Informacija apie apmokestintus daugiabučių kiemus – ir už valytuvų

Miestas, Svarbu

Klaipėdiečiai, kurių kiemai patenka į naujai apmokestintas automobilių stovėjimo teritorijas, jau netrukus galės kreiptis ir už 10 eurų įsigyti metus galiosiantį leidimą savo transporto priemonę prie namų statyti nemokamai.

Parkomatų nuo kitų metų pradžios atsiras ir naujai apmokestintose teritorijose. Martyno Vainoriaus nuotr.

Balandžio pabaigoje miesto taryba nusprendė, jog nuo kitų metų sausio 1-osios Klaipėdoje atsirastų daugiau teritorijų, kuriose teks susimokėti už automobilių stovėjimą.

Šiaurinėje miesto dalyje apmokestinta automobilių stovėjimo zona Sportininkų g. rajone – iki Malūnininkų g., o pietinėje miesto dalyje – nuo Sausio 15-osios g. iki Kauno g.  Miesto politikams pritarė, kad naujos apmokestinamos teritorijos būtų priskirtos mėlynajai zonai, kurioje rinkliavos tarifas yra mažiausias.

Gyventojams, kurių būstas yra apmokestintoje zonoje, visada buvo galima gauti leidimą savo automobilį prie namų statyti nemokamai. Toks leidimas metams kainuodavo 2 eurus, o nuo kitų metų jo kaina šoktelės iki 10 eurų. Leidimo antrajam automobiliui kaina nesikeičia, ji išliks 72 eurai.

Klaipėdiečiai, kurie gyvena naujai apmokestintose zonose, jau gali pradėti ruoštis nusipirkti leidimus, kad savo transporto priemones kiemuose galėtų statyti nemokamai.

„Artimiausiu metu kiemuose, kurie patenka į naujai apmokestintas teritorijas, jau planuojame platinti informaciją apie pokyčius nuo kitų metų pradžios. Dar svarstome, ar informaciją apie naujoves ir galimybę išsiimti gyventojo leidimą palikti už automobilių valytuvų, galbūt prašysime ir namų valdų pagalbos padėti išplatinti informaciją. Tikrai rasime būdų, kaip pasiekti, kad gyventojai būtų informuoti apie pokyčius“, – teigė viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ laikinasis vadovas Andrius Samuilovas.

Gyventojų leidimus ketinama pradėti išdavinėti lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje. „Tikimės, kad dauguma klaipėdiečių nelauks paskutinės dienos ir iš anksto viską susitvarkys, gaus leidimus. Tačiau žinoma, tikrai atsiras ir tokių, kurie tvarkysis paskutinę dieną ir jau po sausio 1-osios. Pirmomis naujovės įsigaliojimo dienomis bausti tikrai nepulsime, o tik informuosime. Tačiau susitvarkyti vis tiek reikia“, – tikino A. Samuilovas.

Jis tvirtino, jog klaipėdiečiams gauti gyventojo leidimą statyti automobilį patogiausia internetu. Per elektroninius valdžios vartus galima patekti prašymą, jis patikrinamas per vieną dieną, tuomet gyventojas gauna pranešimą, kur susimokėti rinkliavą, o ją sumokėjus leidimas įsigalioja. „Raeliai susitvarkyti leidimą internetu užtruks tik kelias minutes. Aišku, galima dokumentus tvarkyti ir mūsų Klientų aptarnavimo centre, tačiau tai užtruiks ilgiau“, – pabrėžė A. Samuilovas.

Pažymėtina, jog gyventojų leidimai statyti automobilį išduodami tik gyvenamąją vietą toje zonoje deklaravusiems klaipėdiečiams ar nuomoninkams, kurių nuomos sutartis yra įregistruota Registrų centre.

Į svečius atvykę ir automobilį naujai apmokestintose zonose palikę vairuotojai turės susimokėti parkavimo rinkliavą. Jis nebus renkama darbo dienomis nuo 18 iki 8 valandos ir savaitgaliais.

