KN grupės rezultatams įtakos turėjo ilgalaikio turto vertės sumažėjimas

Uostas ir jūra

Kaip ir ankstesniais šių metų laikotarpiais, trečiąjį ketvirtį suskystintų gamtinių dujų (SGD) ir naftos terminalų operatorės „Klaipėdos nafta” (KN) įmonių grupė jautė tebesitęsiančias koronaviruso pandemijos pasekmes, kurios, taip pat netekus baltarusiškų naftos produktų srauto, turėjo įtakos naftos produktų krovos rezultatams. Vadovaujantis tarptautiniais finansinės atskaitomybės standartais ataskaitiniu laikotarpiu KN atliko Klaipėdos naftos terminalo ilgalaikio turto vertės sumažėjimo testą. Pripažinus jo rezultatus, per 2021 m. 9 mėnesius KN grupė patyrė 44,2 mln. eurų grynojo koreguoto nuostolio.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Atlikdami ilgalaikio turto vertės vertinimą, atsižvelgėme į tendencijas, susijusias su naftos produktų krova ir esamų naftos terminalo pajėgumų panaudojimo efektyvumu. Įvertinus geopolitinį kontekstą, plečiamą sankcijų apimtį Baltarusijai, laikome, kad pokyčiai, su kuriais susiduriame, yra ilgalaikiai ir nematome prielaidų, kad artimiausiu metu šios išorinės aplinkybės kaip nors keistųsi“, – pranešime spaudai cituojamas KN generalinis direktorius Darius Šilenskis.

Grupės pajamos per šių metų devynis mėnesius buvo 46,3 mln. eurų, kai atitinkamu laikotarpiu prieš metus 60,8 mln. eurų. Grupės koreguoti grynieji nuostoliai, eliminavus vertės sumažėjimo įtaką, sudarytų 1,1 mln. eurų (atitinkamai prieš metus – pelnas 11,9 mln. eurų).

Tolimesnis dėmesys efektyvumui

Pranešime teigiama, jog 2021 m. sausio-rugsėjo mėnesiais KN dėjo pastangas stabilizuoti išorinių veiksnių lemtą situaciją ir susitelkė į didesnį veiklos efektyvumą, sąnaudų mažinimą, taip pat paslaugų portfelio diversifikavimą. Atsigaunantis kuro vartojimas ES, augančios naftos perdirbėjų maržos, naftos produktų saugojimo rinka rodo pozityvius atsigavimo ženklus ir tai leidžia optimistiškiau vertinti likusią metų atkarpą. Nuosekliai auga ir KN grupės komercinės SGD veiklos pelningumas.

Naftos verslo segmente KN per tris šių metų ketvirčius uždirbo 15,5  mln. eurų pajamų (23,8 mln. eurų prieš metus).

„Ieškodama naujų galimybių bendrovė plečia ir naftos produktų saugojimo paslaugų spektrą – su klientais pratęstos mazuto saugojimo sutartys, sudarytos naujos etanolio saugojimo sutartys. Taip pat pradėtos bandomosios bitumo krovos operacijos. Naftos terminaluose nuosekliai auga ir biodegalų krovos apimtys. Per 2021 m. 1-9 mėn. jų krova KN naftos terminale išaugo 38 proc., lyginant su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu”, – rašoma pranešime. ​

Jame taip pat konstatuojama, jog Klaipėdos SGD terminalas išlaiko savo konkurencingumą, nepaisant Europos energetinės krizės, tarptautinėse rinkose išaugusių SGD kainų ir aršios konkurencijos dėl SGD krovinių pasaulinėse rinkose. Per pirmuosius 9 šių metų mėnesius apie 66 proc. suvartotų dujų į Lietuvą buvo importuota per SGD terminalą Klaipėdoje. Šiuo laikotarpiu SGD terminale išdujinta 13,5 TWh dujų (pernai atitinkamai 16,4 TWh), priimti 52 dujovežiai (2020 m. atitinkamai 54)​, terminalo užimtumas stabiliai atitinka kitų Europos SGD terminalų vidurkį. Didžiausią įtaką finansiniams šio veiklos segmento veiklos rodikliams daro mažesnės dujinimo apimtys, lyginant su atitinkamu laikotarpiu prieš metus, ir 2021 m. SGD saugumo dedamosios pajamų sumažėjimas bendrovei proporcingai grąžinant per 2014-2019 m. laikotarpį viršytą reguliuojamai veiklai nustatytą investicijų grąžą, taip pat pajamas už papildomas SGD perkrovas 2019 metais. Per 9 šių metų mėnesius SGD reguliuojamos veiklos segmente gavo 26,6 mln. eurų pajamų ir uždirbo 23 tūkst. eurų koreguoto grynojo pelno.

