„Vaidilos“ pastato atgimimas – 2023 metų vasarą

Miestas, Svarbu

Buvusio „Vaidilos“ kino teatro pastatą Paryžiaus Komunos gatvėje įsigijusio ir jį unikaliu muziejumi ketinančio paversti mecenato planai vis labiau tampa realybe. Viliamasi, kad pastato rekonstrukcija prasidės jau kitų metų vasarą.

Tokiu pastatu taps buvęs „Vaidilos“ kino teatras. Projektuotojų vizualizacija

Kone vaiduokliu tapusį pastatą pernai birželį įsigijo Telšių bendrovė „Kietasis biokuras“, kuri priklauso Albinui Monstavičiui.  

„Jis yra viso šio projekto sumanytojas ir mecenatas. A. Monstavičius tikėjosi, kad rekonstrukciją bus galima pradėti jau šią vasarą, tačiau visos valdiškos procedūros užtrunka – reikėjo koreguoti detalųjį planą, dabar rengiamas techninis projektas. Labai tikimės, kad rekonstrukcijos darbai realiai prasidės kitų metų vasarą“, – ketvirtadienio vakare vykusio Paryžiaus Komunos g. 4 esančio pastato rekonstrukcijos projektinių pasiūlymų viešo svarstymo metu teigė statytojo atstovas Remigijus Bukėnas.   

Jis skaičiavo, kad rekonstrukcijos darbai užtruks apie metus, tad rekonstruoto pastato atidarymą būtų galima planuoti 2023 metų vasarą.

„Klaipėdai pasisekė, jog A. Monstavičius nusprendė būtent čia įkurti motociklų muziejų. Taip Klaipėda taps antruoju miestu Lietuvoje, kuriame veiks tokio lygio privatus muziejus. Žinoma, dairėmės pastato ar sklypo arčiau senamiesčio, tačiau nieko tinkamo nebuvo. Bet ir šis pastatas yra labai geroje vietoje ir ypač dabar, kai aplink viskas sutvarkyta“, – pabrėžė R. Bukėnas.

Klausiamas apie planuojamas investicijas, jis tvirtino, jog įvardyti sumas dar yra labai anksti, nes neparengtas techninis projektas, tad nežinoma ir rekonstrukcijos kaina.

„Bet mecenetas viską planuoja padaryti savo lėšomis, tikrai nesvarstoma apie bankų paskolas“, – teigė R. Bukėnas.  

Projektuotojų vizualizacija

„Vaidilos“ kino teatro pastatas po rekonstrukcijos bus nebe keturių, o penkių aukštų. Jo aukštis sieks 27,2 metro (dabar aukštis siekia 16,7 m. Projektinius pasiūlymus parengusios bendrovės „Progresyvūs projektai“ direktorė architektė Danutė Zubavičienė teigė, kad tokie parametrai leidžiami pakoreguotame detaliajame plane. Be to, tokio tūrio pastatas tarsi uždarys „Vaidilos“ aikštę. Detaliajame plane numatyta, kad Paryžiaus Komunos g. 4 esančiame 0,428 ha ploto sklype galima statyti iki 6 aukštų su mansarda pastatus, ne aukštesnius kaip 28 metrai.

Esamas pastatas nebus išsaugotas, jis bus rekonstruojamas: demontuojami visi konstrukciniai elementai ir įrengiami nauji, formuojant naujas erdves, reikalingas numatytoms funkcijoms.

Projektuotojų vizualizacija

Motociklų muziejus, kuriame A. Monstavičius eksponuos savo sukauptą kolekciją, planuojamas per visus keturis pastato aukštus. Papildomai pirmame ir antrame aukštuose numatomos patalpos kavinėms (pietinėje pastato pusėje) ir patalpos nuomai (šiaurinėje pusėje), trečio – ketvirto aukšto erdvėse įrengiamos kino teatro salės su pagalbinėmis patalpomis. Anot D. Zubavičienės, šiose kino teatro salėse numatoma rodyti nekomercinį kiną.

Penktame pastato aukšte įrengiama konferencijų salė, iš kurios numatytas tiesioginis patekimas į lauko terasas.

„Pusė penkto aukšto bus konferencijų salė, o kita pusė – tarsi lauko aikštė“, – teigė D. Zubavičienė.

Jame numatomas ir tūrinis stoglangis, kad muziejaus ekspozicijos gautų kuo daugiau natūralios šviesos.

