Savanoriauti galima ir teisme

Miestas

Klaipėdos apylinkės teismo darbuotojai surengė nuotolinę vaizdo konferenciją Klaipėdos universiteto studentams ir dėstytojams siekdami supažindinti akademinę bendruomenę su Klaipėdos apylinkės teismo savanorių tarnyba ir pakviesti prisijungti prie jos.

Konferencijos idėjos autorius, aktyviai prisidedantis ir skatinantis savanorių tarnybos funkcionavimą – šio teismo pirmininkas Svajūnas Bliudsukis, kartu su konferencijos organizatore, teismo atstove spaudai Jūrate Volčkova, studentams ir dėstytojams pasakojo apie savanorių tarnybą, jos tikslus, paskirtį, savanorių vaidmenį vykdant teisingumą.

„Labai svarbu, kad atėjęs į teismą žmogus jaustųsi saugus, suprastas, išklausytas, gautų visą jį dominančią informaciją. Todėl savanoris teisme ir yra būtent tas asmuo, kuris gali nuraminti žmogų, padėti susivokti, kaip elgtis teisme, suteikti reikiamą informaciją apie teismo posėdžio eigą, paaiškinti nukentėjusiojo ar liudytojo teises ir pareigas, palydėti į reikiamą kabinetą. Kai žmogus iš anksto žino, kas jo laukia, prieš liudijant teisme supažindinamas ne tik su savo pareigomis, bet ir teisėmis, jaučiasi ramesnis, todėl gali duoti daug išsamesnius parodymus“, – detalizavo Jūratė Volčkova, kuri yra ir savanorių mentorė teisme.

„Daugelis brandaus amžiaus žmonių bent kartą yra buvę teisme, tačiau ne vienas yra pasakęs, kad įžengę į teismo rūmus patyrė stresą, dėl ko išėjęs iš teismo salės prisimena nepapasakojęs svarbių aplinkybių. Todėl tikime, kad savanoriai padėtų liudininkams ar nukentėjusiesiems nusiraminti, suprasti, kaip jie turi elgtis, ko gali tikėtis ir ko nereikėtų baimintis. Per ilgametę darbo patirtį teisme yra tekę susidurti, kad asmuo negali atvykti į teismą liudyti, nes neturi su kuo palikti mažamečio vaiko. Tokiose situacijose taip pat labai praverčia teismo savanoriai, kurie asmens liudijimo metu galės pasirūpinti vaikučiu“, – apie lūkesčius savanoriams kalbėjo S. Bliudsukis.

Užsimindami apie savanoriams keliamus reikalavimus, S. Bliudsukis ir J. Volčkova pabrėžė, kad išsilavinimo reikalavimai savanoriams nėra keliami – savanoriu gali būti bet kuris aktyvus asmuo: senjoras, studentas, abiturientas, net auginančios vaikučius mamos, kurios bent kelioms valandoms gali pabėgti nuo buities rutinos. Taip pat pageidautina, kad savanoris pasižymėtų tokiomis asmeninėmis savybėmis kaip mandagumas, paslaugumas, empatija, drąsa ir komunikabilumas.

„Norėtume, kad savanoriai šiai misijai atlikti galėtų skirti bent kelias valandas per savaitę, taip pat labai svarbu suprasti, kad savanoris negali teikti teisinių konsultacijų, taip pat negali bylinėtis šiame teisme“, – pasakojo S. Bliudsukis.

Taip jau sutapo, kad nuotolinė konferencija buvo surengta paskutinę S. Bliudsukio kaip teismo pirmininko kadencijos darbo dieną, nepaisant to jis žadėjo, kad ir toliau puoselės bei skatins šios tarnybos veiklą teisme.

Susidomėję savanorių tarnyba Klaipėdos apylinkės teisme ir atitinkantys aukščiau nurodytus kriterijus asmenys gali kreiptis į savanorių mentorę Jūratę Volčkovą el. p. jurate.volckova@teismas.lt arba tel. 86 082 0035. Mentorė ne tik suteiks visą reikiamą informaciją apie savanorių tarnybą Klaipėdos apylinkės teisme, bet ir pati pamokys norinčiuosius tapti teismo savanoriais.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Suimtas merginos išžaginimu įtariamas vyras

Klaipėdos apylinkės teismas ketvirtadienį patenkino prokuratūros prašymą ir trims mėnesiams leido suimti merginos išžaginimu įtariamą vyrą. Apie tai Eltai pranešė ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Raudonasis Kryžius ieško iššūkių nebijančių savanorių

Lietuvos Raudonasis Kryžius (LRK) – organizacija, kurios apmokyti ir paruošti savanoriai įvykus krizei ar nelaimei skuba į pagalbą ir padeda ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Mačete besišvaistęs klaipėdietis prieš teismą stos jau kitą savaitę

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmai praneša pradedantys nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje anksčiau ne kartą teistas klaipėdietis kaltinamas tuo, kad ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This