Klaipėdos tarybos nariai riejasi bei daugžodžiauja ir karo fone (papildyta)

Politika, Svarbu

Ketvirtadienį skubiai sušauktas neeilinis Klaipėdos miesto tarybos posėdis vėl prasidėjo tylos minute nuo Rusijos agresijos Ukrainoje žūstantiems žmonėms pagerbti. Taryba nusprendė kaip humanitarinę pagalbą skirti 150 tūkst. eurų iš savivaldybės biudžeto Odesos miestui bei patvirtino ukrainiečių vaikų priėmimo į miesto mokyklas tvarką.

Pirmojo techniškai paprasto klausimo svarstymas užsitęsė daugiau nei valandą, nes Tarybos nariai daugžodžiaudami norėjo dalintis pasiūlymais, įžvalgomis, pastabomis, pagiežinga kritika vieni kitiems ir Savivaldybės administracijai. Politikai vienas per kitą siūlė humanitarinės pagalbos Ukrainai sumą didinti net atsisakant suplanuotų mieste projektų įgyvendinimo.

Visgi sprendimo projektui pritarta vienbalsiai. Kitame artimiausiame tarybos posėdyje bus siekiama humanitarinę pagalbai Ukrainai ženkliai padidinti, kartu įvertinant ir lėšas, kurių reikės rūpybai karo pabėgėliais.

Be to, Tarybos nariai kalbėjo pasigendą vieno asmens, atsakingo už visos situacijos, susijusios su pagalba Rusijos užpultos Ukrainos pabėgėliais, koordinavimo.

Meras Vytautas Grubliauskas informavo, jog šią funkciją atliks jau šiomis dienomis darbą pradėsiantis ukrainiečių registracijos centras, kuris įsikurs vietoj buvusio vakcinavo centro Paryžiaus Komunos g.

Pritarė ir vaikų mokymui, ir N. Puteikienės siūlymui (papildyta)

Taryba taip pat patvirtino tvarką, kaip ukrainiečių, pasitraukusių iš karo zonos, vaikai bus priimami į miesto ugdymo įstaigas. Jie bus priimami pateikus rašytinį prašymą ir mokinio tapatybę identifikuojantį dokumentą (jo kopiją) švietimo įstaigos vadovui. Jie gali rinktis bet kurią ugdymo įstaigą, kurioje yra laisvų vietų.

Vaikus maitinti siūloma nemokamai.

Pasak Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, šiuo metu Klaipėdoje yra 109 mokyklinio amžiaus ukrainiečiai vaikai ir 9, kuriuos tėvai norėtų leisti į darželius. Kol kas kitus mažesnius vaikus nedirbančios moterys žada prižiūrėti pačios.

Pasak L. Prižgintienės, dauguma tėvų išreiškė norą, kad jų vaikai lankytų rusakalbes mokyklas. Lietuviškas mokyklas lankyti kol kas panoro tik du vaikai.

Pranešta, jog tarp atvykusių moterų yra penkios pedagogės, dvi iš jų – pradinukų mokytojos. Ukrainietes pedagoges rengiamasi įtraukti į ugdymo procesą.

Greitai priėmę šį sprendimą Tarybos nariai įsitraukė į kelių valandų karštas diskusijas, kaip tą tvarką reikia tobulinti netolimoje ateityje. Diskursas daugiausia sukosi apie tai, ar gerai yra Rusijos agresijos iš gimtinės išvarytiems vaikams mokytis mokyklose, kuriose pamokos vyksta rusų kalba.

Politikai siūlė įvairius sprendimo būdus, bet Savivaldybės administracija prašė neskubėti, esą, dar anksti daryti toli siekiančias išvadas. Tačiau tvirtino, jog artimiausiu metu gali būti svarstomi labai įvairūs sprendimų variantai, tarp jų – ir Tarybos narių pasiūlyti. Juoba kad prognozuojama, jog atvykstančių vaikų skaičius augs.

Taip pat pranešta, jog gali būti, kad netrukus Ukrainos valdžia savo vaikus pakvies mokytis ir nuotoliniu būdu. L. Prižintienė patikino, jog mokyklos tam yra pasiruošusios.

Tarybos nariai protokoliniu sprendimu taip pat pritarė Ninos Puteikienės siūlymui įpareigoti savivaldybės administraciją išanalizuoti civilinės saugos slėptuvių situaciją Klaipėdos mieste.

5 Comments

  1. Klaipėdietis

    Balandžio mėnesį bus 27 metai kaip stovi sudegęs ir griūvantis paminklas miesto centre buvęs Baltijos kino teatras, ūra tovarišči deputatij ?

    Reply
  2. Jureivis

    Kur Sadovkaja ? Ar nerenka lesu Ukrainai ? Ten gyveno… Gal renka Rusijai…

    Reply
  3. Algis

    Tenai visi protingais vaidina.Geda ziuret i tuos zmogelius.Del situ firminiu miestas tuscias.Jisai merdeja.Nuv.jus dykaduoniai i mazesnius miestelius,paziurekite kaip tenai zm.linksminasi,kaip valdzia tvarkosi.Pradekit truputi dirbt miestui.Ar teisus sakaliene

    Reply
    • Man tai

      klaikiausia žiūrėt kaip Puteikienė bepročouja. Pasiūlė pakeist Mogiliovo gatvės pavadinima į kitoki:D:D. A čia būtinas dabar dalykas ir sveikos galvos veikla?O gyventojų sutikimus turi? Na tu giventoju katri ana išrinko ir dabar alga moka.O kaip su griuvančiu senamiesčiu? Lygtais ponia Kulturos komitete yr? Turėtų butent tuo rūpintis o čia kas?Jau net po Lietuva šitas siulymas kap anegdotas vaikščioja.Tai kad garbė Klaipėdai:D:D:D

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Veidai

Edmundas Federavičius: „Muzika - mano pašaukimas"

Džiazo gerbėjams gerai ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir užsienyje žinomas  būgnininkas Edmundas Federavičius mini gražų jubiliejų ir ta proga ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Politika

Pradėjo skelbti savivaldybės tarybos narių algas

Neatlygintinai dirba tik vienas Klaipėdos miesto tarybos narys. Tai paaiškėjo savivaldybei po Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kritikos paskelbus informaciją apie ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This