Melnragėje – pagalbos ukrainiečiams centras, grivinas į eurus Klaipėdoje keičia viena bendrovė

Miestas, Svarbu

Klaipėdoje, Melnragėje, įkurtas pagalbos ukrainiečiams centras. Jis įsikūrė vietoj buvusios IKI parduotuvės, Audros g. 17. Tačiau ukrainiečiams, su savimi atsivežusiems šios šalies valiutos – grivinų, iškilo problema dėl jų pasikeitimo į eurus: Klaipėdoje tokią paslaugą teikia tik viena bendrovė.

Pagalbos centre jau dirba per 150 savanorių, kurie padeda rūšiuoti daiktus, atveža pabėgėlius nuo sienos, teikia jiems konsultacijas.

Feisbuko nuotr.

Pasak miesto tarybos narės Ninos Puteikienės, patalpas nevyriausybiniam centrui suteikė klaipėdietis verslininkas Rimantas Cibauskas.

„Baik nervintis prie kompo, atvažiuok čia, padirbėk, pasikalbėk su tyliai triūsiančiais kolegomis ir bus ramiau, ir bus smagiau”, – savo socialinio tinklo paskyroje parašė ji, pasidalinusi ir nuotrauka su savanoriais iš Klaipėdos dramos teatro.

Savanorių šiame centre laukiama kasdien nuo 11 iki 18 val. Jiems registruotis nebūtina.

Čia taip pat žadama įkurti ir ukrainiečių registracijos centrą.

Daugiau informacijos: pagalbaukrainieciamsklaipeda@gmail.com, https://www.facebook.com/pagalboscentras.lt

Vienai šeimai keičia 12 tūkst. grivinų

Pasak Klaipėdos savivaldybės, šiuo metu uostamiestyje jau gali būti apie 300 pabėgėlių iš Ukrainos – daugiausia tai moterys su vaikais. Tikslaus jų skaičiaus nežinoma, nes dalis nesiregistruoja teritoriniame Migracijos skyriuje.

Viešojoje erdvėje skelbiama, jog ukrainiečiams kyla problemų, norint išsikeisti grivinas į eurus – tokios paslaugos esą neteikia nė vienas Lietuvoje veikiantis bankas.

Pasirodžius informacijai, jog į pagalbą ukrainiečiams atėjo UAB „Florinus”, nurodytu bendrovės telefonu portalo žurnalistė susisiekė su jos atstovais. Bendrovės darbuotoja patvirtino, jog tokia paslauga Klaipėdoje teikiama Skerdėjų g. 12. Viena ukrainiečių šeima šiuo metu gali pasikeisti ribotą pinigų sumą – 12 tūkst. grivinų, atitinkančių 300 eurų.

Savivaldybės duomenimis, daliai ukrainiečių apsistoti uostamiestyje pasiūlė giminės ar pažįstami, kitus apgyvendina savanorių centras „Stiprūs kartu“. Klaipėdos miesto savivaldybė irgi yra numačiusi patalpas pabėgėliams iš Ukrainos. Tam ketinama panaudoti socialinius būstus, kuriuos buvo planuojama remontuoti.

Esant ekstremaliam socialinio būsto fondo poreikiui, būtų sprendžiama dėl galimybės apgyvendinti ukrainiečius nepriduotame socialiniame daugiabutyje Rambyno gatvėje.

Taip pat pranešama, jog miesto savivaldybė su jai pavaldžiomis įstaigomis ieško sprendimų dėl įsidarbinimo galimybių mieste apsigyvenusiems užsieniečiams, o jų vaikus – skubos tvarka priimti į mokyklas. Tai numatyta svarstyti artimiausiame miesto Tarybos posėdyje. Jei politikai pritars, iš miesto biudžeto bus kompensuojamas lengvatinis mažųjų ukrainiečių maitinimas ikimokyklinėse ir priešmokyklinėse grupėse. Kiek tai kainuos, kol kas neaišku, nes nėra žinomas atvyksiančių vaikų skaičius.

Be to, savivaldybė pabėgėliams žada skirti vienkartinę 100 proc. minimalių vartojimo poreikių (šiuo metu 267 eurų) dydžio piniginę išmoką.

Nuo karo Ukrainoje pabėgusiems asmenims visose Klaipėdos ligoninėse bus teikiamos sveikatos priežiūros (skubiosios pagalbos, ambulatorinės bei stacionarinės) paslaugos.

Daugiau informacijos apie pagalbą ukrainiečiams – nuolat atnaujinamoje Klaipėdos miesto savivaldybės interneto svetainės rubrikoje „Pagalba Ukrainai“ čia.

4 Comments

  1. Jolanta

    Pagalbos centre galima apsilankyti kokiu laiku?

    Reply
  2. Vida

    Aciu Jums kad rupinates ukrainieciais.Zuves mano vyras buvo is Charkovo tai dabar giminaiciai is Ukrainos apsigyvena pas mane senjore o po to dukros suranda buta bet juk jie niekoo neturi viska reikia pirkti.Siuo met keturios ukrainietes ir 2 mazameciai vaikai apgyvendinti Zardininku 8-116 2-ju kamb.buta mielai suteike kunigas.Pirmadieni gal apsilankysim pas Jus-reikia ir maisto ir darbo berniukui 9metu i mokykla.Vilniuje dukra rupinasi 12 ukrainieciu.Malonu kad klaipedieciai nepikti supranta.Tiesa maisto bankas dave maisto paketelius del vienkartines ismokos uzsiregistravome 17 kovo bet kada pinigelius gaus neaisku.Ukrainietes labai tvarkingos puikios virejos apsilankykite labai skanus ukrainietiski barciai.Gal kam keista bet jos begdamos is karo baisybiu nieko su savim nepaeme pvz.Lena tik savo mazyle Olivija glaude ir saugojo net pamirso pati apsirengti..Padekim jiems tai tikrai Klaipeda liks saugi…..Aciu Jums

    Reply
  3. Anonimas

    Nina bent daro kažką, o mūsų opozicija paskutiniu metu dingo iš eterio, kur paluckiukas, blinkutė, švarkelis? Negirdėti iš jų ką galvoja apie karą Ukrain oje, o gal kas nors iš jų jau spintojo susirado ir seną „gerą” milicininko uniformą, maža kas.

    Reply
  4. Inga

    Ne nu kaip gi ta veidmainė nina nenueis ir nepasireklamuos… Šlykštu.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„Nemigą" rodys Klaipėdoje ir Šilutėje

Balandžio 25 – gegužės 3 d. Lietuvoje bus parodytas Lietuvos ir Ukrainos kūrėjų garso ir judesio spektaklis „Nemiga“. Sukurtas per ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

ELTA

Naują atmintiną dieną siūloma skirti Vilko vaikams

Į atmintinų dienų sąrašą siūloma įtraukti Vilko vaikų atminimui skirtą dieną. Jei Seimas pritartų, ji būtų minima rugsėjo 14-ąją. Siekiant ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Švyturių metus Klaipėdoje pradėjo Baltojo švyturio pasakojimas 

Klaipėdos savivaldybė kartu su kultūros centru Žvejų rūmais šeštadienio vakarą miestiečius kvietė į pajūrį: prie Šiaurinio molo buvo galima klausytis ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This