Siūlo atsisakyti „viešojo asmens“ apibrėžimo

Politika

„Transparency International“ Lietuvos skyrius (TILS) teikia pasiūlymus Visuomenės informavimo įstatymo pakeitimams, kuriais siūlo atsisakyti „viešojo asmens“ apibrėžimo bei kartu numatyti išsamesnius kriterijus, pagal kuriuos asmens duomenys galėtų būti skelbiami ir be jo sutikimo, atsižvelgiant į viešąjį interesą.

TILS teikiami pasiūlymai grindžiami požiūriu, jog dabartinis asmens duomenų apsaugos reguliavimas Visuomenės informavimo įstatyme (VIĮ) nedera su Bendruoju duomenų apsaugos reglamentu (BDAR).

TILS siūlo atsisakyti „viešojo asmens“ apibrėžimo (VIĮ 2 str. 74 d.). Atsižvelgiant į BDAR reguliavimą, asmens statusas (viešas ar privatus) nėra absoliutus kriterijus, bet vienas iš kriterijų, į kurių visumą atsižvelgiama sprendžiant, ar asmens duomenys gali būti viešinami be to asmens sutikimo.

Kartu TILS siūlo labiau suderinti VIĮ 14 str. 3 dalyje numatytus kriterijus, pagal kuriuos būtų sprendžiama dėl asmens duomenų viešinimo, su Europos Žmogaus Teisių Teismo praktikoje taikomais kriterijais, nurodant, jog asmens duomenys gali būti skelbiami be jo sutikimo „tokia apimtimi, kiek yra būtina demokratinėje visuomenėje, atsižvelgiant į viešojo intereso reikšmę, asmens žinomumą, socialinį statusą ir ryšius, duomenų gavimo ir paskelbimo būdą ir kitas aplinkybes“.

„Taisydami įstatymą turime puikią progą akcentuoti viešojo intereso svarbą mūsų gyvenime. Šiuo metu matau aiškią problemą – už asmens duomenų apsaugos uždangos dažnai slepiamasi, kai visuomenė nori sužinoti daugiau apie viešąsias lėšas, viešąjį sektorių arba politikus. Tai demotyvuoja žmones, sumažina skaidrumą ir tik padidina terpę korupcijai. Labai norėčiau aktyvesnio ir konstruktyvesnio Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos ir kitų institucijų vaidmens formuojant gerąją praktiką,” – pranešime cituojamas Sergejus Muravjovas, TILS vadovas.

Su detaliais TILS pasiūlymais VIĮ pakeitimams galite susipažinti čia

Žiniasklaidos bei teisinėje bendruomenėje didelės diskusijos šiame tema kilo po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo, kuriuo jis patvirtino, kad „Atvira Klaipėda” negalėjo viešinti uostamiesčio savivaldybės valdomos UAB „Gatvių apšvietimas” viešuosius pirkimus itin dažnai laimėjusios įmonės akcininko vardo bei pavardės ir jo giminystės ryšio su „Gatvių apšvietimas” finansininke. Posėdis, ar pagal LVAT pirmininko teikimą ši byla bus atnaujinta, rengiamas lapkričio 10 d.

Seime jau yra įregistruotos VIĮ pataisos, kuriomis norima plėsti viešojo asmens sąvoką.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Prokuratūra Plungės parke leido statyti paminklą B. Lubiui

Klaipėdos apygardos prokuratūroje išnagrinėtas Lietuvos Respublikos valstybinės kultūros paveldo komisijos pareiškimas dėl Plungės rajono savivaldybės administracijos išduoto statybos leidimo statyti ...
2023-09-29
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: poilsio namų rekonstrukcija Neringoje vykdoma teisėtai

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša, kad jos Viešojo intereso gynimo skyriuje, įvertinus tyrimo metu surinktų duomenų ir įrodymų visumą, priimtas nutarimas ...
2023-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Neringoje bręsta vietinis „Votergeitas”?

Penktadienio pavakarę Neringos meras Darius Jasaitis savo paskyroje socialiniame tinkle paskelbė įrašą apie tai, kad pastaruoju metu duomenimis apie jo ...
2023-02-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This