Žūsta „Pražuvusi Klaipėda”

Kultūra, Svarbu

Savivaldybės neprižiūrimas ir pajūrio vėtrų daužomas eižėja garsios uostamiesčio kūrėjos Aidos Raimondos Pečeliūnienės sukurtas projektas „Pražuvusi Klaipėda”. 

Vėtros ar barbarai išdaužė projektą dengiantį stiklą.

2019 metais daugiau nei pusę metų kurtas projektas buvo įkurdintas buvusios Šv. Jono bažnyčios teritorijoje. Vėliau, šioje vietoje prasidėjus archeologiniams tyrimams, jis perkeltas į automobilių stovėjimo aikštelę  prie Klaipėdos piliavietės.

Menininkė sako, kad ji pati kartu su šeima kartais atidaro stiklo statinį, kuriame įkurdinta „Pražuvusi Klaipėda”, iškuopia dulkes, voratinklius, išvaiko kates. 

Nepaisant to, „Atviros Klaipėdos” duomenimis, jos kūrybiniuose planuose – nauji projektai uostamiestyje. 

ATNAUJINTA. Klaipėdos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyriausioji specialistė Kristina Skiotytė-Radienė informavo, kad už projekto priežiūrą atsakinga VšĮ „Klaipėdos šventės” jau žino apie šią situaciją ir imasi veiksmų, kad būtų sutvarkytas apsauginis stiklas. Pačia kompozicija turėtų pasirūpinti A. R. Pečeliūnienė – ji nėra perduota miestui.

INFORMACIJA 

„Pražuvusi Klaipėda“ – projektas, kuriuo stengtasi rekonstruoti viduramžių Klaipėdos bendruomenės gyvenimą, aplinką, jų kasdienius darbus, vargus, rūpesčius ir linksmybes, remiantis 1535 m., 1624 m. ir 1650 m. išlikusiais piešiniais. Juose gana tiksliai pavaizduotas Klaipėdos planas leidžia įsivaizduoti to laiko miesto gyvenimą. A. Pečeliūnienė, prieš imdamasi darbo, ne tik  kruopščiai išstudijavo minėtas graviūras, piešinius, bet ir perskaitė daug istorinės literatūros, konsultavosi su istorikais. 

Tai jau antras (po Jeruzalės) bendras A. Pečeliūnienės ir VšĮ „Klaipėdos šventės“ įgyvendintas projektas, padovanotas miestui. Ekspozicija po Jūros šventės liks toje pačioje – buvusios Šv. Jono bažnyčios – vietoje, tad ją dar ne kartą galės apžiūrėti visi norintieji. 

10 Comments

  1. Jonas

    Koks čia menas kažkokia pornografija ir nėra čia ką saugoti .Viskas nei į tvorą nei į mietą

    Reply
  2. Vytautas

    Gaila Klaipėdiečių kuriančių Klaipėdai kuri tapo tik pakelės stotele keliaujantiems prie Baltijos. Buvo laikas, kai ir aš jaunatviško entuziazmo vedamas kūriau šiam miestui, dovanojau kūrinius, organizavau renginius ir parodas.
    Šiandien tiesiog ramiai galiu Jums pasakyti, savivaldybės vadovams kūrinių turinčių Klaipėdai išliekamąją vertę, tikrai nereikia ir matomai dar ilgai nereikės. Gaila, čia kuriančių žmonių. Susipakuokite savo turimus Talentus, kol dar ryškiai plaka kūrybingos širdys- Jūsų kūrinių laukia dar neatrasti svajonių miestai kur Jūs būsite matomi, gerbiami ir reikalingi.

    Reply
  3. Nesvarbu

    Tuo tarpu pinigai taškomi tokioms ” investicijoms”, kaip muzikinė aikštelė visai prie jūros. Normalus žmogus ten bangų mūšos klausosi, o ne iki kaulo įgrisusio popso. Bet, matyt, pinigus neturėjo kur dėti?

    Reply
  4. Lina

    Kok miesto meras nebus žmogus, kuris nusimano apie verslą ir turi ūkiškumo įgūdžiu, tol Klaipėdos senamiestis merdės, investicijos bus tik pačių verslininkų iniciatyva plečiamos, praeinant visus biurokratijos statomus barjerus. Tiesa turėsim džiazo festivalį, nes čia tik Mero ir jo žmonos talentaa pasireiškia. Pasižiūrėkit kaip atsigavo Kaunas, kai miesto meru tapo ūkiškas ir verslus žmogus. Jis atgaivino Kauną ir pritraukė investuotojus. Pas mus tik mašinų stovėjimo zonos tuoj iki miegamųjų kvartalų ateis, nes daugiau kaip gauti pajamų nelabai turi naujų idėjų.

    Reply
  5. svarbu

    Ar tai buvo autorės, ar savivaldybės nuosavybė?

    Reply
  6. Monika

    Projektai sukuriami, įgyvendinami, bet pamirštama jų priežiūra. Projekte turime nusimatyti jų priežiūrą.
    Gaila, kad neūkiški esame.

    Reply
  7. Deja

    Tokie laikini projektai negali būti amžini…

    Reply
  8. Saulė

    Tokie poelgiai parodo tikrą klaipėdiečių veidą, labai liūdna ?

    Reply
  9. Tomas

    Motociklininkų fanams atsirado vieta Klaipėdos geroje vietoje, o Klaipėdos istorija nustumta į šoną. Ir dar kažkada svajojo dudorius, kad Klaipėda galėtų būti Europos kultūros sostine:(

    Reply
    • Husky

      Tomai,šiaip ne motociklininkų fanams,tas paminklas Pilies g. pastatytas,pasidomėk kam ir dėl ko,tai taip pat istorija!

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Klaipėdos meras: „Esu stabdis pinigų taškymui ir kreiviems projektams“ 

Pirmus savo darbo metus apžvelgęs uostamiesčio meras Arvydas Vaitkus teigia, jog pajuto, kad ši kėdė nėra pati minkščiausia, bet labai prasminga. ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Miestas

Vėl ieškos ES pinigų didžiajam pilies bokštui įveiklinti

Klaipėdos savivaldybė jau antrą kartą teikia paraišką Europos  Sąjungos (ES) struktūrinių fondų finansinei paramai gauti. Šįkart – projektui „Klaipėdos pilies ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Piliavietės grįžimas miestui: istorija jau siekia pusšimtį metų

Vienas iš ryškiausių sovietmečio urbanistinių Klaipėdos pokyčių – miesto gimimo vieta, kurioje iki XVIII a. pabaigos stovėjo pilis, tapo uždara ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This