Jauna ukrainietė dėkinga už pagalbą kolegoms iš Muzikinio teatro

Veidai

Iš apsupto Ukrainos miesto Charkivo su šeimos moterimis pabėgusi Sofia Boldovskaya balandžio 5-ąją Klaipėdoje švęs savo 19-ąjį gimtadienį. Būsimoji baleto artistė ir jos šeimos moterys su dideliu rūpesčiu ir atjauta buvo pasitiktos Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bendruomenės: vyriausiasis teatro choreografas Aurelijus Liškauskas leido apsigyventi savo bute, teatro darbuotojai skubiai aukojo pinigus, rinko ir supirko būtiniausius buities daiktus, ramino ir guodė. 

Asmeninio archyvo nuotr.

Pabėgimas iš karo apimtos gimtinės tapo pirmąja S. Boldovskaya‘os išvyka į užsienį.

„Gimiau ir užaugau Charkive. Nuo mažens mokiausi Charkivo choreografijos mokykloje (panašioje į Nacionalinę M. K. Čiurlionio menų mokyklą Vilniuje- AK). Nuo 2018 m. mokiausi choreografijos Charkivo menų koledže, netrukus turėjau išlaikyti egzaminus ir ją baigti. Kai tik prasidėjo neramumai, Charkivo teatrą uždarė, nebeliko kur šokti, tad ir tolimesnių veiklos perspektyvų nebeliko. Aš ėmiau ieškoti galimybių šokti užsienyje. Socialinių tinklų grupėje išvydau Anželikos Cholinos pasiūlymą, kad Lietuva pasiruošusi mums padėti. Ji mane suvedė su KVMT vyriausiuoju choreografu Aurelijumi Liškausku. Taip ir atsidūriau Klaipėdoje. Aš visada svajojau šokti klasikinį baletą, tačiau dabar daugiau dėmesio skirsiu šiuolaikiniam šokiui ir, žinoma, KVMT spektaklių repertuarui“, –  KVMT pranešime cituojama būsimoji balerina. 

Negalėjo patikėti 

S. Boldovskaya‘os šeima, kaip ir visi, naujienų portaluose matė įspėjimus apie gresiantį Rusijos puolimą, tačiau negalėjo tuo patikėti.

„Vasario 24 dieną, penktą valandą ryto, išgirdome tolimus šūvius, dundėjimą. Vis dar netikėjome, jog tai gali užtrukti bei įgauti tokį mastą. Savaitę ar net ilgiau gyvenome karo veiksmų drebinamame Charkive. Mūsų butas – 12-ame daugiabučio aukšte, tad išgirdę sirenas, skubiai leisdavomės į rūsį. Daug išsigandusių žmonių su gyvūnais mažyčiuose rūsiuose – jie laukė ir tikėjo…“, – pasakoja kovo 6 d. gimtą miestą drauge su mama, močiute ir penkiolikmete sese Emma palikusi Sofia.  Apsaugos įmonėje dirbęs jos tėvas liko Charkive.  

„Dėl šaudymų ir sprogdinimų buvo sunku net pasiekti traukinių stotį. Daug žmonių ten veržėsi. Iš Ukrainos vykome į Lenkijos sostinę Varšuvą, vėliau pasiekėme Kauną, tada Klaipėdą. Iš namų nepasiėmėme net būtiniausių daiktų. Iki paskutinės minutės nesiryžome išvažiuoti iš savo miesto, bet galiausiai tai padarėme. Dabar manau, kad sprendimas išvykti buvo labai teisingas, nes miestas dabar dar labiau sugriautas, nei mums esant. Sunku sekti naujienas iš Charkivo, bendrauti su mieste likusiais pažįstamais, labai dėl jų išgyvename. Tėvas toliau dirba apsaugos tarnyboje ir džiaugiasi, kad jo šeima išvykusi bei saugi“, – sako iš Ukrainos atvykusi mergina. 

