Mūšiai po patalais dėl Klaipėdos ligoninių atidavimo Vilniaus ir Kauno daktarų klanams

Nuomonės

Jie labai intensyvūs – po politiniais pamušalais spardomasi kojomis, skaudžiai gnaibomasi, laužomi rankos, o taip pat ir stuburai. Jei kuris nors, žinoma, tokį turi. Balsuosi už – būsi nulinčiuotas rinkėjų, balsuosi prieš – būsi nulinčiuotas tariamai savųjų.

Nes laikas nelaukia: vasarį Klaipėdos miesto taryba turi priimti kertinį sprendimą, kuriuo iškreiptu būdu įvykdyti Vilniaus ir Kauno ponų daktarų valią, pateiktą Sveikatos apsaugos ministerijos vardu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Neseniai ši ministerija priminė miesto merui, kad Seimas sudarė teisines prielaidas „Klaipėdos mieste turėti universiteto ligoninės statusą turinčią ligoninę”. Ir čia pat paaiškino, kad „ministerija Klaipėdos mieste, įgyvendinus asmens sveikatos priežiūros įstaigų tinklo reformą, mato dvi ligonines”.

  1. Universiteto ligoninės statusą turinti ligoninė, „kuri būtų kuriama VšĮ Klaipėdos universitetinės ligoninės, VšĮ Klaipėdos jūrininkų ligoninės ir VšĮ Palangos reabilitacijos ligoninės pagrindu”. Tą darinį valdytų ministerija ir tik dėl juoko į dalininkus įrašytų Klaipėdos universitetą. Beje, beveik visiškai priklausomą nuo Vilniaus ponų valios.
  1.   Daugiaprofilinė ligoninė: „VšĮ Respublikinės Klaipėdos ligoninės, VšĮ Klaipėdos vaikų ligoninės, VšĮ Palangos vaikų reabilitacijos sanatorijos „Palangos gintaras“ ir VšĮ Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos poilsio ir reabilitacijos centro „Pušynas“ pagrindu, o tokios ligoninės dalininkėmis būtų valstybė (atstovaujama ministerijos) ir Klaipėdos miesto savivaldybė.” Atspėkit, kokią dalį šiame šabakštyne turėtų Klaipėdos miestas? Šnipšto dalį? Spėkit, ar atspėjote… 

Klaipėdos savivaldybei už pritarimą tokiam veiksmui ministerija atkištų tobulą špygą: nei dalies, nei įtakos – nieko. Net garantijų, kad bene didžiausius tarp šalies gydymo įstaigų atlyginimus gaunantys Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytojai ir kitas personalas po reformos apskritai juos gaus. Ir ar išsaugos darbo vietas. Tas pats – ir su kitomis ligoninėmis. Ar nereikės aukštos kvalifikacijos medikams emigruoti iš Klaipėdos?

Entuziazmu dėl tokios reformos netrykšta nė viena Klaipėdos ar jos apskrities ligoninė. Ir, tikriausiai, nei vienas sveiko proto žmogus, visi mato: nėra jokių garantijų, kad po reformos bus išsaugotos bent tokios pat aukščiausio lygio medicininių paslaugų apimtys. Ką bekalbėti apie naujas aukštumas. Ką bekalbėti apie paslaugų prieinamumą Klaipėdos ir jo krašto žmonėms.

Nes jau ir iki šiol buvę sveikatos apsaugos ministrai, paakinti ar atstovaujantys didžioms sostinės irgi laikinosios sostinės įtakingų medikų neformalioms sąjungoms, ne kartą bandė perimti Klaipėdos universitetinę ligoninę. Juos net pykino nuo žinojimo, kad išdidi Klaipėda nepasiduoda šantažui ir išlaikė savarankiškumą sveikatos apsaugos srityje.

Iš rytų ant Klaipėdos liejosi melo, šmeižtų, gąsdinimų, kaltinimų mobingais ir kitais baisiais nusikaltimais bangos. Tačiau kai pasaulį aplankė grakščioji Covid-19 pandemija, vadovauti gynybai nuo jos Vakarų Lietuvoje buvo paskirta būtent Klaipėdos universitetinė ligoninė. Nors ministerija savų ligoninių turi čia lyg Brisius blusų.

Tačiau dabar atsilaikyti nepavyks. Nes jei Klaipėdos miesto savivaldybės taryba nepritars karišku tonu pateiktam „pasiūlymui”, pasigirs griausmingas it Dzeuso balsas iš sostinės: nenorėjot, tai ir babkių negausit.

O pinigų iš Briuselio laukiama Lietuvoje didelių – šimtų milijonų. Tik, va, dar šiek tiek smegenų turinčius politikus ir žmones kamuoja klausimas: negi manote, kad po reformos, kai visas Klaipėdos ligonines valdys vilniečių – kauniečių klanai, uostamiesčio ligoninėms iš tų milijonų kas nors nutrupės? Neįsisvajok. Tie klanai jau seniai tuos pinigus yra susiskaičiavę ir tarpusavyje pasidaliję. Na, nebent kokį skatiką numes. Dėl akių.

