Dėl paminklo karių kapinėse nukėlimo spręsti turės miesto Taryba

Miestas, Svarbu

Klaipėdos miesto savivaldybė praneša tęsianti procedūras dėl sovietinių paminklų nukėlimo.

Ekspertų darbo grupei pateikus savo išvadą dėl Skulptūrų parke esančio memorialo, meras įpareigojo savivaldybės administraciją vykdyti tolimesnes procedūras ir rengti sprendimo projektą miesto Tarybai, kuri ir priims galutinį sprendimą. Be to, iki svarstymo taryboje savo nuomonę išreikšti bus kviečiami ir miesto gyventojai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Ekspertų siūlymus jau turime, tačiau prieš teikiant svarstymui savivaldybės Taryboje, dar turime teisiniu keliu išspręsti klausimą dėl komplekso vertingųjų savybių patikslinimo. Nors sovietinių paminklų nukėlimo klausimas visuomenėje kelia nemažai emocijų, jų čia mažiausiai reikia. Esame teisinė valstybė ir einame teisiniu keliu“, – pranešime cituojamas Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Mero potvarkiu sudaryta ekspertų darbo grupė, kuriai vadovavo Savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška, savo išvadoje siūlo pradėti procedūras, kurios leistų Skulptūrų parke esančius Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių memorialo elementus demontuoti. Sutariama, kad karių palaidojimo vieta gali būti pertvarkyta, atsisakant totalitarinio militarizmo estetikos ir sovietinės propagandos naudotų simbolių ir raiškos priemonių. Tuo pačiu akcentuojama, kad reikalingas pagarbus ir išmintingas elgesys, saugojant šioje vietoje palaidotų karių palaikus.

Darbo grupė siūlo demontuoti bronzinę trijų karių skulptūrinę grupę, paminklą – nuleistą kalaviją, akmens žvaigždę memorialo centre, bronzines plokštes, pritvirtintas šalia trijų karių skulptūrinės grupės su užrašais apie Klaipėdos miesto „išvadavimą“, taip pat čia esančią akmeninę plokštę su užrašu apie fašistiniuose lageriuose žuvusius ir mirusius kalinius – pastaroji plokštė neturi sąsajų su šia karių palaidojimo vieta, tekstas
yra netikslus ir gali būti klaidingai interpretuotas. Darbo grupė taip pat atkreipia dėmesį, kad akmeninės plokštės su karių pavardėmis ir kariniais laipsniais gali būti išsaugotos, kaip palaidotų karių identifikavimo ženklai, nebent ateityje tvarkant memorialą būtų pagamintos naujos.

„Darbo grupė pasisakė už sovietinio palikimo demontavimą, tačiau kartu pabrėžiame, kad pagarba čia palaidotiems kariams turi būti išlaikyta. Niekas nesikėsina nei panaikinti, nei kitur perkelti čia esančios palaidojimo vietos, tačiau darbo grupės nuomone, jos neturi ženklinti sovietinę praeitį šlovinantys atributai“, – teigia V. Juška.

Kita svarbi faktinė aplinkybė – Antrojo pasaulinio karo Sovietų Sąjungos karių palaidojimo vieta yra įtraukta į Kultūros vertybių registrą, todėl, siekiant įgyvendinti darbo grupės pasiūlymus, turi būti išspręstas klausimas dėl kultūros paveldo objekto vertingųjų savybių tikslinimo. Teisė spręsti šį klausimą šiuo metu suteikta savivaldai, todėl vertingąsias savybes tikslins Klaipėdos miesto savivaldybės nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba.

Ateityje darbo grupė rekomenduoja spręsti ir klausimą dėl visos teritorijos naujos architektūrinės kokybės – tam būtinas architektūrinis konkursas, nes desovietizacijos procesas apima ne vien senosios tapatybės atėmimą iš konkrečios vietos, bet ir naujosios suteikimą. Tam reikalinga nuodugni pasaulinės praktikos analizė, išsamios diskusijos, suinteresuotų visuomenės grupių, specialistų, institucijų įtraukimas.

Dėl sovietų karių palaidojimo vietos memorialo ateities bus klausiama ir gyventojų nuomonės. Meras, sulaukdamas daug prašymų organizuoti apklausą, numato inicijuoti šį procesą ir kviesti gyventojus pasisakyti, ar šie pritaria memorialo, esančio S. Daukanto g. pertvarkymui, pašalinant sovietinės ideologijos ženklus ir suteikiant karių palaidojimo vietai naują architektūrinę kokybę.

Su darbo grupės išvada susipažinti galima čia.

12 Comments

  1. Andrejus

    Pripazystu,kad kaimynai nukentejo nuo mano tautieciu rusu ir Raudonojo maro . Mokysiu savo vaikus Lietuviskai ir atgailausiu.
    Dekoju ,kad prieme ir leido LT tauta integruotis

    Reply
  2. Darivoras

    Ten baisu net praeiti.Viska nugriauti ir žalumynu uzsodinti

    Reply
  3. Iš tiesų

    Ir to baisaus militaristinio paminklo turi nelikti, ir karių palaikus reikia iškelti iš miesto centro Į KAPINES.
    Savus žmones laidojam kaip žmones kapuose, o okupantų armijos karius – miesto vidury.

    Reply
  4. vigilijus

    o gal virš žuvusių okupacinės armijos karių kapų kabantis kardas tinkamas priminimas visiems okupantams – kas su kardu ateina, tas nuo nuo kardo ir žūna? Gal įmanoma monumentui suteikti naują gyvenimą ir prasmę ? Šiaip kardas nėra blogio simbolis. Greičiau atvirkščiai. O balvonus nuimti būtina. Ir melagingus užrašus taip pat.

    Reply
    • Anonimas

      Balvonai tik jūs..ar tiksliau jūsų dabartiniai mąstymas…

    • Vida

      Čia įdėja !
      Verta pamąstyti šia linkme.

  5. klp

    Grubliauskas ieškos vertingųjų savybių okupantų stabuose, pasityčiojimas iš klaipėdiečių !

    Reply
    • Anonimas

      Pasityčiojimas būtų nugriauti paminklą antro pasaulinio karo kovotojams. Esu Klaipėdietis. Tik palikti.arieties.kartoms

    • anonime

      Kas tos ,,arieties”?Visus auklėji,komanduoji,o rašyt taip ir neišmokai?Tavęs tikrai niekas neklausys…

  6. Nenu

    Ką spręsti? KĄ spręsti?
    Velniop okupantų stabus.

    Reply
    • Anonimas

      Velniop tokius mankurtus kaip kovotojus su paninklais

    • Pritariu

      Teisingai. Estai jau prieš keliolika metų perkėlė karių palaikus į kapines, kur jiems ir vieta ir nieko neatsitiko.
      Kuo blogai palaidoti juos Lėvartuose?
      Tegu rusai su kolorado juostelėmis ten ir lekia, jei taip nori pagerbti.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This