„Kaip ir pirmtakas, pastatas projektuojamas lakoniškos formos su stambiomis sugrupuotomis stiklo plokštumomis (vitrinomis). Rekonstruoto pastato fasaduose integruojamos buvusio pastato dekoratyvinės grafinės detalės – pagrindinės iškabos „langelių“ raštas, kuris įrengiamas pastato pietvakariniame viršutiniame kampe. Esamos „VAIDILA“ iškabos tūrinės raidės nuimamos ir restauruotos integruojamos pastato interjero erdvėse“, – rašoma projektiniuose pasiūlymuose.

Dėl šių raidžių dar iki viešo svarstymo projektuotojai sulaukė pasiūlymo. Klaipėdietis Darius Bliudžius siūlė, kad „Vaidila“ raidės atsirastų ne interjere, o fasade.

„Tačiau taip padaryti negalime, nes fasadas juk turi informuoti, kad čia veikia Moto muziejus. Todėl jau istorinėmis tapusios raidės bus integruotos į interjerą, o kaip tai padaryti, jau spręs interjero dizaineriai“, – tvirtino D. Zubavičienė.

D. Bliudžius taip pat siūlė, kad visuomenei būtų atvertos tarybiniai laikais nepasiekiamos kino teatro patalpos – operatorinė, kitos techninės patalpos. Architektė patikino, kad šis siūlymas yra įdomus ir į jį bus bandoma atsižvelgti.

Esama situacija. Projektuotojų fotofiksacija

Įvažiavimas į sklypą numatomas iš Paryžiaus Komunos gatvės per esamas nuovažas šiaurinėje ir pietrytinėje teritorijos dalyse. Vakarinėje pastato pusėje bus sutvarkytas esamas ūkinis kiemas.

Automobilių parkavimui rytinėje sklypo dalyje bus įrengta 74 vietų automobilių stovėjimo aikštelė. Detaliajame plane numatyta, jog šioje vietoje galima pastatyti daugiaaukštę automobilių stovėjimo aikštelę, tačiau D. Zubavičienė patikino, jog kol kas visiškai užteks ir antžeminės 74 vietų aikštelės.

„Viso šito pastato vizija, kurią sukūrė A. Monstavičius, yra tokia, kad jis turi tapti palikimu miestui. Todėl svarbi ir jo architektūra ir tai, kad čia būtų gyvas statinys, kuriame žmonės lankytųsi nuolat, o ne vieną kartą, todėl ir numatyta įvairių veiklų. Labai tikimės, kad šio pastato rekonstrukcija taps renesansu visai šiai teritorijai, kuri yra geografinis Klaipėdos centras“, – reziumavo R. Bukėnas.

5 Comments

  1. To progresas yr

    Eilės laukia ir tas bendrabutis. Greitai.

    Reply
  2. Liolikas

    Pagaliau, Viktorija tvarko, db bus??? Vaidila, liko centrinis paštas, vpk pastatas

    Reply
  3. progresas yr

    O tas baisus bendrabutis šalia, tikiuosi, irgi atgims?

    Reply
  4. Pasisekė

    Klaipėdai kaip aklai vištai grūdas, kad tokiai investicijai atsirado Norėtojas. Vienop reiktų pripažinti, kad kadaise buvusio šioje vietoje garsaus ansambliškumo ir su Vaidilos kino teatru „susitvarkyti” „Progresvūs projektai” nelabai pavyko. Su „Vaiva” tūriu ir fasadais pasisekė labiau.

    Reply
  5. Man labiausiai

    patinka, kad projekto vizualizacijoje gerai matyti šalia stovintys namai (sovietiniai daugiabučiai), kaip kontekstas, primenantis, kokiomis sąlygomis, iš tiesų, vis dar gyvena didelė dalis mūsų visuomenės. Na, o tas modernus, naujas pastatas, atrodo, kaip koks ateivis iš fantastinio filmo..

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Tauralaukyje statys prekybos centrą su gydymo paskirties patalpomis

Projektuotojų vizualizacija Teritorijoje prie Pajūrio ir Akmenų gatvių, Tauralaukio kvartale, Klaipėdoje, projektuojamas dviejų aukštų su antstatu prekybos paskirties pastatas su ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Sovietinę senamiesčio siurblinę tik papudruos

Klaipėdos piliavietės prieigose sovietmečiu įrengta nuotekų siurblinė liks Žvejų gatvėje ir toliau. Uostamiesčio savivaldybės valdoma AB „Klaipėdos vanduo“ numato ją ...
2023-11-29
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Verkia „Vaidila" geriausiame kraštovaizdžio projekte

Už 1,7 mln. eurų rekonstruota viešoji erdvė uostamiestyje prie buvusio „Vaidilos“ kino teatro pernai buvo pripažinta geriausiu kraštovaizdžio projektu Lietuvoje. ...
2023-08-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This