Bręsta skandalas dėl galimai savavališkų statybų Giruliuose

Svarbu, Temos

Jau bene porą savaičių jaučiamas tam tikras subruzdimas savivaldybėje ir kitose valstybės institucijose dėl galimai savavališkos statybos ant Girulių šlaito, sklype Turistų gatvė 1B.

„Atviros Klaipėdos” žiniomis, vienas iš miesto Tarybos narių raštu kreipėsi į Savivaldybės administracijos direktorių Gintarų Neniškį, prašydamas paaiškinti, ar „yra Klaipėdos miesto savivaldybė išdavusi šiam projektui statybos leidimą, ar yra parengtas ir patvirtintas šių statybų techninis projektas, ar jis atitinka šios vietovės detalųjį planą, ar gauti leidimai vykdyti numatomą veiklą šiame sklype?”

Pradėjus domėtis šia istorija paaiškėjo, kad nemažas būrys Savivaldybės administracijos specialistų šį trečiadienį buvo išvykęs savo akimis tų galimai savavališkų statybų apžiūrėti.

Ne vienas kalbintas savivaldybės specialistas „Atvira Klaipėdai” sakė, kad, panašu, jog statiniai tikriausiai iškilo be reikiamų dokumentų, tačiau nepanori būti viešai cituojami – esą istorija gali būti susijusi su aukštas pareigas einančiais pareigūnais. Antraip tokios statybos „nepastebėtos” ilgai neišliktų.

Pasak jų, vienintelis dokumentas, kuriame nagrinėjama situacija šiame sklype, yra Girulių detaliojo plano, patvirtinto Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos 2005 m. gegužės 26 d. sprendimu Nr. T2-177 „Dėl Girulių detaliojo plano patvirtinimo“, korektūra, kuria suplanuota sklypo Turistų g. 1B koncepcija. Tačiau net ir šioje koncepcijoje dabar pastatyti statiniai nebuvo numatyti.

Gali būti, kad statinių savininkai suklydo ar buvo suklaidinti, nes vadovavosi Statybos techniniu reglamento punktu, reglamentuojančiu I grupės nesudėtingus statinius. Šiai kategorijai priskiriami negyvenamieji laikini pastatai, kurių didžiausias plotas neviršija 50 kv. m, o aukštis – 5 metrų. Tačiau žemės sklypas, kuriame galimai neteisėtai pastatyti šie statiniai, nėra suplanuoti detaliuoju planu. Todėl jokie statiniai čia negalėjo būti statomi. Juolab ant šlaito.

Esama ir dar vieno dokumento: 2020 m. liepą paskelbti projektiniai pasiūlymai dėl „Mokslo paskirties pastatų (2193-5013-5011, 2193-5013-5044) ir garažo rekonstravimo, keičiant paskirtį į poilsio ir pagalbinio ūkio, poilsio pastato statybos Turistų 1B, Klaipėda”. Jų užsakovu buvo įvardintas Povilas Platūkis, rengė UAB „Uostamiesčio projektas”. Šie dokumentai byloja, kad sklypo plotas – 6683 kvadratiniai metrai. 

Architektūrinėje dalyje teigta, kad „projektuojami trys poilsio paskirties pastatai su terasomis, automobilių aikštelėmis bei takeliais ir vienas pagalbinio ūkio pastatas.”

Taip pat buvo numatyta išlaikyti sklype esančios architektūros „stilistinę išraišką”, kad ji derėtų prie kraštovaizdžio, sudarytų „darnią, bendrą visumą.” Buvo numatytas trijų statinių rekonstravimas ir vieno statinio nauja statyba. Tačiau jų vizualizacija projektiniuose pasiūlymuose nepanaši į tai, kas šiandien yra pastatyta.

Šių metų balandžio 5 d. dienraštyje  „Vakarų ekspresas” buvo publikuotas Pauliaus Matulevičiaus straipsnis „Šalia Girulių paplūdimio – šveicariško tipo poilsio namukų kompleksas” .

„Kol kas pastatėme keturis namukus, o iš viso jų bus septyni, tad šią koncepciją pavadinsime „Seven light house. Planuojame, kad tai bus keturių žvaigždučių tipo apartamentai su šiuolaikišku sanitariniu mazgu – tualetu ir dušo kabina. Vieno namuko plotas – 32 kvadratiniai metrai. Porelei tokio dydžio apartamentai – pats tas. Dar planuojame įrengti ir šiek tiek didesnį namuką, skirtą šeimai. Šioje Pamario gatvės vietoje anksčiau buvo mediniai, jau atgyvenę namukai. Jų dar yra šalia, bet ketiname nugriauti ir jų vietoje statyti tokius pat konteinerinius namukus su didžiuliais langais. Vaizdas išties traukia akį, kai jie kalvotoje vietoje tarp medžių kabo ant metalinių kolonų. Pastatėme juos ant senų namukų pamatų”, – „Vakarų ekspresui“ pasakojo šio projekto vystytojas Povilas Platūkis.

