Startavus Lietuvos STEAM centrų tinklui, Klaipėdoje įkurtuvių laukiama 2023-aisiais

Švietimas

Trečiadienį į Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų institutą atvykę KU „Žemynos“ gimnazijos moksleiviai dalyvavo oficialiame Lietuvos STEAM centrų tinklo atidarymo renginyje ir ta proga skelbtame „STEAMiniame“ iššūkyje – penkiakovėje. „Žemynos“ gimnazistų komandoms teko užduotis čia ir dabar iš duotų priemonių sukonstruoti oru varomą transportą priemonę.

Oficialiam STEAM centrų tinklo veiklos startui teletilto pagalba susijungė 10 Lietuvos miestų, kuriuose įsikurs modernūs jaunimo ugdymo centrai – septyni regionų centruose, o trys metodiniai – didžiuosiuose Lietuvos miestuose Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Pastarųjų įkurtuvės planuojamos maždaug po metų.

Klaipėdos universitete dar tik kuriamo STEAM atviros prieigos centro specializacija – jūrinė. Planuojama, jog šiame centre bus įsteigtos keturios laboratorijos: standartizuotos biologijos – chemijos, fizikos – inžinerijos ir robotikos – IT bei specializuota, regiono specifiką atitinkanti jūros mokslų ir technologijų laboratorija. Centras įsikurs KU akademiniame miestelyje, jam pritaikius vieną iš čia esančių pastatų. Jūriniame STEAM centre planuojamas darbas su 7-12 ir jaunesnių klasių moksleiviais, STEAM dalykų mokytojais, čia bus kuriamos ir teikiamos metodinės rekomendacijos regioninių STEAM centrų pedagogams.

KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas, dalyvavęs Tauragės regioninio STEAM centro atidarymo renginyje, sako, jog tai, ką matė, ką girdėjo šio miesto STEAM centre, įkvepia produktyviam bendradarbiavimui.

„Tauragės regiono STEAM centro specializacija – žalioji ekonomika, ekologinė problematika. Tai ir KU mokslinių studijų kryptys, tad matome daug bendradarbiavimo galimybių sudominant jaunimą mokslu, įtraukiant jį į mokslines veiklas“, – KU pranešime pažymi rektorius.

Uostamiestyje įgyvendinamo projekto vadovė Viktorija Vaitkevičienė sako, jog šiuose centruose jaunimas mokysis spręsti gyvenimiškas situacijas, panaudodamas žinias, kurias įgijo mokykloje.

„Visame tame procese bus labai stipri raidė A – menai ir kūrybiškumas, kuris reikalingas kiekvienam žmogui, sprendžiant profesinius ir gyvenimiškus iššūkius“, – akcentavo Viktorija Vaitkevičienė. Tokie, anot jos, buvo ir šiandieniniai „STEAMiniai“ iššūkiai, kuriuos uostamiestyje priėmė ne tik Klaipėdos universiteto „Žemynos“ gimnazija, bet ir „Baltijos“ gimnazijos inžinerinių klasių moksleiviai bei Klaipėdos moksleivių saviraiškos centro lankytojai. Procesas buvo rezultatyvus ir azartiškas: moksleiviai kūrė važiuojančius aparatus, programavo robotus, atliko chemijos eksperimentus.

INFORMACIJA

STEAM (angliškų terminų Science – mokslas, Technology – technologijos, Engineering – inžinerija, Arts – menai ir kūryba, Mathematics – matematika santrauka) yra vienas šiuolaikiškų jaunimo ugdymo būdų, integruojantis mokymo disciplinas, formuojantis moksleivių kritinį ir kūrybišką mąstymą, lavinantis problemų sprendimo įgūdžius. Tikimasi, jog STEAM centrų tinklo sukūrimas, moderni juose veiksiančių laboratorijų įranga, jų technologinės galimybės ir integralaus ugdymo principo pritaikymas šalies švietimo sistemoje gali padėti spręsti moksleivių susidomėjimo šiomis sritimis stokos problemą ir rengti ateities inovacijų lyderius. Veiklą pradedančių STEAM centrų įvairovė – plati: nuo astrofizikos, robotikos, gamtos iki sveikatos mokslų ar jūros mokslų ir technologijų laboratorijų. Tiesioginėje transliacijoje regiono STEAM centrą pristatę Telšiai Lietuvai pateikė šmaikščią santrumpos STEAM vertimo iš žemaičių kalbos versiją – Stiprūs Tvirti Energingi Atkaklūs Mokslininkai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Klaipėdoje - pirmasis šalyje metodinis STEAM centras

Pernai rugsėjį veiklą pradėjusi Klaipėdos universiteto (KU) metodinio STEAM centro komanda balandžio 12 d. simboliniu juostos kirpimu pažymės pirmojo Lietuvoje ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Iš Žardės tvenkinio dingusią salą žada grąžinti atgal

„Ši sala, atkeliavusi į Žardės parko tvenkinį, tegul bus Klaipėdos universiteto dovana miestui artėjančio gimtadienio proga. Mums, kaip mokslo įstaigai, ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This