„Skvernelio tryliktukas”: kol kas be pinigų ir būtinų gebėjimų

Nuomonės

Rytas Staselis
2021-10-19

Komentarų: 1

Pagaliau Saulius Skvernelis Lietuvos politikoje atrado Algirdą Butkevičių, o A. Butkevičius – S. Skvernelį.

Nuotrauka iš „Facebook”

2016 m., kada p. Butkevičius dar buvo socialdemokratų lyderis, o p. Skvernelis – atsistatydinęs vidaus reikalų ministras, deleguotas partijos „Tvarka ir teisingumas”, tokia politinė sąjunga kuluaruose buvo prognozuojama ir net laukiama. Bent jau tarp socdemų. Tačiau eksministrą tąsyk iš socdemų panosės nugvelbė Ramūnas Karbauskis su jo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

Dabar jau yra aišku ir žinoma, kad vien su savo norais prieš penkerius metus LSDP privilioti p. Skvernelį neturėjo rimtų šansų. Pono Karbauskio rankose buvo rimtas koziris – pinigai, kuriuos LVŽS mokėjo p. Skverneliui kaip atlyginimą ligi pat rinkimų. Toks sandėris buvo apžvalgininkų pramintas politiniu lizingu arba išperkamąja nuoma.

Prieš penkmetį LVŽS akivaizdžiai išlošė iš p. Skvernelio patrauklumo. LSDP – pralošė. Ir tai p. Butkevičiui kainavo lyderystės poziciją tarp socdemų. O socdemams baigėsi bene rimčiausiu skilimu jos istorijoje.

Ar dabar bus taip, kad atitiks kirvis kotą renčiant naują Lietuvoje – demokratų partiją „Vardan Lietuvos” – vis ko gali būti. Nors p. Butkevičius šiandien Lietuvos politikoje yra absoliutus nulis. O p. Skvernelis, nepaisant vienerių metų opozicijoje, vis dar tvirtas vienetas. Gal todėl šios politinės sąjungos nevertėtų sureikšminti. Ji teturi viso labo įdomaus istorinio aromato.

Tačiau visa kita gali būti reikšminga. Ir dėl to, kad naujojo politinio darinio iniciatyvinė grupė pozicinuoja save kaip centro kairės politinę jėgą. Ir dėl to, kad vadina save tautininkiškos pakraipos. Ne veltui vestuvių proga kritikos spėjo pažerti LVŽS lyderis iš kairės ir tradiciniai tautininkai iš jų įsivaizduojamos dešinės.

Kaip rodo sociologų apklausos, p. Skvernelis yra gana populiarus veikėjas. O tai gali būti rimta prielaida jo dabartiniams bendražygiams pratęsti politinę karjerą. Ir Rimai Baškienei, ir Tomui Tomilinui, taip pat prie jų chebros prisijungusiems kitiems bevardžiams politikos nuliams.

Tačiau ar užteks p. Skvernelio charizmos ligi būsimų rinkimų į Seimą ir savivaldą neturint LVŽS finansinių išteklių? Net jeigu prie naujo politikos darinio prilips dar vienas kitas populiaresnis politikas ar įtakingesnis meras. Ko gero, tai yra esminis demokratų partijos „Vardan Lietuvos” iššūkis. Nekalbant apie tai, kad partinė statyba (kūrimas) nėra vaikų žaidimai. Nes kol kas tarp „Skvernelio tryliktuko” ryškių veikėjų su neginčijamais organizaciniais gebėjimais nesimato.

Tiesa, piniginiu požiūriu naujus bendrapartiečius turėtų pradžiuginti Vyriausioji rinkimų komisija jau kitąmet, kada keli milijonai eurų bus padalinti parlamentinėms partijoms. Tokią ateitį užtikrina 2018 m. tuometinių valdančiųjų (tarp kurių buvo ir dabartiniai naujokai) balsais priimta pataisa, užtikrinanti pyrago dalį ir toms naujai įkurtoms organizacijoms, kurios turi suformavusios frakcijas Seime. Nuo socialdemokratų atskilusiems socialdarbiečiams (jų frakcijoje buvo 15 parlamentarų) ta proga 2019 m. buvo skirta 249 tūkst. eurų. Tačiau bet kuris polittechnologas pasakys, kad partijos kūrimo reikmėms, jau nekalbant apie rinkimų kampaniją, tai – tik katino ašaros.

1 Comment

  1. R.S.

    Galvojo kad rado vieną iš partijos flagmanų o bus tik nykus ,,Šaude..”:D) su bjauria auksinių šaukštų istorija uodegoj

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Karas „ne iš tos” pusės

Kovo 22-oji Pamaskvėje Rusijoje. Teroro aktas pramogų ir prekybos centre „Crocus City Hall”, kurio metu žuvo (antradienio vakaro duomenimis) 139 ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Nuomonės

Vladimiras Putinas pralenks Josifą Staliną

Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimo darbininkai praėjusįjį savaitgalį „nupiešė” savo lyderio pergalę tris dienas trukusioje procedūroje, kuri buvo pavadinta prezidento ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Nuomonės

Propaganda ir liūdnesni Putino popieriai

Vladimiro Putino režimas Rusijoje nuo antrosios praėjusiųjų metų pusės nukreipė didžiules propagandos pastangas visame pasaulyje, kad vakariečių galvose suformuotų labai ...
2024-03-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This