Į sovietinės mokyklos teritoriją – šimtatūkstantinė investicija

Miestas, Svarbu

Iš Klaipėdos miesto biudžeto skirta bemaž 400 tūkst. eurų sutvarkyti senamiestyje esančios teritorijos dangas, aikšteles, nors šiam sklypui detaliuoju planu numatytas kitoks likimas – jame turi būti atkurtos dvi istorinės gatvės, pastatyti nauji pastatai.

Klaipėdos senamiestyje, aplink buvusią Vydūno mokyklą, šiuo metu tvarkoma teritorija, nors joje suplanuotos naujos gatvės ir pastatai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuo metu jau intensyviai remontuojami takai, įvažiavimai, aikštelės, esančios Daržų g. 18 sklype bei teritorijoje tarp šio sklypo ribų ir Sukilėlių gatvės.

Remonto darbus už 360 tūkst. eurų atlieka konkursą laimėjusi bendrovė „Kavesta“, su kurią Klaipėdos savivaldybė sutartį pasirašė dar birželio 30 dieną.

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Andriaus Dobranskio teigimu, sutvarkyti šią teritoriją nuspręsta dėl to, kad šalia dabar jau remontuojamos Daržų ir Sukilėlių gatvės, tad sumanyta visą senamiesčio erdvę sutvarkyti kompleksiškai, kad neliktų netvarkingų plotų.

Tvarkomos teritorijos, ribojamos Aukštosios, Sukilėlių ir Daržų g. ir Daržų g. 18 sklypo vakarinės pusės ribos, plotas siekia 7500 kv. m., iš jų – 3080 kv. m plote numatyta suremontuoti dangas (parkavimo aikštelė, takai, įvažiavimai, aikštelės). Šioje teritorijoje taip pat suplanuota sutvarkyti želdinius, įrengti apšvietimą, mažosios architektūros elementus – suoliukus, šiukšliadėžes, dviračių stovus.

Anot A. Dobranskio, šiuo metu jau atlikta darbų už 49 tūkst. eurų. Už šiuos pinigus nuardytos senos dangos, įrengti pagrindai, sumontuoti gatvės bortai ir pan.

Rangovai visus darbus turėtų baigti iki kitų metų gruodžio, tačiau didžiąją jų dalį žada padaryti jau šiais metais.

Statybininkai didžiąją dalį suplanuotų darbų pažadėjo pabaigti šiemet. Martyno Vainoriaus nuotr.

Tačiau šiame Daržų g. 18 sklype, kuriame šiuo metu vyksta aplinkos tvarkymo darbai, detaliuoju planu yra numatytos naujos statybos. Tad ar tokia savivaldybės investicija nėra betikslis išlaidavimas?

2003 m. birželį Klaipėdos miesto taryba patvirtino teritorijos tarp Aukštosios, Daržų, Sukilėlių, Turgaus, Mėsininkų ir Didžiosios Vandens gatvių detalųjį planą, kurį parengė UAB „Klaipėdos projektas“.

Jis numatė vietoje apleisto stadiono ir buvusios 4-osios, 1953 m. pastatytos, vidurinės mokyklos pastato atkurti ikikarinį užstatymą su dviem čia buvusiomis – Junkerių ir Skutėjų – gatvėmis. Tačiau sprendime numatyta, kad antrasis sprendinių etapas, apimantis Skutėjų gatvę ir naujų septynių sklypų suformavimą vietoje sovietinio pastato, bus įgyvendinimas tik iškėlus tuomet čia veikusią Vydūno vidurinę mokyklą į kitą vietą.

Mokyklą iškelti į patalpas Sulupės gatvėje politikai sugebėjo, o valios nugriauti sovietinį pastatą pritrūko. 2011 m. 13 miesto Tarybos narių balsavus už pastato griovimą miesto lėšomis, 13 prieš ir vienam susilaikius buvusi mokykla taip liko stovėti tuščia. Vėliau, po poros metų, į pastatą buvo leista įsikraustyti Vilniaus dailės akademijos Klaipėdos filialui.

Tad būsimo naujo kvartalo kūrimo darbai prasidėjo nuo sklypų, suformuotų apleisto stadiono vietoje. Čia buvo suformuoti 7 sklypai, kuriems priskirti Sukilėlių gatvės adresai, bet jie yra palei planuojamą Junkerių gatvę (ji turi būti nutiesta, kai bus nugriautas buvusios Vydūno mokyklos pastatas – V. S.). Šiuos sklypus aukciono būdu verslininkams išnuomojo Nacionalinė žemės tarnyba. Penkis sklypus išsinuomojo bendrovė „Eko žaliavos“, o du, esančius arčiau Sukilėlių gatvės – bendrovės „AAC groups” ir „Alingra“, kurias valdo tas pat savininkas – Alian Abou Chaaya.

