Atmetus kūrybines idėjas bei ambicijas Klaipėdos vasaros estrada bus tik atnaujinama

Miestas, Svarbu

Po daugiau nei dešimtį metų trukusių diskusijų Klaipėdos miesto savivaldybė ryžosi iš esmės atnaujinti Vasaros estradą ir jos aplinką. Tiesa, tai dar tik „popierinė” pradžia: paskelbta apie projektuotojų paiešką techniniam projektui rengti.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Per tą laiką buvo svarstyta daugybė šio objekto likimo idėjų – nuo visiško estrados griovimo iki beveik utopinių statybos ar rekonstrukcijos projektų. Politikai ne kartą keitė savo sprendimus, buvo atliekamos studijos, rengti konkursai, diskusijos, išdalyti prizai. Visa tai kainavo, tačiau galų gale pasirinktas, ko gero, mažiausiai įtampų bendruomenėse keliantis variantas – renovuoti esamą.

Pastaruosius porą dešimtmečių renginių vasaros estradoje vis mažėjo, kasmet įvykdavo tik po keletą. Amfiteatro ir jos aplinkos kokybė netenkino nei atlikėjų, nei žiūrovų. Jo teritorija patenka į valstybinės reikšmės miško plotą, kurį valdo Kretingos miškų urėdija, ir yra miesto poilsio parko dalis.

Pro teritoriją driekiasi regioninė dviračių turizmo trasa Nr. 10 ir tarptautinės dviračių trasos Eurovelo 13, Euroroute R1, kurios jungia pajūrio ir pamario rekreacinius traukos taškus. Šiaurinėje estrados dalyje yra įrengtas ugnies deglas su dujotiekio linija. Teritorijoje yra transformatorinė pastotė ir avarinės būklės viešieji tualetai.

Savivaldybė projektuotojams, kurių pasiūlymų laukia iki vasario pabaigos, kelia reikalavimus saugoti esamą natūralų kraštovaizdį su vietovei būdinga augalija, „racionaliai suformuoti pėsčiųjų ir dviračių takų tinklą, kuris leistų kontroliuoti, nukreipti, paskirstyti žmonių srautus; tame tarpe ir žmonių su negalia; tausojant gamtinę aplinką, gerinant kraštovaizdžio būklę ir estetinį potencialą pritaikyti teritoriją viešam naudojimui, masinių švenčių eitynėms, teritoriją paversti patrauklia rekreacine teritorija; infrastruktūros elementams naudoti natūralias, ilgaamžes, antivandalines tam kraštovaizdžiui būdingas ir derančias medžiagas; projekto sprendiniai turi būti ekonomiškai pagrįsti ir racionalūs”.

O taip pat nurodoma pakeisti estrados statinio stogą, sienų, parapetų ir kitų konstrukcijų apdailą, siūlyti ilgaamžiškas medžiagas, numatyti uždaras technines patalpas po estrados konstrukcija. Numatoma sutvarkyti žiūrovams skirtą terasą, pasirenkant „ilgaamžes antivandalines medžiagas”. 

Gelžbetoninius statinius virš žiūrovinės dalies ir gelžbetoninį statinį centrinėje dalyje siūloma nugriauti arba projektuotojai patys gali siūlyti kitokius sprendimus. 

Vasaros koncertų estrados ir jos teritorijos sutvarkymo techninio projekto parengimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų kaina šiam projektui negali viršyti 105 000 eurų. Būsimos sutarties trukmė – treji metai. Tad visuomenė šio Klaipėdos vasaros estrados visiško atnaujinimo geriausiu atveju gali tikėtis po 3-4 metų.

INFORMACIJA

Vasaros koncertų estrada yra Klaipėdos šiaurinėje dalyje, lyg tarpuvartėje, tarp urbanizuotos miesto teritorijos ir kadaise miestiečių sodintų miškų. Ji buvo pastatyta 1983 metais. Projekto autoriai – architektas Juozas Baltrėnas ir konstruktorius Vincas Žemaitis. 

Klaipėdos vasaros koncertų estrada buvo planuojama kaip sovietmečio dainų švenčių rengimo vieta. Estradą sudaro dvi dalys: viena dengta stogu, skirta atlikėjams, o kita, skirta žiūrovams sėdėti, įrengta ant nuožulnaus pylimo. Šie du statiniai sudaro amfiteatrą.

7 Comments

  1. estrados kartingai

    Kas yra kartingų prie estrados stogas? Užėmęs visą asfaltą, praėjimui tik purvą palikęs? Išplatėjo tiek, kad tenka rizikuoti patekti į šulinius be dangčių. Kam savivaldybėje primokama už tokią komerciją?

    Reply
  2. Jonas

    Viesu tualetu senai nera , ponas Sulcas kazko nezino , ar nenori zinoti ir dar karta jie bus „griaunami ” ?

    Reply
  3. Klaipeda

    Nu va

    Reply
  4. Anonimas

    Kaip gerai, kai nereik architektams už pasiulynus moketi. Tegu dirba nemokamai ir teikia mintis miestui. Statybinkai idėjų nemokamai neteikia.

    Reply
  5. Mindaugas

    Beprasmiška investuoti čia pinigus, geriau kitą viešą erdvę t arkyti

    Reply
  6. Laimonas Bogušas

    Na, lyginant su 2020m. įvykusiu konkursu, progresas šioks toks yra – užsakovą (miesto gyventojus ir svečius) atstovaujantis subjektas (miesto administracinė ir politinė valdžia) bent jau apsisprendė dėl savo noro (remontuojant išsaugoti tai, kas yra).

    Reply
  7. MArijus

    Iš pradžių būrelis valdžiažmogių pasirašo susitarimą – grąžinti visus renginius į miesto centrą išduodant leidimus renginiams tik miesto centre ir taip atgaivinti senamiestį. Valio taria didžioji Dūda! Tada nutarimas keliauja į užmarštį ir išduodami renginių leidimai Selams ir Butkutėms estradoje. Logika geležinė- kaip ir dūda!

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dainų šventės šimtmečiui paminėti bus pasodintas ąžuolas 

2024-uosius Seimui paskelbus atmintinais Dainų šventės metais, Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia Lietuvos dainų šventės 100-metį įamžinti kiekviename mieste, kuriame ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Ruošiamasi Vasaros estrados atgimimui

Klaipėdos savivaldybės praneša, jog projektavimo konkursą dėl Klaipėdos vasaros koncertų estrados kapitalinio remonto ir aplinkos sutvarkymo laimėjusi Vilniaus bendrovė „SRP ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Stringa Vasaros estrados atnaujinimo projektavimas

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą pratęsė sutarties su UAB „SRP Projektas” dėl Vasaros estrados ir jos teritorijos sutvarkymo techninio projekto ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This