Pandeminė situacija Klaipėdoje gerėja, bet vaikų skiepijimo tempai tenkina ne visus

Svarbu, Sveikata

Nors Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Asta Dirgėlienė teigia, jog per pastarąjį mėnesį uostamiestyje stebima beveik visų su koronavirusine infekcija susijusį rodiklių mažėjimo tendencija, miesto tarybos narė liberalė Alina Velykienė mano, jog savivaldybės administracija deda per mažai pastangų, kad mūsų mieste būtų paskiepyta kuo daugiau 12-15 metų paauglių.

Gerėjo beveik visi rodikliai

Antradienį naujausius koronvirusinės infekcijos duomenis Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto nariams pristačiusi A. Dirgėlienė teigė, jog Klaipėdoje nuo spalio 17 d. naujų užsikrėtimo infekcija skaičius sumažėjo net 625,2 atvejais, kai Lietuvoje per tą patį laiką šis rodiklis padidėjo 67 atvejais.

Pasak pranešėjos, Klaipėdos savivaldybė šiuo metu jau yra 55 vietoje tarp visų šalies savivaldybių, kai prieš mėnesį ji dar buvo 60-ta.

Šiuo metu uostamiestyje, A. Dirgėlienės teigimu, serga 1924 žmonės, o prieš mėnesį tokių buvo net 2714. Tuo metu Lietuvoje šis rodiklis per mėnesį padidėjo 817 sergančiųjų.

Imunizuotų gyventojų procentinė išraiška Klaipėdoje sudaro 68,8 proc. arba 4,4 proc. yra didesnė už šalies rodiklį. Tačiau pagal paskiepytų gyventojų procentą uostamiestis atsilieka nuo bendro šalies rodiklio – Klaipėdoje vakcinuota 56,3 proc., šalyje – 65,8 proc. gyventojų.

Pasak A. Dirgėlienės, situacija uostamiestyje per mėnesį pagerėjo beveik visuose sektoriuose, pradedant švietimo įstaigomis ir baigiant sveikatos priežiūros apsauga.

Ji ypač pasidžiaugė, jog stebimas skiepijimosi rodiklių pagerėjimas tarp vyresnių nei 80 metų gyventojų (per mėnesį išaugo beveik 4 proc.) ir tarp jauniausiųjų, t.y. 12-15 metų paauglių.

„Praėjusį kartą jokio pokyčio neturėjome 12-15 metų amžiaus grupėje, tai dabar turime 21,8 proc. vakcinuotų vaikų”, – sakė pranešėja.

Jos teigimu, geresni rodikliai yra ir mokyklose, ir ikimokyklinėse įstaigose.

Iš 15-oje darželių kaupinių metodu atliktų paviršių testavimų, trijuose nerasta jokių infekcijos pėdsakų, viename rasta tik pėdsakų, 4 darželiuose aptikta maža viruso koncentracija, o 7 – vidutinė. Be to, gerokai sumažėjo tiek čia, tiek mokyklose sergančių pedagogų ir vaikų.

Savivaldybė neišnaudoja visų galimybių?

Nesulaukusi atsakymo į klausimą apie mirčių nuo COVID-19 Klaipėdoje statistiką, A. Velykienė domėjosi, ką savivaldybės administracija žada daryti, kad paskatintų spartesnį 12-15 metų paauglių skiepijimąsi.

A. Dirgėlienei atsakius, jog vaikų tėveliai per mokyklas apie tai yra nuolat informuojami ir raginami vakcinuoti vaikus, A. Velykienė priminė, jog šio amžiaus vaikų be tėvų skiepyti negalima.

„Joks mokytojas nepaskiepys vaiko ir nepalydės į skiepų kabinetą nuo 12 iki 15 metų. Tas kelias yra klaidingas, mes nepasieksime rodiklių”, – sakė ji.

Kartu ji piktinosi, jog norint darbo dienomis paskiepyti vaiką, tėvai privalo atsiprašyti iš darbo, o sekmadieniais Vakcinacijos centras nedirba.