„Jau suderinome ženklų schemą, kur bus pastatyti kelio ženklai, informuojantis, kad vairuotojas įvažiavo į mokamą automobilių stovėjimo zoną. Vis dar deriname parkomatų išdėstymo schemą, nes jų reikia pastatyti ir naujai apmokestintose teritorijose. Kol kas statysime tuos parkomatus, kuriuos po vasaros sezono parsivežėme iš pajūrio. O paskui bus matyti, ar užteks esamų, ar teks įsigyti naujų“, – į ateitį žvelgė A. Samuilovas.

Klaipėdoje daugiabučių namų kiemai, kurie patenka į raudonąją ir geltonąją parkavimo zonas, pirmą kartą buvo apmokestinti nuo 2013 metų sausio 1-osios. Tokį sprendimą politikai priėmė todėl, kad rinkliavą už automobilių stovėjimą įvedus senamiesčio ir centrinės miesto dalies gatvėse, vairuotojai savo transporto priemones masiškai ėmė statyti kiemuose, o gyventojams nebelikdavo vietos. Gyventojams buvo suteikta galimybė nusipirkti leidimą 200 metrų spinduliu aplink savo namus automobilį statyti nemokamai. Tuomet toks leidimas metams kainavo 5 eurus.   

28 Comments

  1. Klaipėdietė

    Kartą surinkau visus dok.dėl kiemo užtvaro ir rašiau merui, kad norime būti savo kiemo šeimininkais. Neleido, nes tipo greitoji neprivažiuos o namo viena pusė su centrine gatve ribojasi. Paradoksas , vietos statyti automobiliui neturiu nes dirbu iki vėlumos o po savo langais saugau svetimus automobilius ir moku baudas, nors aikštelę savo laiku patys gyventojai už savo pin. prasiplatinome kai restauravo namą. Žvejybos uosto rajonas. Statyk nors ant šono…”SAVO KIEMO ŠEIMININKAIS”- getiau garsiai nekalbėtų. GĖDA…

    Reply
  2. Stanislovas

    Gal kas iš piliečių žino ir gali įdėti nuorodą?Kaip susimokėti pagal savo gyv.adresą už mašiniuką?

    Reply
  3. Gyventojas

    Labai dziaugiuosi kad apmokestino. uzteks kebabiniams, „masinoms sandeliukams” kiemuose stovet. galetu buti ne 10 eur dar brangiau o uz antra masina 200 eur pliekciau. TEISINGAI padare AČIŪ

    Reply
    • ar viskas gerai?

      suvoki ar ne, grįši į kiemą SAVO namo ir susimokėsi…žmoguti.

    • pilietis

      to paties jusu galiu paklausti: ar suvokiate? kai kaimynas turi dvi ar tris net masinas ir is ju viena arba dvi stovi kaip sandeliukas? ar suvokiate kai pensininkas kas savaite iseina nusivalo automobili priziuri BET zmogus nevaziuoja net i kapines?? ar suvokiate kai atvaziuoja zmogus su asmenine masina i kiema pasiima darbine ir isvaziuoja palikdamas asmenine masina kieme?????? tai apie koki suvokima galime kalbeti? ar tai zmones pilietiski bendruomeniski ? VARGU todel laaaaaaaaaabai dziuaugiuosi ivedamu mokesciu. ir tikiuosi kad bent per kisene kirs tokiems cinikams. aciu uz demesi.

    • romas

      dazniausiai tokie kaip tu nuturi net automobilio,,yra tiesiog nepsiturintis,nestaip nekalbetum,,, leidimai namo gyventojams turi buti nemokami ,o su pazeidejais yra kitu budu nubausti

  4. Stovėjimo

    Vieta prie daugiabučio . Kasmet gyventojai moka žemės nuomos mokestį, kuris skaičiuojamas ne tik nuo žemės kur stovi namas , bet ir jam priskirtos teritorijos , kiemai savivaldybė neaptarnauja.
    Labai patiko sakinys, nemokamai statyti automobilius už 10 € . Kadaise buvo juokelis : duok 2 kapeikas nemokamai pavarazisiu .

