Klaipėdos klinikų idėja išgyveno audras komitetuose

Politika, Svarbu

Galimam Klaipėdos ligoninių jungimui gautas dar vienas pritarimas Seime – trečiadienį planuojamoms permainoms palankiai baigėsi šio klausimo svarstymo komitetuose stadija. Juose tokiam siūlymui nestigo pasipriešinimo.  

Martyno Vainoriaus nuotr.

Gruodžio 8-ąją Seimo sveikatos reikalų komitetas didele persvara pritarė išvadoms, kurios palaiko sveikatos priežiūros įstaigų įstatymų pataisas, suteikiančias galimybę Klaipėdos universitetui (KU) tapti medicinos centro, apjungiančio visas miesto ligonines, steigėju ir valdytoju. 

Tokiu būdu aukštoji mokykla taptų šiuo metu vykdomos sveikatos priežiūros sistemos reformos dalimi. Ji numato, kad ši pertvarka padėtų teikti labiau prieinamas ir aukštesnės kokybės medicinines paslaugas bei vengti jų dubliavimo Klaipėdoje ir regione.

Naujo medicinos centro oponentams kliūva tai, kad jį patikima steigti KU, kurio Sveikatos mokslų fakultete ruošiami tik slaugos, kineziterapijos, radiologijos ir visuomenės sveikatos specialistai – šių studijų esą nepakanka norint gauti universiteto ligoninės statusą. 

Šią steigimo teisę turintys Vilniaus universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atstovai komitetui siūlė atmesti tokį projektą ir ieškoti kitų būdų, kaip apjungti Klaipėdos ligonines. Idėjai taip pat prieštarauja Lietuvos Mokslų Akademija bei atskirąją nuomonę pateikę Seimo nariai Algirdas Žukauskas, Eugenijus Jovaiša ir Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.  

Prieštaraujančiųjų argumentai išliko tie patys – aukštojo medicinos mokslo studijų devalvacija, universiteto autonomijos ar net Konstitucijos pažeidimai. Sveikatos komiteto narys Aurelijus Veryga prie viso to trečiadienį pridėjo ir frazę, kad „aš taip ir neradau pasaulyje niekur tokios praktikos ir man ministerija ir nesugeba įvardinti – ar iš viso yra tokia praktika, kad tik slaugytojus rengiantis universitetas steigia universitetinę ligoninę“. 

Tačiau prieš balsavimą pasisakymo teisę išnaudojęs KU rektorius Artūras Razbadauskas priminė, jog vienas iš jų partnerių – Waterfordo technologijų institutas Airijoje – yra vietos universiteto ligoninės steigėjas, nors vykdo tik slaugos studijas. 

Klaipėdoje išrinktas Seimo narys Audrius Petrošius tikino, kad tokių pavyzdžių yra žymiai daugiau. Jis pakartojo, jog KU ligoninė nesiektų konkurencijos su medicinos ir rezidentūros studijas Lietuvoje vykdančiais universitetais, o užpildytų kitas sveikatos priežiūros sistemos nišas. 

Įstatymo pataisų svarstymas į Seimo salę turėtų persikelti kitą savaitę. Tik gavus tautos išrinktųjų pritarimą atsivertų kelias tolesniems reformos ir uostamiesčio ligoninių jungimo procesams.

„Miestas savo poziciją šiuo klausimu įvardins tik tada, kai bus aiškiai reglamentuotas įstatymas – iki tol jos nebuvo nei klausoma. Bus sprendimas, bus ir mūsų balsas“, – sakė sveikatos reikalų komiteto posėdyje dalyvavęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Anksčiau įstatymo pataisoms pritarė Seimo švietimo ir mokslo komitetas – jame irgi netrūko pasipriešinimo idėjai, tačiau jai pritarta didesne persvara.

4 Comments

  1. Gal

    Slaugymo kokybė ir slaugos darbuotojų kvalifikacija ir yra didžiausia problema

    Reply
  2. Anonimas

    Klaipėdos universitetas net nepapuola į pasaulio universitetų reitingą.
    Įdomu, ar yra paskaičiuota kiek būtų sumažinta administravimo išlaidų apjungus ligoninės. Jei ženkliai nemažėtų, vadinasi tai tik kėdžių perstumdymas.

    Reply
    • Anonimui

      Nė vieno Lietuvos universiteto nėra nei šimtuke, nei dušimtuke pasaulio universiteto reitinge. Seniausias Kapsuko universitetas dalijasi su kitais 400-ąją vietą. Visų aplinkui valstybių, išskyrus Latviją, universitetai yra aukščiau. Net Baltarusijos valstybinis universitetas Minske dalijasi su kitais 295-ąją vietą. Todėl čia ne KU problema, o problema, kad Lietuva kartu su sesute Latvija Europos aukštojo mokslo žemėlapyje yra „juoda skylė“. Tam yra daugybė priežasčių, įskaitant tai, kad vyriausybė taupo aukštojo mokslo sąskaita ir daro tą sistemingai jau keliolika metų. Tad gal užteks vieną kartą spjaudyti į KU?

  3. Ne iš karto Roma statėsi

    Pradėkit, vyrai ir moterys, nuo slaugos, čia gi neblogas nenujodytas „arkliukas”. O paskui, žiūrėk, cykiai-cykiai ir ant aukštesnės pakopos užlipsite, juk parako yra tikrai. Ramiai, susitarę be riksmų, keiksmų ir nereikalingos reklamos, ir viskas bus.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pradeda veikti universiteto STEAM centras

Klaipėdos universitete (KU) oficialiai atidarytas metodinis STEAM centras. Tai pirmasis iš trijų Lietuvoje numatytų sukurti metodinių centrų. Jo komanda veiklą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This