Sankcijos Baltarusijai: efektas Klaipėdos uoste gali pasijausti vėliau

Svarbu, Uostas ir jūra

Likus mažiau nei dviem savaitėms iki JAV trąšų gamintojai „Belaruskalij“ pritaikytų sankcijų įsigaliojimo Lietuvos susisiekimo ministras Marius Skuodis mano, kad baltarusiškos trąšos per Lietuvą gali būti dar gabenamos ir po gruodžio 8 d.

„Tikėtina, kad nesustos, nes yra ir tam tikri apmokėjimai už išankstines sąlygas ir panašiai, bet čia priklauso nuo labai daugelio aplinkybių“, – sakė penktadienį Klaipėdoje lankęsis ministras.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pasak jo, ar tranzitas vyks, priklauso nuo to, ar bankai leis atsiskaitymus ir nuo to, ar keisis pačios sankcijos.

„Girdite apie diskusijas Europos Sąjungos lygmeniu, lygiai taip pat girdite apie papildomas diskusijas JAV. Čia galimi du variantai: galimas sankcijų stiprinimas, tikrai yra įmanomas ir griežtesnis sankcijų išaiškinimas, kad neliktų jokių pilkųjų zonų, dėl kurių vyksta daug diskusijų. Šiuo metu daug kas vyksta. Kaip bus ateityje – matysime“, – sakė M. Skuodis.

Tuo metu Lietuvos jūrų krovos kompanijų asociacijos prezidentas Vaidotas Šileika mano, jog gruodį jau gali būti gali būti tam tikras žymus krovinių srauto kritimas, nors tikrasis krovinių srauto sumažėjimas aiškiau gali pasimatyti ir vėliau.

V. Šileika taip pat patvirtino ir permainas kiniškų krovinių sraute.

„Ką mes dabar stebime, tai yra sumažėjęs eksportas iš Lietuvos į Kiniją. Jis praktiškai stoja. Kol kas importas į Lietuvą kinietiškų prekių ar krovinių yra nesustojęs. Kol kas mes negirdime apie kažkokias priemones, kurių būtų imtasi dėl tų krovinių stabdymo. Bet aš manau, kad čia procesas gali būti inertiškas ir galbūt tą mes sužinosime šiek tiek vėliau, o kol pajausime, dar praeis tam tikras laiko tarpas, nes tam tikri kroviniai, kurie išsiunčiami iš Kinijos, Lietuvą pasiekia po kelių mėnesių“, – sakė V. Šileika.

Kiniški kroviniai sudaro apie 30–40 proc. viso konteineriais per Klaipėdos uostą gabenamų krovinių srauto, tuo metu lietuviškų krovinių eksportas į šią šalį sudarė tik labai nedidelę uosto apyvartos dalį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Nuomonės

Minskas, Astana – lygiuok, ramiai!

Po Ukrainos kariuomenės bepiločių orlaivių (dronų) atakų prieš stambias Rusijos naftos perdirbimo įmones (refinerijas) europinėje šalies dalyje, pasekmės, atrodo, yra ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Siūloma pratęsti draudimą retransliuoti rusiškus ir baltarusiškus TV kanalus

Vyriausybė pritaria siūlymui pratęsti draudimą retransliuoti Rusijos ir Baltarusijos kanalų programas. Šiuo metu numatyta, kad pastarasis ribojimas galioja iki 2024 ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This