Kovos 11-osios renginių programa

Miestas

Klaipėdos  kultūros centras Žvejų rūmai ir Lietuvos jūrų muziejus kovo 11 d. kviečia švęsti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo šventę „Vienu įkvėpimu“.

Jau kelias dienas vykusius specialius renginius vainikuos simbolinis 77 metrų ilgio Klaipėdos vėliavos nešimas miesto gatvėmis, tradicinio klaipėdietiško varškės pyrago ragavimas ir koncertas Teatro aikštėje drauge su grupe „KAnDIs“.   

Portalo archyvo nuotr.

2022-ieji metai paskelbti jaunimo metais, tad uostamiesčio gatvėmis specialiai miesto 770 metų jubiliejui pasiūtą Klaipėdos vėliavą neš jaunoji klaipėdiečių karta.

Šventinė vėliavos rikiuotė savo žygį per miestą 17.30 val. pradės Lietuvininkų aikštėje, kurios priekyje muzikuos Klaipėdos ,,Vyturio“ progimnazijos būgnų orkestras. Eitynės vyks Herkaus Manto, Tiltų gatvėmis, vėliavomis papuoštu Biržos tiltu, Turgaus gatve. Vėliavos ceremonija baigsis Teatro aikštėje, kur šventės dalyvius pasitiks Klaipėdos turizmo mokyklos mokiniai su autentišku varškės pyragu. Jį specialiai Lietuvos Laisvės šventei ruošia šios mokyklos auklėtiniai ir pedagogai.

Kalbininkės, Mažosios Lietuvos tyrėjos dr. Dalios Kiseliūnaitės teigimu, šio pyrago receptas Prūsų Lietuvos kulinarinio paveldo dalis. Klaipėdoje bus iškepta net 2000 šio gardėsio porcijų, tad tikimasi, kad ypatingo skonio pyrago paragauti galės visi švenčiantys miestiečiai.

,,Varškės pyragas, kaip būdinga Mažajai Lietuvai, yra kulinarinio paveldo gaminys, gimęs lietuviškos ir vokiškos virtuvės kultūrų sąveikoje. Jam naudojami žemdirbių ūkiuose įprasti produktai, tačiau skonį ir formą galutinai užbaigia miestuose ir dvaruose paplitę priedai, tokie kaip
kepimo milteliai, kvapų esencijos, kakava, prieskoniai. Vis dėlto kiekvienai šeimininkei pyragas išeina kitoks, nes skiriasi ne tik ingredientų kokybė, bet ir jų santykis, mėgstami priedai. Varškės pyragas paruošiamas per trumpą laiką, todėl klaipėdiškių namuose buvo kepamas dažną šeštadienį, o sekmadienio popietę šis gardėsis buvo valgomas prie kavos. Jo nešdavosi į bendruomenės susiėjimus, šventes, lankydami gimines, krikštavaikius“, – sakė D. Kiseliūnaitė.

Nepriklausomybės dienos šventę Teatro aikštėje užbaigs koncerte „Mes mylime“, kuriame klaipėdiečius nuo scenos sveikins Algirdas Kaušpėdas, Viktoras Diawara ir grupė „KAnDIs“.

„Kovo 11-oji – pergalės prieš sovietų režimą diena – Laisvės diena. Klaipėdoje įvyks dviguba premjera – pirmą kartą uostamiestyje lankysis „KAnDIs“ ir pirmą kartą skambės šiuo metu įrašinėjamo naujo disko „ANTIS kaip KAnDIs“ dainos“, – teigia A. Kaušpėdas.

Tuo metu Lietuvos jūrų muziejus kovo 11-osios proga kviečia dalyvauti nemokamuose edukaciniuose užsiėmimuose muziejuje „Trispalvė jūroje saugo“ bei „Ateities kapitonai“. Jūrų muziejaus edukatoriai kovo 11 d. visų norinčių dalyvauti lauks muziejaus kieme prie ąžuoliuko. Kovo 11 d. Nerijos jūrinio forto kieme viltingai skambės Europos šalių šventiniai maršai. Solidarumo su Ukraina vardan kviečiama užrišti geltoną ir mėlyną juostelę ant muziejaus tilto turėklų. Muziejaus lankymas – mokamas. Ukrainiečiai, pateikę dokumentą yra kviečiami lankytis nemokamai.

