Valstybė finansuos būsimų pedagogų, slaugytojų, informatikų studijas

Švietimas

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija pranešė, kad šiais metais valstybės parama bus suteikiama visiems būsimiems prioritetinių specializacijų mokytojams, taip pat slaugytojams ir informatikams.

2022 m. įstojusiesiems į valstybės finansuojamas prioritetinių specializacijų pirmosios pakopos pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas kas mėnesį bus išmokamos 300 Eur dydžio stipendijos. stockvault.net nuotr.

2022 m. priėmimui į trumposios pakopos, pirmosios pakopos ir vientisąsias studijas aukštosiose mokyklose iš viso skiriama 13,4 mln. Eur. Valstybės finansavimą gaus apie 12,8 tūkst. pirmakursių.

„Šiuo metu valstybė jaučia didelį pedagogikos ir slaugos specialistų poreikį, vis neužpildome ir IT specialistų spragos. Atsižvelgę į tokius darbo rinkos rodiklius, skatinsime būsimus studentus rinktis būtent šias profesijas ir užtikrinsime jiems nemokamą mokslą. Ypač svarbu didinti pedagogikos specialybės patrauklumą, sudominti jaunuolius rinktis dirbti regionuose, tai įgyvendinti padės papildomos stipendijos būsimiems reikalingiausių sričių mokytojams“, – pranešime cituojama švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Įvertinus absolventų įsidarbinimo rodiklius ir darbo rinkoje pastebėjus tam tikrų specializacijų – pedagogų, slaugytojų, informatikų – trūkumą, jos laikomos prioritetinėmis 2022 m. priėmimo į aukštąsias mokyklas metu: valstybės finansavimą numatoma suteikti visiems stojantiesiems į šias specialybes, neriboti jų priėmimo, t. y. priimti visus norinčius mokytis ir tenkinančius minimalius priėmimo reikalavimus.

Valstybės finansuojamų vietų skaičius didinamas ir sveikatos mokslų bei burnos priežiūros studijų programose kolegijose, medicinos ir farmacijos studijų programose universitetuose.

Atsižvelgus į valstybės poreikius ir šių krypčių absolventų įsidarbinimo rodiklius, valstybės finansuojamų vietų skaičius kolegijose mažinamas kosmetologijos ir socialinių mokslų specialybėse, universitetuose – burnos priežiūros, reabilitacijos, sporto, veterinarijos ir žemės ūkio mokslų specialybėse.

2022 m. įstojusiesiems į valstybės finansuojamas prioritetinių specializacijų pirmosios pakopos pedagogikos studijas bei pedagogines gretutines studijas kas mėnesį bus išmokamos 300 Eur dydžio stipendijos.

Likus metams iki pedagogo kvalifikacijos įgijimo, prioritetinių specializacijų pirmosios pakopos pedagogikos studijų ir pedagoginių gretutinių studijų, pedagoginių profesinių studijų studentų stipendijos bus pakeliamos iki 500 Eur. Padidintas išmokas gaus tie, kurie turės sudarytą sutartį su savivaldybe, savivaldybės arba valstybine mokykla ir bus įsipareigoję baigus studijas ten dirbti ne trumpiau kaip 3 metus per 5 metų laikotarpį, ne mažiau kaip 0,7 etato.

Kaip prioritetinės pedagogikos specializacijos išskirtos matematika, fizika, chemija, biologija, technologijos, istorija, lietuvių kalba ir literatūra, pradinis ugdymas.

Siekiant paspartinti visuotinį įtraukųjį ugdymą šalies mokyklose, prioritetinėmis specializacijomis taip pat laikomos jam trūkstamos pagalbos mokiniui specializacijos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Klaipėdos sportininkus rems kitaip

Klaipėdos savivaldybė perspektyviems sportininkams numato skirti pinigines premijas. Jos pakeis stipendijas, kurios buvo mokamos kas mėnesį. Tokiems pokyčiams ketvirtadienį pritarė ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Sportas

Vietoj stipendijų sportininkams mokės vienkartines premijas

Klaipėdos miesto tarybai meras teikia sprendimo projektą dėl paskatų sportininkams pakeitimo. „Premija bus išmokama vienu kartu”, – rašoma projekto aiškinamajame ...
2024-01-15
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Gitanas Nausėda: „Uostas turi grąžinti miestiečiams tai, kas priklauso“

Prezidentas Gitanas Nausėda, kurio antradieninį vizitą Klaipėdoje vainikavo susitikimas su uostamiesčio senjorais Bendruomenės namuose, tikina, kad tai nėra jo rinkimės ...
2023-12-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This