Savivaldybių tarnybiniai automobiliai: įdomybės ir paslaptys

Regionas, Svarbu

Turėdama tarnybinius 8 automobilius ir vieną autobusą Klaipėdos miesto savivaldybė atrodo gana kukliai šalia kitų apskrities savivaldybių. Ji formaliai neturi net merui priskirto automobilio. 

Kartais valdžios ratai atsiduria ir ten, kur draudžiama. Klaipėdos piliavietė. Artūro Šulco nuotr.

Nors pamatyti, kad „Volvo S90”, pagamintas 2017 metais, vežtų ką nors kitą, išskyrus merą, retai kam pavyksta. Savivaldybė taip pat turi tris elektrinius „Kia Soul” automobilius, pagamintus 2018 metais. Kiti 4 automobiliai yra senesni. Seniausia iš jų yra 2006 metų gamybos „Skoda Octavia”.

Palangos miesto savivaldybė skelbia, kad turi tik 5 automobilius, trys iš jų – „Toyota” markės. Merui ir kitiems vadovams priskirta „Skoda Superb“. Automobilių amžius neskelbiamas.

Neringos miesto savivaldybė turi 7 automobilius. Penki iš jų – 2019 metų gamybos: dvi   „Skoda Octavia”, du „VW T-Cross” ir „Nissan e-NV200”. Kiti du – senesni. Kurie pareigūnai kuriais automobiliais važinėja, neskelbiama.

Kretingos rajono meras važiuoja „Volvo S80“. Jo pavaduotojas – „Volkswagen JETTA“. Viešai skelbiama, kad ši savivaldybė turi net 38 automobilius. Pusė iš jų yra priskirtos seniūnijoms. Automobilių gamybos markių spektras – labai platus. Jų gamybos metai nėra viešai paskelbti.

Bene daugiausiai Klaipėdos apskrityje automobilių turi Šilutės rajono savivaldybė –  per 40. Automobilių gamybos metai neskelbiami. Dominuoja škodos ir folksvagenai. 

Dauguma jų disponuoja seniūnijos. Vien Šilutės seniūnijai, tai yra pačiam miestui, jų skirtos šešios. Sprendžiant iš paskelbtų duomenų, prašmatniausi automobiliai – savivaldybės administracijos žinioje. Tikėtina, kad merui skirta „Skoda Superb”, nors oficialios informacijos apie tokį automobilio priskyrimą nėra.

Nedidelė Skuodo rajono savivaldybė savo tinklalapyje skelbia turinti apie 30 lengvųjų automobilių ir antra tiek traktorių bei kitokio transporto. Didesnė pusė iš jų yra pagaminti pirmame šio amžiaus dešimtmetyje. Automobilių sąrašo viršuje – trys „audinės”: dvi A4 ir viena A6 „Avant”, pagamintos daugiau nei prieš 20 metų. 

Naujojoje Klaipėdos rajono savivaldybės svetainėje informacijos apie turimus automobilius nėra. „Paskutinis atnaujinimas: 2020-05-07 14:43:50”, interneto platybėse radome tik tokį pranešimą. Sąraše – 6 škodos ir pora kitų markių automobilių.

Tačiau neseniai ši savivaldybė buvo paskelbusi viešąjį pirkimą dėl lengvųjų automobilių – trijų visureigių ir 5 pikapų įsigijimą veiklos nuomos pagrindu. Tikėtina, kad šios savivaldybės automobilių parkas yra vienas iš didžiausių ir naujausių apskrityje.

Savivaldybių tinklapiuose paskelbta šykšti informacija apie naudojamus automobilius neatspindi realios situacijos: dažnai neskelbiama apie veiklos nuomos ar kitais būdais įsigyjamą turtą. Šiuo metu Klaipėdos miesto savivaldybė diskutuoja apie keleto automobilių įsigijimą veiklos nuomos pagrindu.

Vilniaus miesto savivaldybės informacija šiuo klausimu yra lakoniška, tačiau iškalbi – ten klesti lygiava. Visi savivaldybės darbuotojai gali važinėtis 14 „Opel Corsa” markės automobilių, naudodamiesi dalijimosi sistema „Vilnius dūzgia“.

 20 tokių pat markės automobilių yra skirta miesto seniūnijoms – kiekvienai po vieną. Dar 5 „Opel Corsa” ir 3 „Skoda Scala” skirti Viešosios tvarkos skyriui.

Teisės aktuose yra numatyta prievolė visoms valstybės ir jos kontroliuojamoms institucijoms, taip pat ir savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms institucijoms skelbti duomenis apie naudojamus tarnybinius lengvuosius automobilius savo interneto svetainėse.

Kiekvienai institucijai privalu nustatyti savo tarnybinių automobilių naudojimo tvarką.

INFORMACIJA

Tarnybinis lengvasis automobilis – tai įstaigai teisėtu pagrindu (nuosavybės teise, nuomos ar nuomos pagal veiklos nuomos sutartį) priklausantis lengvasis automobilis, kurį įstaigos darbuotojas naudoja tarnybos reikmėms.

Visi tarnybiniai automobiliai turi būti paženklinti aiškiais atpažinimo užrašais. Žymimos tarnybinių lengvųjų automobilių šoninės durelės iš abiejų automobilio pusių. Didžiosios raidės turi būti ne žemesnės kaip 75 mm, mažosios – 50 mm ir ne mažiau kaip 4 mm storio. Patvirtintas įstaigos logotipas, kuriuo naujai ženklinami tarnybiniai lengvieji automobiliai, turi būti ne mažesnio kaip 150 mm aukščio.

2 Comments

  1. Anonimas

    Folksvagenai čia kas per markė?

    Reply
  2. Anonimas

    Nusipenėjusiam Grubliauskui tinkamiausia transporto priemonė turėtų būti dviratis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero ir Tarybos nuveiktų darbų recenzija*

Atidžiau perskaičius Klaipėdos miesto savivaldybės pranešimą apie jos tarybos ir mero per metus nuveiktus darbus akivaizdžiai matyti bandymai figos lapu ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This