Aišku, Klaipėdos politikai gali priimti sprendimą viską ministerijai perduoti, bet po to garantijas įpaišyti į perdavimo sutartį. Vilnius, ko gero, daug pažadėtų, kad tik gautų norimą dovį.

Pamenat, kiek žadėjo už pritarimą statyti suskystintų dujų terminalą, plėtoti uostą? Spėkit, kiek pažadų ištesėjo? Atspėkit, ar atspėjote.

O ar ne ta pati, neva konservatyviai liberali valdžia tada buvo ir dabar aktyviai yra…

P. S. Šios dienos duomenimis, miesto Taryboje 1,5 balso persvara laimėtų Klaipėdos sveikatos apsaugos sistemos perdavimo rytų klanams šalininkai.

28 Comments

  1. Auditorius

    p. Sulcas zadejo rasyti nepriklausomai ir objektyviai, bet varo i viena puse. Nelabai aisku kokia nauda dabar turi is KUL klaipedieciai?

    Reply
  2. Na

    Šunys loja, o karavanas eina, prijungus tas ligonines prie ministerijos, įvyktų kokybinis šuolis, tą rodo ir respblikinės ligoninės pavyzdys ! Na, o savivaldybė turėtų gauti adekvačią dalį dabartinėje respblikinėje ligoninėje !

    Reply
  3. Ina

    Žurnalistiką reikia tiesiog išmanyti. Kokio lygio rasinys,kuriame nėra konkrečių faktų. Gal vertėjo paklausti Kl aipedos universiteto rektoriaus nuomonės. Šiaip tokie rasineliai be konkrečių faktu yra nieko verti.

    Reply
  4. Anonimas

    TTT
    Šis straipsnis atrodo kaip lavono renimavimas.Pagalvokit logiškai, kokią naudą miestui duoda KUL? Tik hemorojų….Pažiūrekit kaip atrodo netik išorė,bet ir vidus SAM priklausančiuose ligoninėse, o KUL? Kam reikalinga tiek pensininkų vadovų, tiek buhalterijų, dubliuojančių skyrių.Savivaldybė nesugeba pasirūpinti savo ligonine.Gėda, tik peza, kad praras tokį miesto ,,pasididžiavimą”.Paslaugos tikrai nenukentės, nes medikai profesonalai tikrai gydys. Mano manymu, reikėtų sujungti visas ligonines.Būtų pagaliau išspręsta skubi pagalba, planinis gydymas, ambulatorinė paslauga. Dabar strapsnius rašo tokie, kurie net neturi supratimo apie mediciną, bet turi vienokių ar kitokių ryšių…..Kodėl niekas neklausia nesusijusių su,,klanu” medikų.

    Reply
    • Petrošius

      Tik Petrošius visų galų meistras. Visi kiti- mėgėjai. Prie KUL nesikabinkit. Parodykit nors vieną ligoninę, pastatytą per paskutinius 30 metų. Pezėt visi gudrūs.

  5. bromas

    Shulcai – tau ne pas janušonį reikėjo gydytis – pats metas jau į bangų gatvę… Toks vėmimas nesuderintais žodžiais – artėjančios ligos požymis.

    Reply
  6. bromas

    Shulcai – tau ne pas janušonį reikėjo gydytis – pats metas jau į bangų gatvę… Toks vėmimas nesuderintais žodžiais – artėjančios ligos požymis.

    Reply
  7. Antanas

    Kai prisimenu darbelius terorizuojant buvusią tuberkuliozinės ligoninės vyr. gydytoją, netikiu nei vienu šio žmogaus žodžiu. Tai buvo begėdiškas teroras, be sąžinės ir be žmoniškumo. Reikėtų, kad šiuo klausimu aiškiai pasisakytų V. Janušonis ir J Sąlyga, tai būtų rimta, o visokių pinčiukų saplionės neturi rimto pagrindo. Reikia kompetetingų žmonių išvadų.

    Reply
  8. vigilijus

    Tokio straipsnio komentuoti nėra prasmės. Aptarinėti reikėtų autorių ir jo tarnystes. Bet tai visai neįdomu, net nuobodu .

    Reply
  9. Klaipiedietis

    Straipsnio autoriui matomai prasdėjo senatvės klimaksas,jis net nesupranta kokias pastangas dėjo Kaunas ir Vilnius, kad Klaipėdoje neatsirastų universitetinė ligoninė.

    Reply
  10. Šis autorius - nesėkmė Atvirai Klaipėdai

    Nepritariu Vilniaus projektui dėl Klaipėdos lioninių, bet Šulco straipsnis tik blogina situaciją. Nereikėjo jo priimti į Atvirą Klaipėdą. Tik viską jaukia.

    Reply
    • Ausra

      Pritariame. Gėda autoriui.

  11. Rokas

    Atspėkit, kokią dalį šiame šabakštyne turėtų Klaipėdos miestas? Šnipšto dalį? Spėkit, ar atspėjote… O va čia konkretus Šulco populizmas, jokiais dokumentais nesiremti.

    Reply
    • Saulius

      Akivaizdi KUL propaganda, net šlykštu skaityti iki galo…

  12. rinkėjas

    Šulco rašinyje yra daug tiesos. Kaip matosi iš komentarų projekto stūmėjai pyksta ir dirba. Kas teisus labiau????

