„Geotermos” Klaipėdai iki šiol neatiduoda

Svarbu, Verslas

Savivaldybės Taryba dar praėjusių metų vasarį vienbalsiai ir entuziastingai pritarė sprendimui perimti bankrutavusios ir likviduojamos bendrovės Geoterma” turtą, tačiau jis dar ir šiandien nėra perimtas – negauti atitinkami dokumentai iš Turto banko, nors pastarasis per keturis aukcionus nesugebėjęs parduoti šio turto kartu su Finansų ministerija pats kreipėsi į Klaipėdos savivaldybę siūlydamas jį perimti.

Vienintelė Lietuvoje geoterminė jėgainė nebeveikia nuo 2017 metų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dar beveik prieš metus svarstant šį klausimą savivaldybės administracijos Turto valdymo skyriaus vedėjo Edvardas Simokaitis sakė, kad dalį Geotermos” turto ketinama perduoti bendrovei „Klaipėdos energijai“. Šis turtas yra šalia Lypkių rajoninės katilinės ir galėtų būti naudojamas tuomet, kai „Klaipėdos energija“ turi užtikrinti energijos tiekimą piko laikotarpiui arba tada, kai nepakanka iš nepriklausomų tiekėjų perkamos energijos.

„Klaipėdos energijai“ perduotume pagrindinį pastatą su jame esančia inžinerine infrastruktūra ir trimis vandens šildymo katilais. Jie ir turi didžiausią reikšmę. Šie trys katilai galėtų užtikrinti rezervinį šilumos kiekį ir „Klaipėdos energijai“ nebereikėtų investuoti į tą senąjį dujų katilą. Numatyta investicija buvo apie 800 tūkst. eurų. Skaičiuojama, kad į perimamus vandens šildymo katilus reikės investuoti apie 400 tūkst. eurų, kad jie galėtų tinkamai veikti“, – aiškino tuomet E. Simokaitis.

Savivaldybėje yra sudaryta darbo grupė Geotermos“ turto panaudojimo būdų ir galimybių paieškoms. Jai vadovauja administracijos direktoriaus pavaduotojas Andrius Dobranskis. Darbo grupėje yra Klaipėdos universiteto, itin suinteresuoto, kad šis turtas būtų perduotas Klaipėdai, Klaipėdos mokslo ir technologijų parko bei kitų institucijų atstovai.

Atviros Klaipėdos” duomenimis, daugiausiai dėmesio šiandien vyksiančiame šios darbo grupės posėdyje bus skirta didžiausiam Geotermos” turtui – geoterminio vandens gręžiniams su visa inžinerine infrastruktūra, kurie gali būti naudingi moksliniams tyrimams ar išgauti bei naudoti geoterminį vandenį.

Geoterminė jėgainė Klaipėdoje buvo pastatyta ne tik dėl palankios geologinės situacijos, bet ir socialinių veiksnių – šalia yra Klaipėdos miestas, didelis tokios energijos naudotojas. Kad tas objektas labai svarbus buvo aišku ir todėl, kad Pasaulio aplinkosaugos bankas skyrė 40 procentų subsidiją įgyvendinti šitą objektą. Jis kainavo 20 milijonų dolerių. Jis buvo kaip pavyzdinis objektas šitoje visoje zonoje ir turėjo būti demonstracinis ir kitoms valstybėms, kad jos matytų, kaip jis dirba ir galėtų įgyvendinti geoterminius projektus. Dabar tiek lenkai, tiek vokiečiai sėkmingai vysto šitą geoterminės energetikos sritį“, – beveik prieš metus miesto Tarybos posėdyje kalbėjo Lietuvos geotermijos asociacijos vadovas Feliksas Zinevičius.

4 Comments

  1. Klemka

    Kodėl siurbliai tinkamai nedirbo, nes blogai buvo atlikti priešprojektiniai tyrimai koks yra tas geoterminis vanduo, o jis blogos kokybės dėl ko siurbliai pastoviai užsikimšdavo, jeigu viskas gerai dirbtų tai geoterma nebankrutuotų, o dabar kaip balastą kemša Klaipėdai, nes mes milijonieriai mes paimsime. Reikia prisiminti žydų posakį” aš nesu toks toks turtingas, kad pirkčiau pigius nenaudingus daiktus.

    Reply
    • Anonimas

      O kas tame vandenyje siurblius užkemša?

    • Spėjimas

      Pagrindinė problema yra ne keliantys siurbliai viršun, o tie kurie turi grąžinti vandenį atgal į žemę. Atvėsusiame vandenyje kristalizuojasi gipsas, kurio kristalai viską ir užkemša…

  2. Jo

    Manau tie nenaudojami gręžiniai jau uždumblėjo ir naudos iš jų nebebus…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Vėžaičiuose atsiras senelių namai

Šį pavasarį Turto banko aukcione Klaipėdos ir Kauno rajonuose parduoti nenaudoti pastatai virs senelių ir socialinio užimtumo namais. Abu pirkėjai ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Verslas

Kovą - mažesnės sąskaitos už šildymą

AB „Klaipėdos energija“ skelbia jau paruošusi sąskaitas už kovo mėnesio šildymą, kurių dalis jau pasiekė uostamiesčio ir rajono gyventojus. Šių ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This