„Europinė energetinė krizė turėjo įtakos ir KN veiklai, nes išaugusios energijos išteklių kainos, augančios apyvartinių taršos leidimų kainos gerokai augino veiklos sąnaudų dalį. Būtent šie veiksniai turėjo neigiamos įtakos ir atskirų segmentų pelno rezultatui, nors kitus kaštus, orientuojantis į kaštų mažinimą, puikiai suvaldėme“, – sako D. Šilenskis.

SGD komercinėje veikloje pasiektas svarbus etapas – SGD terminalui Brazilijoje pradėjus komercinę veiklą, KN tapo dviejų pilnai veikiančių SGD terminalų operatore dviejuose žemynuose. Šiame segmente bendrovė uždirbo 94 tūkst. eurų koreguoto grynojo pelno (prieš metus patirta 101 tūkst. eurų nuostolio).

„Praktiškai visuose segmentuose susidūrėme su vienokiais ar kitokiais iššūkiais, kuriuos diktavo išorinės aplinkybės, tačiau situaciją pavyko stabilizuoti. Bendrovė yra susitelkusi į kelias skirtingas kryptis – efektyvumo didinimą, sąnaudų mažinimą ir naujų verslo galimybių paiešką. Žvelgiant į perspektyvą, augantis energetinis efektyvumas, paprastesni ir greitesni procesai, jų skaitmenizavimas ir automatizavimas,  prisidės prie tolimesnio sąnaudų mažinimo, – sako KN vadovas D. Šilenskis. – Versle ir toliau orientuojamės į tarptautinę plėtrą, dalyvaudami konkursuose, kurie atitinka mūsų strategijoje apsibrėžtus kriterijus. Naftos terminalų veikloje siekiame didinti mūsų lankstumą – gebėti dirbti su daugiau ir įvairesnių produktų, teikti įvairesnių paslaugų klientams, orientuojamės į tvarias partnerystes ir besikeičiančius rinkos poreikius. Visgi pokyčiai nebus greiti ir lengvi, tad dabar svarbus susitelkimas ir kantrus darbas, siekiant ilgalaikio tvaraus rezultato“.

KN grupės rezultatai (neaudituoti):
Rodiklis, mln. Eur2021 m. 1-9 mėn.2020 m.  1-9 mėn.Pokytis
Koreguotas grynasis pelnas (nuostoliai), eliminavus vertės sumažėjimo įtaką(1,1)11,9(13,0)
Koreguotas grynasis pelnas (nuostoliai)(44,2)11,9(56,1)
Pajamos46,360,8(14,5)
EBITDA20,338,0(17,7)

1 Comment

  1. Amt

    Apgailėtini pasiteisinimai. Geriau parašytų, ką galėjo padaryti ir nepadarė. Rinką visada kaltina žemiausio lygio vadovai.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Rengs specialistus SGD terminalui

Trečiadienį tarptautinė energijos terminalų operatorė AB „KN Energies“ (KN), suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivo-saugyklos „Independence“ techninė operatorė UAB „Hoegh ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Sutarė bendradarbiauti stiprinant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje

Aštuonių Baltijos jūros valstybių energetikos ministrai ir jų atstovai pasirašė Vilniaus deklaraciją dėl bendradarbiavimo plečiant energetinę infrastruktūrą Baltijos jūroje. Ji ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This