    Reply
  5. klaipėdietis

    Kai visa konservatorių frakcija balsavo už mano kiemo apmokestinimą, o jų kandidatas Petrošius seime mūsų kieme aiškino apie atliktu remontus ir naujas vietas auto TAI KĄ REIŠKIA??? Tipo sutvarkė man kiemą prašė balsuoti o dabar į kišenę ranką kiša…

    Reply
    • Paturėjo

      Tai ir reiškia: melavo į akis. Petrošius Seime, o šitie taryboje nebežino, kokį dar mokestį sugalvot ir dar 3 kartus padidint! Neniškis grįš į savo keleivinį transportą ir dirbti nebereiks, tik fantazijos, kaip pinigus paimt.

  6. Jonas

    Kol visi tyles , pasiruose moketi net uz vieta savo kieme , tol tie besociai didins ir prigalvos vis nauju mokesciu ….
    Gal jau butu laikas pradeti kovoti uz savo teises …nuvaziuoti prie juros , parkuotis mieste ir tt …, o mes kaltai nuleidziam galvas ir jau stovim eileje , susimoketi ( sprendziant is komentaru )
    Ponai besociai vis rodo pirstu i Europa , bet kazkodel nemato , kad tik centrines gatves apmokestintos iki 18 val ir nebrangiai , o privaziavimai prie juros daugelyje valstybiu nemokami .
    Taip ir norisi apskaldyti ausis tiems besociams , gal atsikvosetu ?
    Aciu , uz sarasa ji reiktu issisaugoti ir kai bus rinkimai i vietine valdzia paviesinti , kas labai rupinasi klaipedieciu gerbuviu. Mazais zingsniais i GEROVES VALSTYBE mus veda BESOCIAI

    Reply
  7. KLP

    Tikios savybliada uzgarantuos man parkavimo vieta, uz kuria as jai sumokesiu 10€ ?

    Reply
  8. Klaipėdietis

    Kažkaip makabriškai skamba: sumokėkite po 10 Eur už leidimą, kad galėtumėte nemokamai parkuotis. Tai kaip nemokamai, jei aiškiai parašyta jog mokėti reikia?

    Reply
  9. Tadas

    Tik priminsiu kas balsavo už brangesnio parkingo pakeitimus:
    Vytautas Grubliauskas, Kazys Bagdonas, Arūnas Barbšys, Arvydas Cesiulis, Rimantas Didziokas , Laima Jukniene , Elida Mantulova, Andrius Petraitis, Vidmantas Plečkaitis, Vytis Radvila, Justina Songailienė , Alvidas Šimkus, Rimantas Taraškevičius , Arunas Tuma, Arturas Razbadauskas.

    Reply
    • konservatoriai

      toliau girsis kiek gero nuveikė 🙂

  10. Gyventojas

    Nors gyventojas ir turi leidimus, vis vien nėra kur statyti. Žino grafikus kada tikrina, tai prie Saturno esantys namo gyventojai kenčia. Atvažiuoja ir pas Lombardininka ar į tatuiruočių salonus, kirpykla o dar pirkėjai į Norfa, taip kad problema liko.

    Reply
  11. Sigitas

    Kaip su įmonėmis kurios registruotos butuose ar joms tokios pat sąlygos, kažkodėl apie tai nė žodelio.
    Antra yra įšsinuomuotą 99 metams uždaras kiemas ar jiems reikalingas leidimas. Tikriausiai kiti turėtų ir daugiau panašių klausimų _ kur kreiptis.