Jų užsakymu R. Staševičiūtės projektavimo firma „Pilis”, projektui vadovaujant Edmundui Andrijauskui, pradėjo projektuoti du gyvenamuosius pastatus su komercinės paskirties patalpomis. „Eko žaliavos“ savo išsinuomotuose sklypuose ketina statyti viešbutį, tačiau nė vienam projektui statybos leidimas dar nėra suteiktas.

Taip detaliuoju planu suplanuota buvusios Vydūno mokyklos ir jos stadiono teritorijos plėtra.

„Daržų g. 18 sklype pokyčiai numatyti tik detaliojo plano įgyvendinimo antrame etape, o net pirmasis etapas dar nėra prasidėjęs. Tiesą sakant, tikrai dar nesu girdėjęs, jog kas nors vyktų, judėtų. Jei prieš 10 metų būtų priimtas sprendimas tą mokyklą nugriauti ir dabar ten būtų tuščia vieta, tai gal ir greičiau viskas būtų išjudėję, o dabar yra taip, kaip yra“, – aiškino Klaipėdos savivaldybės Urbanistikos ir architektūros skyriaus patarėjas Marijus Mockus.

Jis tikino, jog savivaldybė beprasmiškai neišlaidauja tvarkydama teritoriją, kurioje planuojamos statybos. „Jei jos ir bus, tai tikrai ne po metų, dvejų ir net ne penkerių. O per tą laiką ir visos tos naujos dangos, aikštelės nusidėvės ir jas vėl reikės tvarkyti. Tačiau žinoma, jog sprendimas tvarkyti šią teritorija nekeičia detaliojo plano sprendinių“, – patikino M. Mockus.

11 Comments

  1. Nezabitauskas

    Nei sovietinė, nei tarybinė, o lietuviška! Nr. 1 – lietuviška, Nr. 2 ir Nr. 3 – rusiškos, o ši, Nr. 4. buvo antroji miesto vidurinė mokykla lietuvių dėstomąja kalba.

    Reply
  2. ???

    Miela žurnaliste, aš pasimečiau, gal galite išvardinti mokyklas Klaipėdoje, kurio statytos ne sovietų laikais? Būtų gerai ir tokių valstybinių darželių adresus žinoti…Nenoriu vaikų leisti nei į sovietinį darželį, nei į sovietinę mokyklą, padėkite.

    Reply
  3. Dana

    Mieste katastrofiškai trūksta erdvių senjorams, net elementarių suolelių patogiam sėdėjimui nėra. Jei jau suolelis, tai būtinai saulėkaitoje, kur senjorai net prisėsti bijo. Viskas, ką Klaipėdos valdžia sugeba, tai visur daryti parkingus. Kad miestas dar daugiau dustų nuo teršalų, o vaizdas būtų vien tos dūmijančios blekinės dėžės.

    Reply
  4. Jogis

    Tik pinigų mėtymas į balą. Pirma reikia viską gerai įvertinti, aptarti, o tik tada žinant kad tai bus naudinga, imtis darbų. O tai dešimt kartų daroma ir vėl ardoma. Čia kaip pasaka be galo. ?

    Reply
    • Viola da Gamba

      O, tai kaip įsisavinsi pinigus, jei imsi ir sutvarkysi? Nugriausi buvusio Baltijos kino teatro sieną, tai neliks intrigos ;))))))) Argi ne geriau atrodyti kaip po karo:)))))))

  5. Virgis

    Panele Virginija, kodėl,,sovietų” ? Tada turėtų būti ,,…13miesto sovieto narių…”

    Reply
  6. Liulis

    Kaip visada, kažkaip man viskas čia atrodo.

    Reply
  7. Naujiena

    Gal ir nieko?

    Reply
    • Memelender

      Dar daugiau stovėjimo aikštelių centre, kai už Pilies gatvės jau ir taip miližiniška stovėjimo aikštelė/dykynė.

    • ezys

      >>>Memelender. Ka reiskia dar daugiau, jei ta aikstele ten jau buvo?

    • Memelender

      Tai reikėjo naikinti tą aikštelę. Tik bjauroja senamiestį ji. Vietoj jos geriau galėjo atsirasti vaikų žaidimo ir krepšinio aikštelės.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Transportas

Dėl padėties Teatro gatvėje - revoliucinės nuotaikos

„Arba kavinėms leidimus atimti – daryti revoliuciją”, – gynė Klaipėdos vicemeras Algirdas Kamarauskas savivaldybės sprendimą Teatro gatvėje leisti automobilius statyti ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This