Seimas atmetė prezidento veto, bet reikės dar vieno balsavimo

Politika, Svarbu

Šalies vadovus sukiršinusios Užkrečiamųjų ligų įstatymo pataisos, kurias šalies prezidentas Gitanas Nausėdą trečiadienį vetavo, ketvirtadienį po pietų Seime jos narių daugumos balsais buvo vėl sugrąžintos į darbotvarkę, taip dar savaitei atidėjus mokamų COVID-19 testų klausimą.

Jau priimtomis įstatymo pataisomis valdantieji siekia įteisinti, kad nuo koronavirusinės infekcijos nepasiskiepiję šalies piliečiai turėtų patys (arba jų darbdaviai) susimokėti už testus, tačiau tam nepritaria šalies prezidentas. Jo nuomone, ir toliau tokių darbuotojų testavimo išlaidas turėtų dengti valstybė biudžeto lėšomis.

Prezidento veto Seime ketvirtadienį pristačiusiai jo vyriausiajai patarėjai Irenai Segalovičienei Seimo nariai ne tik uždavinėjo klausimus, bet ir nevengė patarimų bei pamokymų.

Vadino politiniu performansu

Prasidėjus pasisakymams, klaipėdietis Seimo narys Eugenijus Gentvilas, nepritariantis prezidento veto, teigė, jog „prezidentas jau šitoje stadijoje galėjo, turėjo ir privalėjo pateikti siūlymus, kuriuos jis siūlo Seimui ir Vyriausybei priimti, pataisant jam nepatinkantį projektą”.

„Tačiau prezidentas nepasinaudojo šita proga, neištraukė nė vieno iš 16-os mistinių, kaip aš sakau, ekspertų grupės siūlymų ir nepateikė Seimui. Visi mistiniai prezidento ar ekspertų siūlymai liko kažkur mums nežinomose erdvėse ir paraštėse”, – kalbėjo Seimo narys, turėdamas galvoje ką tik prezidento patarėjos išsakytas mintis esą prezidentas ekspertų grupei yra pateikęs net 16 siūlymų, skirtų geresniam pandemijos situacijos valdymui.

E. Gentvilo teigimu, jei taip būtų buvę padaryta, Seimas esą būtų svarstęs ir priėmęs įstatymą su prezidento pateiktais pasiūlymais.

„Deja, įvyko politinis performansas, kaktomuša tarp prezidento ir Vyriausybės ir tai ne Vyriausybės iniciatyva”, – sakė klaipėdietis.

Kaip balsavo?

Po maždaug valandos pertraukos iš 128 užsiregistravusių Seimo narių 60 pritarus prezidento veto, o 68 balsavus prieš, prie šio klausimo Seimui teks grįžti dar kartą – tai įvyks lygiai po savaitės, kitą ketvirtadienį.

Iš pajūrio krašto parlamentarų prezidento veto palaikė Ligita Girskienė, Petras Gražulis, Dainius Kepenis ir Antanas Vinkus. Prieš veto balsavo Andrius Bagdonas, Agnė Bilotaitė, E. Gentvilas, Simonas Gentvilas, Audrius Petrošius ir Arvydas Pocius.

Kad įstatymas būtų priimtas, t.y. kad prezidento veto būtų atmestas galutinai, reikia, jog už jį balsuotų mažiausiai 71 Seimo narys.

4 Comments

  1. Ko siekia nuo Klaipėdos konservatoriai ir liberalai ? Tęsti pandemiją ?

    Jei mažiname testavimo prieinamumą jį apmokestinant, vadinasi, mažiname infekcijos šaltinio išaiškinimo galimybes. Infekcijos šaltinio išaiškinimas – tai pirmas žingsnis bet kokios užkrečiamos ligos valdyme. Šaltinio neišaiškinsime, jei netestuosime. Iš virusologinės pusės, sumažėjus testavimo prieinamumui, bus nežinoma, kur infekcija plinta. Ji toliau plis nevaldomai, žmonės sirgs ir taip atitolinsime išėjimo iš pandemijos laiką.

    Reply
  2. Olegas

    Už Veto. Mokame ligonių kasai kas mėnesį, o pasitikrinimo laikotarpis kas 7-10d. to biudžeto neišnaudoja. Tai kodėl dar turėčiau mokėti?

    Reply
    • Pritariu

      seimo nariams balsavusiems už VETO . Ačiū . Gėda liberalams , konservatoriams .

  3. Ženia

    Paseno Ženia. Agresyvus darosi. Ir koks jis dar klaipėdietis?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Virtualioje platformoje ragina užduoti klausimus kandidatams į prezidentus

Iki prezidento rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, politikos stebėsenos tinklas „Žinau, ką renku“ nuo antradienio gyventojus kviečia šalies vadovo posto ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

ELTA

Likus mažiau nei mėnesiui iki prezidento rinkimų – pokyčiai reitingų lentelėje

Iki šalies vadovo rinkimų likus mažiau nei mėnesiui, reitingų lentelėje – pokyčiai, vertinant kandidatų į prezidentus lyderius. Kaip rodo naujausia ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Politika

Prezidento posto sieks 8 kandidatai

Vyriausioji rinkimų komisija antradienį priėmė sprendimus registruoti likusius penkis kandidatus dalyvauti gegužę vyksiančiuose prezidento rinkimuose. Antradienį sprendimai priimti dėl Giedrimo ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This