Amžinybėn iškeliavo Eugenijus Macius

Miestas, Svarbu

Klaipėdos žurnalistų bendruomenė neteko 82-uosius metus ėjusio fotografo ir operatoriaus Eugenijaus Maciaus.

Eugenijus Macius: jo vaikaičio Domo Rimeikos užfiksuota akimirka.

Portalas ve.lt rašo, kad E. Macius mirė penktadienio vakarą Palangoje, per savo paties nuotraukų parodos „Susitikimai” pristatymą.

„Kada išklausysi sveikinimus, palinkėjimus, pamerksi gėlių puokštes, netikėtai kritęs priešakinėje fronto linijoje kaip fotografijos kareivis, ne, ne eilinis. Ne kiekvienam taikosi tokia prabangi mirtis, tik deja, tai yra mirtis, kurios niekas netrokšta, neieško ir nepavydi. Gyvenai intensyviai tarsi turėdamas dvi širdis (aiman, jeigu ji buvo viena tai be galo didelė, nes neteko sutikti žmogaus, kuris būtų tavimi nusivylęs, ar nepatenkintas), aštuoniolikmečio sveikatą bei energiją ir atrodė, jog Tau nebaisios jokios sveikatos negandos net Covid‘as. Ėjai, skubėjai ir visur spėjai. Jeigu taip paskaičiavus kiek klaipėdiečių nepakliuvo į Tavo objektyvą, nustebintų mažas skaičius. Buvai be galo patikimas ir davęs žodį jokiems gamtos ar kitokio pobūdžio gaivalams nepasidavęs jį išlaikydavai. Buvai profesionalus, buvai dosnus, ištikimas fotoaparatui bei filmavimo kamerai. Buvai, buvai, buvai, deja… Mums, kol kas dar likusiems šioje žemėje, padovanojai gausybę nuotraukų, jas vartydami, žiūrinėdami kas kartą matysime ne vien tai, kas jose nutraukta, bet ir tave, stovintį anoje objektyvo pusėje, tokį elegantišką ir inteligentišką visam gyvenimui įsirėžusį į mūsų atminties kietąjį diską. Buvai, esi ir būsi su mumis Eugenijau. Visados”, – rašo buvęs ilgametis Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos, kurioje dirbo E. Macius, direktorius Juozas Šikšnelis.

Žurnalistė Dovilė Ringis, parengusi laidų ciklą „Švyturių žmonės”, vienoje iš jų kalbino E. Macių apie jo senelį, darbštų ir talentingą medžio meistrą Igną Vilką. Ją bus galima išvysti per „Lietuvos ryto TV” spalio 23-iąją.

„Ar norėsite dar prieš eterį peržiūrėti laidą? – tada paklausiau jo. – Bet jis patikino, kad tiki, kad laida yra puiki ir jis norės ją pamatyti per televiziją… Deja, jis jos nebesulaukė. Buvo puiku pažinoti Jus, Eugenijau. Lengvo Jums skrydžio”, – rašo D. Ringis.

„Netekome ypatingai mielo, draugiško, kolegiško, kūrybiško ir talentingo Eugenijus Macius … Jis išėjo netikėtai ir iki paskutinės minutės gyveno kartu su fotografija… Nuoširdžiai užjaučiu jo artimuosius ir visą mūsų bendruomenę”, – rašo Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius.

E. Macius gimė 1940 m. sausio 9 d. Palangoje. Daug metų dirbo Lietuvos kino studijoje. 1967 m. dirbo TSRS ryšių priemonių pramonės ministerijos kino centre operatoriumi, vyriausiu operatoriumi, viršininku Vilniuje. 1976 m. baigė Sąjunginį valstybinį kinematografijos institutą (VVKI ) Maskvoje ir apgynė diplomą dokumentiniu filmu ,,Meilė pražydo sekmadienį“ (režisierius Robertas Verba ir Laima Pangonytė). 1988 m. persikėlė gyventi į Klaipėdą ir iki 2002 m. dirbo operatoriumi Lietuvos televizijos Klaipėdos korespondentų punkte.

Lietuvos televizijoje E. Maciui buvo suteikta aukščiausia operatoriaus kategorija.

Nuo 2002-2009 m. jis dirbo LKAB „Klaipėdos Smeltė” atstovu spaudai.

Per savo kūrybinės veiklos laiką kaip operatorius E. Macius nufilmavo per 80 dokumentinių, mokslo-populiarinimo, informacinių ir reklaminių filmų, daugiau nei penkis tūkstančius siužetų ir laidų kino žurnalams „Tarybų Lietuva“, „Lietuvos pionierius” ir Lietuvos televizijai. Kaip autorius-operatorius sukūrė daugiau nei 15 videofilmų apie Klaipėdos miesto jūrines įmones.

2012 metais jis buvo apdovanotas medaliu „Už nuopelnus žurnalistikai“.

Atsisveikinimas su Eugenijumi Maciumi vyks spalio 22-ąją, penktadienį, nuo 10 iki 13 val. laidojimo namų „Amžiaus vartai” Didžiojoje salėje, Priestočio g. 7, Klaipėda. 13 val. urna bus išvežama į Palangos kapines.

4 Comments

  1. Rasa

    Skaudu, netikėta. Bet guodžia mintis: Išėjimas Amžinybėn karališkas. Tarp nuostabių žmonių, savo parodoje. be, atsiprašau, ilgos ligos, be priemonių, be pampersų, be slaugos lovos… Visu savo gražiu stotu, protu, kaip Žurnalistikos, fotografijos Ąžuolas. Ilsėkis, Talentingas, Elegantiškas Eugenijau!

    Reply
  2. Dalia

    Labai iškalbinga nuotrauka. Prisėdo prieš kelionę…

    Reply
  3. Remigijus

    82 metų amžiaus foto metraštininkas mirė staigia mirtimi per savo foto darbų parodos atidarymą.
    Gaila žmogaus, bet gerai pagalvojus tai tokios mirties reikia nusipelnyti.

    Reply
  4. Architektas

    Tebūnie lengva…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

„Atviros Klaipėdos“ laidos – visos Lietuvos mokytojams

„Atviros Klaipėdos“ sukurtas edukacinių laidų ciklas apie Klaipėdos krašto istoriją „Istorinės Klaipėdos pėdos“ ir šiais metais pristatytas Lietuvos pedagogams skirtame ...
2024-01-08
Skaityti daugiau

Ką pasakoja archyvas, Svarbu

Biblioteka - į sandėlį

Įsibėgėjant šeštiesiems komunizmo statybos metams Klaipėdoje miestas subrendo dar vienam kultūros židiniui – buvo nuspręsta įkurti srities biblioteką. Tiesa, tokiam ...
2023-08-27
Skaityti daugiau

Laiškai iš jūros

„Atvira Klaipėda“ kvies į pažintis su jūros žmonėmis

Šiais metais, minint šimto metų sukaktį, kai Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos ir šalis tapo pilnateise jūrine valstybe, naujienų ...
2023-07-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This