Kaip mane pasiuntė…

Mums rašo

Vytautas Valevičius
2022-03-23

Komentarų: 1

Esu meno mėgėjas. Patinka eiti į parodas, jų atidarymus. Ten gali išgirsti autorius, sakant ką jie čia sugalvojo. Pamatyti jaunus menininkus, kurie tik jai tampa, paklausti vyresnių apie tai, ko nežinai.

Tai va… savaitgaly nuėjau į jaunųjų pristatymą KKKC. Naujas menas, man neaiškus. Bandau klausti dekano, kas gi tas naujasis menas… Jis mane pasiuntė… pas dėstytoją. Aš žmogus kuklus, ėmiau ir paklausiau to dėstytojo, bet ir jis mane pasiuntė….pas studentą. Mano kuklumas nežino ribų, todėl aš vėl paklausiau: ar galima kaip nors klasifikuoti (tai yra priskirti) dabartinį meno kūrinį? Studentas buvo drąsus, jis pasiūlė man atkreipti dėmesį į atlikimo techniką.

Aišku, patarimas vertas dėmesio, bet dabarčiai nelabai tinka. Pati medžiaga ar atlikimo būdas gali būti labai įvairūs, tačiau ar tai padarys juos meniškais? Ankstesniais laikais būdavo beveik aišku: tapyba, akvarelė. Grafika ar skulptūra. Dabar viskas susimaišė.

Paimsiu kitą pavyzdį – mergaitės ant riedučių. Jos – transporto priemonės, nes pėstiesiems jų nebepriskirsi? Tokių situacijų dabarties
mene tiek gausu, kad pradedantiesiems sukasi galva nuo įvairovės. Sakysim toks autorius kaip Mark Rothko yra brangus. Bet ar kaina padaro kūrinį menišku?

Nors ir negavau aiškaus atsakymo, bet paroda padarė savo. Ji privertė mane pagalvoti, ar yra aiški priemonė, tikslus kriterijus skirti meno kūrinį nuo eksperimentinio darbelio. Aš turiu sau tokią skirtį, bet ji reikalauja laiko: „Menas yra tai, kai juo išlieka ir po ilgos pertraukos, per šimtmečius“.

1 Comment

  1. Petras

    O ką, jei pasiunčia – reikia eiti. O išvada – teisinga

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

Kuo reikšmingas Kantas?

Gimimo data 1724 m. balandžio 22 d., gimimo vieta – Karaliaučius. Mes intensyviai bandome jį pasisavinti, nes tam pritaria istoriniai ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Senoliai ir vaikai: trys pasauliai

Nenoriu galvoti apie tolimas šalis, matau tai, kur dabar gyvenu. Vaikai, jų tėvai ir jų seneliai gyvena labai skirtinguose pasauliuose. ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This