Kuo didesnė nuoskauda, tuo aršesnė reakcija

Mums rašo

Jūratė Sofija Laučiūtė
2021-10-24

Komentarų: 5

Neretai tiek po savo, tiek ir po kitų socialinių tinklų komentatorių tekstukais randu maždaug tokio turinio atsiliepimus: „Ai, kam čia rašinėjate, vis tiek nieko gero iš to nėra” arba „Jokios naudos iš tų jūsų rašinėjimų”, arba tiesiog pareikalauja: „Baikit čia rašinėti!”. Na, tokiems galiu atsakyti patarle: „Jei kabikas nekabėtų, tai tupikas netupėtų”. Išvertus į lietuviško folkloro neįkertančiųjų kalbą, tai reikštų: „Jei nebūtų skaitinėtojų, tai neliktų ir rašinėtojų”.

Šiandien atsirado daug mėgėjų neigiamai reaguoti į visuomenės daugumos teisėtai išrinktąjį Prezidentą. Martyno Vainoriaus nuotr.

Jei rimčiau, tai bet koks veiksmas prasideda nuo emocinės/intelektinės reakcijos į kito žmogaus, žmonių grupės ar valdžios veiksmus, žodžius, nurodymus.

Nėra reakcijos, vadinasi, nebėra gyvų žmonių, dar galinčių vertinti ir reaguoti. Ir tik po reakcijos jau galima tikėtis ir atitinkamo veiksmo.

Čekų kunigas Tomaš Halik taip ir rašo: „Vykdyti tiesą reiškia atsakingai veikti, o ne vien reaguoti”.

Šiandien atsirado daug mėgėjų neigiamai reaguoti į visuomenės daugumos teisėtai išrinktąjį Prezidentą. Nekomentuosiu reakcijos tų, kurie tūžta, kad laimėjo ne jų remiamas kandidatas, o šitas. Kuo didesnė nuoskauda, tuo aršesnė reakcija. Kuo silpniau žmogus ar partija pasirodė politiniame ringe, tuo nuoskauda didesnė. Su šitais viskas aišku.

Taip pat viskas aišku ir su tais, kurie kiekvieną antpuolį ant Prezidento pradeda užkeikimu „aukštas ir gražus”. Po šituo užkeikimu slepiasi: a) vyrai – patinai, kurie šalia Prezidento pasijuto nebeturį šanso laimėti kažkurios damos širdį ar bet kokios patelės kūną; b) gėjai, kurie labai norėtų laimėti „aukšto ir gražaus” dėmesį ir kažką tokio, ką jie vadina „meile”, o realiai tėra kitoks, netradicinis sueities būdas, o tai, savo ruožtu, juk labai kerta per „savivertę”.

Neaišku tik su tais, kurie sakosi palaikę Prezidento kandidatūrą per rinkimus, bet dabar jis juos esą nuvylęs. Nuvylė kaip? Nepakvietė į savo patarėjų, padėjėjų komandą? Neišrūpino dar kokios nors nedulkinos vietelės? Ar nuvylė vertybiškai? Čia jau priekaištas būtų rimtas, bet neteko skaityti „vertybiškos” analizės, o tik pretenzijas, kodėl Prezidentas nepasakė to ar ano, kodėl netrankė kumščiu stalų ir durų, kodėl nenukirto tos ar anos galvos. Sutikite, vertybėmis čia nė nekvepia, o tik nusivylimu, kad Prezidentas daro ir kalba ne taip, kaip „aš” kalbėčiau ar pasielgčiau jo vietoje.

O kas sakė, žadėjo, kad visada ir kiekvienu atveju Prezidentas padarys taip, kaip patiktų MAN, TAU, kai į tamstelę panašių Prezidento rinkėjų – keli šimtai tūkstančių, ir tų visų šimtų tūkstančių nuomonės dažnai oi kaip skiriasi. Ar įmanoma vienam žmogui patenkinti visus?

O štai ne vien pykti ir piktintis, ne vien neigiamai reaguoti, kad Prezidentas ne toks, kokio „mano svarbybė” norėtų, bet pamėginti padaryti kažką tokio, atlikti veiksmą, kuris padėtų Prezidentui tapti jums suprantamesniu, tvirtesniu bendroje kovoje su „blogiečiais” – ar daug kas iš jūsų, Prezidento kritikų, pamėginote?

Už rubrikoje „Mums rašo” skelbiamas asmenines skaitytojų nuomones redakcija neatsako. Turintys kitokį požiūrį visada gali parašyti portalui.

5 Comments

  1. Nekiškit

    nei liežuvių, nei rankų prie prezidento!

    Reply
  2. Jons

    Tekstas tiesiog primityvus. Analizės gylis lygus pirmoko darbui.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Parašykit kaip antrokas, būtinai įdėsim 🙂

  3. Artiomas

    Prezidentas neįtiko valdantiems, kadangi konservatoriai su liberalais valdo žiniasklaidą, tai jie ir plyšauja visais kanalais apie blogą prezidentą. Visi, kurie antrina supuvusiam politiškai jaunimui, tai atidirbineja šiandieninei valdžiai.

    Reply
    • Orakulas

      Labiau panašu, kad valdantieji neįtinka Prezidentui, jei jau ir pats Karbauskis, pradžioje Nausėdos kadencijos, nepatikliai žvelgė į prezidentūrą, o dabar tarsi pučia su Širinskiene į vieną dūdą, kad tik valdantiesiems būtų blogiau. Būtent blogiau, nes, panašu, opozicija sąmoningai, vos ne atviru tekstu, siekia valstybės kolapso. Savo ruožtu Prezidentui laikas aiškiai, nesukant uodegos, pasakyti su kuo jis. Su „mitinguotojais” ir „maršininkais”, kurie nuožmiai priešinasi viskam, kas galėtų nors šiek tiek padėti žengti nors mažą žingsnelį beprecedenčių krizių suvaldyme. Prezidentas kaltina valdančiuosius skiepijimo boikotavimu , tačiau vasarą, ypač „maršininkų” mitingų įkarščio akivaizdoje, negirdėjau, kad būtų nors kokia užuomina paraginęs Tautą, kurią taip vertina, pasiskiepyti. Bent tokia forma, kuria pasveikino mitingą Vingio parke. Buvo tik dalijami rūstūs parėdymai: iki mindauginių – 70%, o pats nepajudino nei piršto. O kai reikės konkrečiai pasisakyti Lenkijos klausimu, viską suvers Gabrieliui….

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Naujasis Pilietybės įstatymas Seime stringa

Kol referendumu nepriimta Konstitucijos pataisa dėl dvigubos pilietybės, Seime įregistruotas darbo grupės parengtas naujas Pilietybės konstitucinis įstatymas negalės būti priimtas. ...
2023-05-06
Skaityti daugiau

Politika

Seimas įteisino pavardžių rašymą dokumentuose lotyniškais rašmenimis

Antradienį Seimas priėmė Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymą, kuriuo nustatė naujas asmens vardų ir pavardžių rašymo Lietuvos Respublikos ...
2022-01-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Regionas

Paminklinis akmuo primins pirmąją Darbėnų bažnyčią

„Seniausioms Darbėnų kapinėms ir Lietuvos didžiojo etmono Jono Karolio Chodkevičiaus 1620 m. pastatytai pirmajai bažnyčiai atminti“ – toks tekstas prie ...
2021-07-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This