„Mes stebime srautus ir matome, kad šeštadieniais yra pats mažiausias vakcinavimosi skaičius, yra labai nuostolinga laikyti dar ir sekmadienį, bet mes sudarome galimybę 6 dienas ateiti ir skiepytis”, – sakė A. Dirgėlienė, pridūrusi, jog skiepijama ir kitose miesto med. įstaigose, ne tik viename Vakcinacijos centre.

Į moterų diskusiją įsitraukęs Kazys Bagdonas teigė pats turintis vaikų ir esąs patenkintas tuo, kaip mokytojai bendrauja su tėvais, skatindami vaikų skiepijimąsi. Be to, jo teigimu, Vakcinacijos centras dirba ir po darbo valandų [iki 20 val.].

„Mūsų tikslas yra sveika visuomenė (…) Jūs, savivaldybė, valdininkai ir darbuotojai, kurie gaunate atlyginimus, turite galvoti, kokia turi būti tinkama forma iš paciento, t.y. iš vaiko-mokyklinuko pozicijos. Jūs turite galvoti, kaip pasiekti tėvus teisinga informacija ir kaip savivaldybė turi prisidėti prie tos informacijos sklaidos”, – kalbėjo A. Velykienė, patarusi tam geriau panaudoti savivaldybės socialinio tinklo paskyrą.

INFORMACIJA

Įvertinusi mokslinių tyrimų duomenis ir ekspertų rekomendacijas, Sveikatos apsaugos ministerija praneša atnaujinusi sustiprinančiosios (trečiosios) COVID-19 vakcinos dozės skyrimo tvarką. Nuo trečiadienio, lapkričio 17 d., visi pilnamečiai gyventojai gali revakcinuotis trimis vakcinomis – „Comirnaty“ (gam. „BioNTech ir Pfizer“) arba „Janssen“ (gam. „Janssen Pharmaceutica NV“), praėjus keturiems mėnesiams po pilnos vakcinacijos, „Moderna“ – po šešių mėnesių. 

Kaip ir iki šiol, sustiprinančioji „Janssen“ vakcinos dozė gali būti skiriama tik tiems gyventojams, kurie pirmą kartą pasiskiepijo būtent šia vakcina. „Comirnaty“ arba „Spikevax“ sustiprinančioji dozė skiriama gyventojams, vakcinuotiems bet kuria iš keturių Lietuvoje naudojamų vakcinų nuo COVID-19 ligos. „Vaxzevria“ vakcina nebus naudojama revakcinacijai

Jei revakcinacijai skiriama „Moderna“ vakcina, vadovaujantis gamintojo ir Europos vaistų agentūros rekomendacijomis, imuniteto sustiprinimui bus suleidžiama pusė įprastos šios vakcinos dozės.

1 Comment

  1. Nekiškit

    savo nagų ir parduotos sąžinės prie vaikų!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Rusija ieško ir Klaipėdos politikų bei kultūros žmonių. Tarp jų - ir dabartinis meras

Rusija antradienį paskelbė Estijos ministrę pirmininkę Kają Kallas „ieškomu asmeniu“ ryšium su baudžiamąja byla, kurios turinys nebuvo atskleistas. Rusijos opozicinis ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Alina Velykienė švenčia antrą pergalę prieš tarnautoją

Ir Klaipėdos apygardos teismas patvirtino, kad jau buvusi miesto Tarybos narė Alina Velykienė nepažemino Savivaldybės administracijos Transporto skyriaus vedėjo Rimanto ...
2023-10-26
Skaityti daugiau

Spyglys

Konservatoriai ir libai tebevaldo*

Oficialus Klaipėdos miesto savivaldybės interneto puslapis skelbia, kad po šiai dienai konservatorius, Andrius Dobranskis tebevadovauja VŠĮ  „Klaipėdos šventės” valdybai. O ...
2023-09-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This