    Reply
  13. kudlotas reikalas

    kandus straipsnis, bet atleistina, nes rašoma apie labai „kudlotą”reikalą. Tikėtina, kad savivaldybės tarybos nariai, svarstydami sprendimą dėl miesto universitetinės ligoninės perdavimo ministerijai, gerai pasvers ką miestas praranda ir ar ką nors gauna. Apie naudą pacientams ir medikams kalbėti naivu ir neatsakinga.

    Reply
  14. M

    Pas janusoni neseniai matyt buvo…pagydė

    Reply
  15. Kraupu

    O po tokiais “straipsniai” nebereik rasyti uzsakymo nr.?

    Reply
    • Anonimas

      ?

    • Sima

      O čia nėra užsakymo nr

  16. Anonimas

    Straipnis-totalus briedas! Ne nuomone, o kliedesiai.
    Nerasykit apie tai, ko visiskai nesuprantat ir neklaidinkit visuomenes. Medicinos paslaugos, sujungus ligonines tik pageres, taps savalaikes ir profesionalios, medikai niekur nedings ir jie gaus atlygius uz darba. Zinoma, sumazes adminstraciju, bet ir gerai-bus sutaupomos mokesciu moketoju lesos.

    Reply
    • Anonimas

      Gal zinote kur galima sisipazinti su skaiciais ir kur tai itvirtinta? Tai ka cia destote. Kaip bus gerai.

    • Anom

      Nenusikalbėk. Administracijos – padaugės. Tik ji bus ne Klaipėdos.

    • Vox

      Straipsnis ne išsamus, bet ir ne briedas. Briedas yra tai kad planuojama III-io lygio universitetinė ligoninė be vaikų profilio. Niekur taip nėra. Sujungus vaikų ligoninę su RKKL vaikų ligoninė lieka tik II-o lygio ligonine ir automatiškai krenta paslaugų apmokėjimo įkainis, tai reiškia ir ligoninės pajamos su visom iš to išplaukiančiomis pasekmėms.Ar nuo to pagerės kas pacientams? Nemanau. O gydytojams? Irgi abejoju. Ir dar:ar sujungus ligonines pasikeis jų vieta? Nemanau. Tai kaip pagerės paslaugų prieinamumas? Pvz. :Reikia ekstra angiochirurgo vaikų ligoninėje? Iš kur jį gausim?Kada jis atvyks? Briedas yra kai reformas daro tie kurie praktiškai sistemoje nedirba ir nežino kaip ji veikia. Retorinis klausimas : kodėl nėra svarstomas variantas, šalia universiteto ir Jūrininkų ligoninės savivaldybei išskirti sklypą ir iš tų ES pinigų pastatyti modernų skubios pagalbos ir priėmimo skyrių (tokį kaip Kauno klinikose pastatė) bei daugiaprofilinę vaikų ligoninę su visais reikalingais skyriais ir infekcinių ligų standartus atitinkančiu korpusu. Tada ten perkelti vaikų ligoninę bei sujungti Jūrininkų, KUL, KVL į universiteto ligoninę?Toks darinys būtų vienoje vietoje ir panašus į Tikrą universiteto ligoninę.

    • Kur straipsnio užsakymo numeris?

      Kur straipsnio užsakymo numeris? Numeris turbūt rašytojo galvoje.

  17. Staipsnio autoriui

    Supraskime ir užjauskime žmogų matyt veikia pilnatis. Žmogus ant tiek nesigaudo ir nesidomi, bet rašo marmalą. Vilniaus ir Kauno daktarai, kaip sako straipsnio autorius, kaip tik nenori, kad KUL turėtų universitetinės statusą, nes neva tai konkurencija. Tai čia ant tiek žmogus “kompetetingas”, lieka tik suprasti-sentavė savo daro.

    Reply
  18. verta tikėtis

    Straipsnio autoriaus samprotavimai ne iš piršto laužti. Jis ilgametis savivaldybės politikas, tad žino ką rašo.Neramu dėl prognozių, bet verta tikėtis protingo savivaldybės tarybos sprendimo.

    Reply
    • Jons

      Ilgametis politikas, todėl gal ir velia čia nesamonęs apie vilniečių ir kauniečių interesus, kai akivaizdžiai tiek Kauno ir Vilniaus interesantai dabartiniam sprendimui ir priešinasi, beje kaip ir ilgamečiai mūsų merijos dvarponiai, su kuriais rašliavos autorius turi ilgą bendredarbiavimo patirtį. Tokia dūmų uždanga paleista eiliniam klaipėdiečiui. Nuviliantis pirmieji rašiniai nuo Šulco po Atviros Klaipėdos vėliava.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Teismas nubraukė pirminę ligoninės pergalę dėl beveik 138 tūkst. eurų

Klaipėdos universiteto ligoninė toliau murkdosi jos filialu tapusios, savivaldybės pavaldume buvusios, Klaipėdos universitetinės ligoninėse pradėtuose teisminiuose procesuose dėl pandemijos laikotarpio ...
2024-01-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This