KOVO 11-OSIOS RENGINIŲ KLAIPĖDOJE PROGRAMA

10.30 val. Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje Šv. Mišios už Lietuvą ir jos žmones.

11 val. Lėbartų kapinėse gėlių padėjimas ant Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataro, Klaipėdos garbės piliečio Alfonso Žalio kapo.

11 val. Sportininkų namuose (Daukanto g. 24) vyks žmonių, turinčių negalią, šachmatų ir šaškių turnyras.

13 val. Pilies muziejaus šiaurinėje kurtinoje (Priešpilio g. 2) Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus parodos „Miesto tapytojai Kovo 11-ajai“ atidarymas.

16 val. Žvejų rūmuose Tautiškos muzikos ir šokio šventė. Dalyvaus Liepojos universiteto studentų tautinių šokių kolektyvai „Banga“ ir „Bandzenieki“, Klaipėdos Žvejų rūmų tautinių šokių sambūris „Vėlunga“ ir jaunimo liaudiškų šokių kolektyvas „Žilvinas“, Klaipėdos universiteto studentų tautinio meno ansamblis „Vytinė“.

17 val. prie buvusio centrinio pašto pastato (Liepų g. 16) kariliono muzikos koncertas. Gros karilionininkas Kęstutis Kačinskas.

17.30 val. Klaipėdos vėliavos nešimas nuo Lietuvininkų aikštės iki Teatro aikštės, bus nešama miesto 770-mečio jubiliejui skirta simbolinė vėliava.

18 val. Teatro aikštėje miesto dovana – lietuvininkų varškės pyrago vaišės.

18.30 val. Teatro aikštėje Grupės „KAnDIs“ (Algirdas Kaušpėdas ir Viktoras Diawara) koncertas „Mes mylime“.

Užsiėmimai Lietuvos jūrų muziejuje:

10.30–17 val. Solidarumo su Ukraina akcija muziejaus prieigose

10.40 val. „Trispalvė jūroje saugo“, edukacinis užsiėmimas muziejaus 2-oje Laivybos istorijos salėje.

10.40 val. „Ateities kapitonai“, edukacinis užsiėmimas muziejaus 1-oje Laivybos istorijos salėje

11.30 val. Iškilminga vėliavų pakėlimo ceremonija ant Nerijos forto pylimo

12.40 val. „Trispalvė jūroje saugo“, edukacinis užsiėmimas muziejaus 2-oje Laivybos istorijos salėje.

12.40 val. „Ateities kapitonai“, edukacinis užsiėmimas muziejaus 1-oje Laivybos istorijos salėje

INFORMACIJA

1990-ųjų kovo 11-osios vakarą Aukščiausios Tarybos-Atkuriamojo Seimo priimtas Nepriklausomybės aktas jau trisdešimt dvejus metus veda Lietuvą Laisvės keliu. Už šį aktą balsavo 124, susilaikė 6 deputatai ir po pusės amžiaus okupacijos Tautos valia Lietuva vėl tapo nepriklausoma valstybe.

,,Minėdami ir švęsdami Kovo 11-ąją Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo dieną turime puikią progą ir prisiminti, ir susimastyti, ir susivokti – kokia gi šios išskirtinės Lietuvai istorinės dienos svarba ir reikšmė. Lietuvos valstybės nepriklausomybės atkūrimo 32-antrosios metinės bus minimos solidarizuojantis su kovojančiais Ukrainos žmonėmis. Šiandien mums švenčiant mūsų šventę, mūsų broliai ir sesės Ukrainoje kruvinoje ir nuožmioje kovoje gina savo nepriklausomybę ir laisvę suvokdami, kad jų praradimas – neatitaisoma žala ir netektis garbingos ir išdidžios tautos istorijoje.  Ir tas nuoširdus solidarumo ukrainiečių palaikymo jausmas teužpildo kiekvieno mūsų širdį, kaip ir atsakomybės jausmas, kad neturime teisės likti nuošalyje ar abejingais. Mūsų ginklas šioje kovoje – tai nuoširdžios mūsų aukos, parama ir pagarba įnirtingai už visų mūsų laisvę kovojančiai tautai”, – sako Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This