„Čia viskas yra iš pavydo”, – išgirdęs, kad aplink pastatytus namukus jau sukasi tikrintojai, „Atvira Klaipėdai” sakė P. Platūkis.

Jis tikino, kad leidimo tokiai statybai nereikia. 

Pasak P. Platūkio, šie dabar pastatyti statiniai neturi nieko bendro su minėtais projektiniais pasiūlymais. Esą tiesiog ant senų pamatų statomi nauji konteineriniai nameliai, o juos visada galima nukelti. Statytojas pridūrė, kad anksčiau daug specialistų jam siūlė būtent taip statyti, o dabar „jie neria į krūmus”.

O savivaldybės specialistai stebisi, kodėl šios statybos nepastebėjo Statybų inspekcija ir aplinkosaugininkai.

Registrų centro duomenimis, sklypą Turistų g. 1B valdo 11 fizinių asmenų, iš kurių vienas – užsienietis.

19 Comments

  1. Rytas

    Ant šlaitelio čia pat savo dvare gyvena Klaipėdos vyr. architektas. Na, taip sako žmonės. Jeigu jam nekliūva – viskas tada gerai. Jeigu jis tyli……

    Reply
  2. Amigo

    Skandalas tik bresta – pasiskandalins, o viskas kaip buvo – taip ir liks,kaip neteisetai uzdaryta slagbaumu Skautu gatve. Savo laikais irgi rase, kad „Skandalas”, taciau Skautu gatve, kuria skirta bendtam naudojimui taip ir liko uzdaryta. Gal ir pliazus ponai greitai slagbaumais aptvers? Visa tai yra riskus parsidavusios valdzios pavizdys, kuria uz pinigus ir Tevynes unikalu draustini parduos.

    Reply
  3. Anonimas

    Drabsto purvais savo buvusius savivaldybes kolegas, konservatorija baiges autorius…. Neskanu

    Reply
  4. Sigitas

    Negana to kad KLaipėdos miesto visa aplinka yra paverstas visokiais pseudo psichodeliniais šudprojektiniais statiniais, tai dabar ir Giruliuose „lyg kokie verslo okupantai” lenda darkyti kraštovaizdį su visokiais šudbūdomis. Kada pagaliau Klaipėdos mieste baigsis tokie neadekvatus veiksmai? Negana to kad Giruliuose praktiškai sunaikino visą VAIKŲ stovyklų infrakstrutūrą, tai dabar visokie pseudoverslininkai toliau trypia Girulių lanšaftą.

    Reply
  5. plius minus

    Dėl architektūros.
    Na jei visą šlaitą nusagstytume tokiais televizoriais…? Visame kame turi būti saikas , padorumas ir sveikas protas… Architektūra man patiko, tik gal ne šitame kontekste… Vilų kvartalas ir šalia laikini konteineriai įstiklintais fasadais įsikirtę į šlaitą . Na yra miesto vyr. architektas ir paveldosaugininkai, įvertins, gal čia viskas ir gerai.
    Ir dar, jei vieniems galima be leidimo ir detalaus , tai kaip ir leidimas visiems pagal nutylėjimą … ?

    Reply
  6. Algis

    Gal tenai savo nagus yra prikisusi viena is sav.motereliu

    Reply
  7. Kardas

    Šioje vietoje niekada nebuvo namukų. Prie sovietų buvo šunų dresavimo vieta su barjeras. Pats mažas būdamas ten buvau…

    Reply
  8. Bauras

    Kazkokios rusiskos jegos kimba prie musu saziningu valdininku ar jums negeda tai viesinti.