    Reply
    • klaipedskas

      Kreipkitės į Klaipeda transport. Jei verslas yra bute registruotas, jam atitinkamai taip pat priklauso vieta automobiliui. O uždari kiemai yra uždari ir privatūs – leidimai tam nereikalingi, kalba eina tik apie viešas erdves kurios yra savivaldybės atsakomybėj.

  12. Grumbliauskas V.

    1 zodis, 4 skiemenys – PyDaRaSAi

    Reply
  13. Vava

    Kažkokie veikėjai sugalvojo apmokestinti ,tai tegul jie ir pasirūpina ,tegul atsiunčia man į namus tą leidimą.Kodėl aš turiu kažkur lakstyti,gaišti savo laiką.

    Reply
    • KLP

      Tai nelakstyk – ar interneto netruri ? Uz buta irgi turbut Maximoje moki, kiti turi laukti eileje su prekem

  14. Jonas

    Pirma duobes sutvarkykit ir nauju vieta irengit pries imant eurus tam samuilovui protas visai pasimaise

    Reply
  15. vis konservų ir šio mero

    reikalai, juos metas lauk varyti

    Reply
  16. Alfonsas

    Valdziai maza babkiu grei visi po 100e mokesim su tokiais protais

    Reply
  17. Prašau paaiškinti

    Danės gatvėje gyvena mano viena mama. Jai 89 metai. Ačių dievui dar viską susitvarko pati. Bet tenka neplanuotai ( ne tik po 18:00-iki 8:00) atvažiuoti, paimti nuvežti pas daktarą, ką nors sutvarkyti ir pn.. Tuomet automobilį palieku kieme. „Tvarkos medžiotojai” akylai budi nuolat. Danės gatvėje paprastai niekada nėra mokamos parkavimo vietos. Tai aš būsiu „svečias” ir privalau susimokėti parkavimo mokestį ar prisiregistruoti pas ją? Atvažiavai pas motina ir susimoki baudą. O gal aš tada socialinis darbuotojas dirbantis visuomeniniais pagrindais? Tokių pn. žmonių padedančių net visai svetimiems manau tikrai yra ir kalba ne apie baudos dydį, 10 eur. mokęstį, o elementarų žmogiškumą. TAI KAIP?

    Reply
    • senjoras

      Faktiškai turėtų būti suteikta galimybė pensininkams nusipirkti leidimą adreso vardu ir atvažiaus vaikams pas senus tėvus jis paliekamas matomoje vietoje. Dėl automobilių apmokestinimo, senų žmonių nebelanko nei vaikai nei kiti artimieji, nes neturi galimybės apsimokėti. Tiesiog valdžios aukščiausio laipsnio cinizmas. Matote, kokius cinikus išsirenkate. Jei pajėgtų, tai ir paskutines kelnes atimtų.

    • Memelender

      Nelankau savo mamos nes kelių eurų negaliu susimokėt. Juokinga jei nebūtu graudu. Jei taip jau trūksta pinigų autobusais važinėk.

    • čia jau ne piniguose esme

      Užknisa tas amzinas nepažabojamas gobšumas..

    • Diana

      Išsiimkite leidimą statyti automobilį mamos kieme.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Prioritetas - ne kapitaliniam gatvių remontui, o paprastam taisymui

Klaipėdos meras siūlo perpus mažinti investicijas į gatvių tiesimą, rekonstravimą ar kapitalinį remontą. Tačiau daugiau lėšų būtų skirta paprastajam vietinės ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Transportas

Paaiškėjo metinio bilieto laimėtojas

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ skelbia, kad ketvirtadienį uostamiesčio viešojo transporto sistemoje buvo pažymėtas 100 000 000-asis bilietas nuo naujosios e-bilieto ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

Dirbtinis intelektas Klaipėdos autobusuose padės gaudyti zuikius*

VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas“ (KKT) pranešė, kad siekdama modernizuoti keleivių tikrinimo procesą ir užtikrinti teisingesnį bei efektyvesnį bilietų tikrinimo procesą, ...
2024-04-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This