pernai šie rodikliai atitinkamai siekė 1 174 470 ir 115 910 Eur.

Bendrovė VERT taip pat yra buvo pateikusi duomenis, kad patiria nuostolius dėl geriamojo vandens apskaitos tarp daugiabučių namų įvadų ir butų skaitiklių – jie sudaro 228,4 tūkst. kub. m arba 7,98 proc. nuo į butus patiekto geriamojo vandens. Pašildyti skirto vandens nuostoliai daugiabučiuose sudaro 151,6 tūkst. kub. m arba 8,31 proc. nuo patiekto kiekio.

„Nors kainos keičiasi nežymiai ir išlieka žemiausios šalyje, tačiau puikiai suprantame vartotojų nuogąstavimus. Kainų pokyčiuose atsispindi investicijos į Klaipėdos miesto ir rajono vandens kokybės gerinimą, nuotekų valymą, kokybiškesnį klientų aptarnavimą bei išaugusios sąnaudos gamyboje – vandens tiekime ir nuotekų valyme. Be abejo, vandens kainų pokyčiams įtakos turėjo ir augančios elektros išlaidos, kurios nuo 2018 metų iki 2020 metų augo. Esame įdiegę išmaniąsias technologijas, kurios mažina elektros sunaudojimą gamyboje, pavyzdžiui geriamojo vandens tiekimui 2018 m. sunaudojome 6565 MWH elektros, o 2020 m. elektros sunaudojimas sumažėjo iki 5489 MWH, lygiagrečiai mažėjo elektros sunaudojimas ir nuotekų tvarkymui, tačiau didėjant elektros kainai per dvejus metus išlaidos vien elektrai išaugo beveik 300 tūkstančių eurų. Be kita ko, turime laikytis ir atsinaujinusių teisės aktų reikalavimų. Vertėtų atkreipti dėmesį ir į tai, kad paslaugas teikiame itin plačiai teritorijai – tiek Klaipėdos mieste, tiek rajone – be abejo tai ir didesnis aptarnaujamas plotas, gausesnės investicijos į infrastruktūrą, daugiau nutolusių objektų. Tačiau nepaisant šių faktorių, optimizuojant įmonės sąnaudas, „Klaipėdos vanduo“ kainos vis dar išlieka vienos žemiausių Lietuvoje“, – teigia AB „Klaipėdos vanduo“ generalinis direktorius Benitas Jonikas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Integruotiesiems maršrutiniams taksi – 6 metai

Antradienį sukanka 6 metai, kai į viešąjį Klaipėdos transportą kaip integruota jo dalis įsiliejo maršrutiniai taksi. Per tą laiką M5, ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Antrasis konkursas dėl vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko

Antrasis konkursas dėl 700 megavatų (MW) galios vėjo parko Baltijos jūroje neįvyko, pranešė Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT). „Turėjome tik ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This