    Reply
  9. Surskis

    Kam nepatinka nauji namukai, tai gali greta apsigyventi sovietiniuose su “geru kvapu”

    Reply
  10. Arunas Tuma

    Jau senokai neteko regėti tokio akibrokšto Klaipėdos mieste. NT vystytojai metų-metais, savivaldybės klerkų šokdinami, o kartais ir keliamais nepagrįstais reikalavimais, laksto, vargsta, taiso pristatomus projektus. Kartais neišlaiko nervai, leidžia papildomas lėšas ir per teismus įrodinėja, kad pertekliniai savivaldybės reikalavimai. Čia gi, atverti laikrašti ir sužinai, kad priešais vaikų darželi statoma „oazė porelėms prisiglausti”, o išalkus dar ir picerija po langais. Ir nesvarbu, kad tiesiai ant šaligatvio, kur dar ir eismas intensyvus. Keistas vieno iš 11 (kaip ra6oma) šeimininkų pasiteisinimas. Atseit čia visada buvo namukai, alia ant senų pamatų pastatė ir bet kada galima nukelti. Tai mano pasiūlymas ir būtų: nukelk ir kai susitvarkysi statybos leidimo dokumentus, galėsi atgal, jei rasi senus pamatus, pasistatyti. Idomu būtų sužinoti iš kur yra kile tie 11 bendrasavininkų, kad taip akiplėšiškai bando įtikint Klaipėdiečius, kad čia kažkada stovėjo kažkokie namukai. Ten kur stovėjo ir tebestovi, nors ir nekaip atrodo. Bet kiek man žinoma, yra nusamdyti arhitektai ir pirmiausia tvarko statybas leidžiančius dokumentus, kad galėtu sutvarkyti daug metų apleista teritoriją. Kažkada ir visuomenė bus supažindinta. Pagal straipsnio pateiktus faktus dar klausimas, ar buvusių pastatų rekonstrukcijai turi statybos leidimus? Tikiuosi ir į tai atkreips savivaldybės tarnautojai. Lauksim tolimesnių žinių iš savivaldybės.

    Reply
    • pilietis

      O kaip su Skautų gave?
      Priėjimas prie jūros????
      Nebeliko vaikų stovyklos……….

  11. Nesvarbu

    Galėtų ( o ir turėtų) patikrinti , kas dedasi sodų bendrijose miesto teritorijoje. Pilna nepriduotų namų, viršijančių visus aukštingumus, tikras Šanchajus. O juk tai miestas! Be jokio vientisumo, kažkoks bardakas. Jeigu valdininkai tingi nuosavomis kojomis tą Šanchajų apeiti, tai bent droną paleistų. Betvarkių miestas!

    Reply
    • čainataunas

      Nekeikite Šanchajaus jo nepamatę. Tai gana neblogai tvarkomas daugiamilijoninis miestas.

  12. Lina

    Idomu pamatyti veidus tu, kuriems nepatinka namukai:) gal jie ir patys sau nepatinka…

    Reply
    • Anonimas

      Nuo kada jūrinio konteinerio architektūra yra gražu ir patrauklu? juoda spalva, jokio derėjimo prie aplinkos. Faktas vienas ..lai susitvarko popierius.

  13. Įdomu

    Įdomu ką tuo klausimu pasakys savivaldybės valdininkai ?
    Ar susiformuos nauja vištidžių architektūra pajūryje ?
    Šventojoje jas bando naikinti, o pas mus toleruoti ?

    Reply
  14. Anonimas

    Siukslynais paversti pastatai ir teritorijos visada legalus. Geriausias BALTIJOS kino teatras tik 30 metu ….. legaliai stovi ir negriauna.

    Reply
  15. Gaila būtų

    Gaila būtų, jei paaiškėtu, kad namukams vis dėlto buvo reikalingas statybos leidimas, nes jie labai papuošė seniai apleistai atrodžiusią teritoriją su nusmurgusiais,,sovietiniais”, nameliais. Nauji nameliai atrodo gražiai, o ir poilsiautojų Klaipėdoje padaugėtu.

    Reply
    • Miestelenas

      Nieko čia gailo. Man geriau miškas nei visokios būdelės be projektų ir verslininkeliai suka bapkes.
      Nysisamdai architektą. Jisai tau pasakys kokių dokumentų reikia. Gauni iš savivaldybes pritarima ir darai. Bet jei apsimeti durniu ir regioninio parko teritorijoje pradedi statyt ale laikinus statinius nu tai nereik noret kad nieks napasiskustu.. greit lt pajūrį apstatytu ir neprieitum pakvepuot jei tik leistu kas. Tai cia maziausiai ko gaila tai versliniku ir milijonierių kurie numete akmenį šaukia kad sena sodyba stovejo..

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Girulių milijonieriai šiepia dantis į Kūdikių namus?*

Jau kuris laikas sklinda gandai, kad Kūdikių namų Giruliuose žemė ir pastatai parūpo vietos milijonieriams. Ir jie kurpia gudrų planą, ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This