Dėkinga už rūpestį 

S. Boldovskaya ir jos šeima labai dėkoja už paramą Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro bendruomenei.

„Dar tvarkomi dokumentai, tačiau kai tik jie bus paruošti, pradėsiu dirbti KVMT baleto trupėje. Jau stebiu repeticijas ir spektaklius. KVMT repertuaras reikalauja gero pasirengimo, o baleto trupė labai stipri. Pirmas mano matytas šokio spektaklis „Altorių šešėly“ man labai patiko. Atvykdama labai jaudinausi, kaip sugebėsiu adaptuotis naujoje baleto trupėje, nemokėdama lietuvių kalbos. Apsidžiaugiau čia radusi daug ukrainiečių. Visi jie draugiški ir pasiruošę padėti. Visos mano šeimos moterys sujaudintos KVMT vyriausiojo choreografo A. Liškausko  rūpesčiu. Jis surado mokyklą mano sesutei. Teatro bendruomenė suaukojo būtiniausių daiktų. Bandome apsiprasti: sesė eina į mokyklą, mama ir močiutė ieško darbo. Norisi kuo greičiau atsistoti ant kojų…“, – sako jaunoji baleto artistė. 

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras pagal galimybes pasiruošęs suteikti kuo daugiau darbo vietų nuo karo bėgantiems Ukrainos kolegoms.

„Ieškoma, kaip nebaigusiems studijų padėti išlaikyti analogiškus egzaminus Lietuvoje. Kaip atvykusiuosius kuo sėkmingiau integruoti. Ukrainiečiai sudarė net 70 procentų KVMT baleto trupės, tačiau trys vedantieji baleto trupės solistai liko Ukrainoje ginti Tėvynės. Skubiai ieškoma kuo juos pakeisti, kaip integruoti naujus šokėjus, taip pat ir bėgančius nuo karo Ukrainoje. Tenka stengtis ir palaikyti darbuotojų emocinę, psichologinę pusiausvyrą, ypač išgyvenančių dėl artimųjų, likusių karo zonoje“, – sako Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė. Kolegų išgyvenimai sutelkė KVMT bendruomenę: sukurta speciali socialinių tinklų grupė, kurioje greitai plinta informacija kokios pagalbos reikia atvykstantiems ir greitai randami galintys ją suteikti.  

Laukia paramos koncerte 

Kovo 30 d. 18.30 val. Klaipėdos Žvejų rūmuose baleto artistė S.Boldovskaya šoks pagal žymiąją ukrainiečių kompozitoriaus Myroslavo Skoryko „Melodiją“ paramos Ukrainai koncerte „Už taiką ir laisvę!“

Grojant teatro simfoniniam orkestrui koncerto žiūrovai turės galimybę vieni pirmųjų pamatyti naują choreografinį numerį, kurį specialiai šiai Klaipėdos valstybiniame muzikiniame teatre prieglobstį ir palaikymą radusiai merginai šiuo metu kuria žinoma choreografė Anželika Cholina. 

Koncerte dalyvaus ir S. Boldovskaya’os jaunesnioji sesuo, oro akrobatė Emma. Ukrainietės šokį palydėsiantis dainos „Kometa“ tekstas specialiai šiam pasirodymui verčiamas į lietuvių kalbą, kad jos nešama vilties žinia taptų dar labiau artima ir pagavi klausantiems. 

Visos už koncerto bilietus surinktos lėšos bus skirtos Ukrainos žmonėms. Bilietų kainos – 5 ir 10 eurų, tad galima rinktis, kiek prisidėti. Bilietus platina Tiketa.lt. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Spyglys

Už katę maiše - 150 pinigų*

Nors iki šiol neskelbiama, kas publiką linksmins naujojo Klaipėdos muzikinio teatro atidarymo metu, galimybės patekti į vietos grietinėlės puotą balandžio ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujajame Klaipėdos muzikiniame teatre - dėmesys ir klausos negalią turintiesiems

Artėjant Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro (KVMT) naujojo pastato atidarymui ypač daug dėmesio skiriama žmonėms su negalia. KVMT vadovo pavaduotojas Naglis ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This