Seimas yra linkęs pritarti, kad valstybinėje žemėje tvarkytųsi savivaldybės

Politika

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė žemės valdymo reformai, numatančiai valstybinę žemę perleisti savivaldybėms.

Žemės įstatymo naujoji redakcija ir dar kitų 19 įstatymų pataisos nustato, kaip 103 Lietuvos miestuose valstybinė žemė patikėjimo teise perduodama naudoti 60 savivaldybių. Pataisas pateikusio aplinkos ministro, liberalo Simono Gentvilo teigimu, pertvarkos esmę sudaro skaidri žemėtvarka, greitesnės savivaldybės, mažesnė biurokratija.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Valstybei itin svarbu turėti instrumentus vystyti energetikos, kelių, geležinkelių, kariuomenės projektus, todėl ji pasilieka sau visas galimybes greitai, per 10 dienų, susigrąžinti žemę. Be to, žemės patikėtinių kontrolė bus stipriai griežtinama, kad valstybinė žemė nebūtų, liaudiškai tariant, parceliuojama, nuomojama ne pagal rinkos kainą ar naudojama ne pagal tiesioginę paskirtį“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo S. Gentvilas.

Pristatydamas projektą jis citavo Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad „valstybės turtas nėra savitikslis, bet turi duoti naudą visuomenei ir turi būti tausojamas, nešvaistomas, racionaliai tvarkomas“.

Seimui priėmus paketą, pertvarka vyktų dviem etapais. Pirmuoju etapu Aplinkos ministerija, nuo 2023 m. sausio 1 d. perėmusi Nacionalinę žemės tarnybą (NŽT) iš Žemės ūkio ministerijos, formuotų valstybės politiką žemės tvarkymo ir naudojimo, geodezijos, kartografijos ir kt. klausimais. Po 2023 m. gegužės 1 d. savivaldybės taptų valstybinės žemės valdytojomis miestų administracinėse ribose. Žemės ūkio ministerija toliau formuotų žemės ūkio, maisto ūkio, kaimo plėtros politiką. Žemės informacijos centrui būtų patikėti visi Lietuvos valstybiniai žemės ūkio paskirties sklypai. Savivaldybių ir Žemės informacijos centro priežiūrą ir kontrolę vykdytų NŽT. Tuo metu žemės naudojimo valstybinę kontrolę iš šios tarnybos perimtų Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija.

„Kai kurių procedūrų [trukmė] sumažės trimis mėnesiais. Vadinasi, sumažės administracinės naštos ir sutaupysime valstybės pinigų, nes naikinsime besidubliuojančias funkcijas“, – sakė projekto autorius.

Tuo metu NŽT profesinė sąjunga pirmadienį skelbė, kad jos Taryba apsvarstė streiko galimybę ir galimas streiko formas.

„Šiuo metu konsultuojamės su kolegomis iš kitų profsąjungų dėl streiko organizavimo procedūrų. Į streiką norime pažiūrėti kūrybiškai. Tai, sakyčiau, bus ne šiaip sau streikas, bet – natūrinis bandymas, tam tikras eksperimentas, savotiškas perspektyvos modeliavimas – kas bus, kas nutiks, kai po dabartinės žemėtvarkos reformos sutriks žemėtvarkos sektorius, sutriks tam tikrų funkcijų vykdymas, nustos galioti įvairūs leidimai ir sutikimai. Juk kažkas turi atlikti tokį eksperimentą, tokį modeliavimą, juolab, kad taip skubotai vykdant žemėtvarkos reformą jos organizatoriai pamiršo parengti ne tik kaštų ir naudos analizę. Nėra net paprasčiausio SWOT‘o. Mūsų pilietinė pareiga ir, sakyčiau, netgi profesinė atsakomybė, siekti, kad žemėtvarkos procedūros, visi žemėtvarkiniai algoritmai, teisinis reglamentavimas būtų tobulinami, gerinami, efektyvinami. Mes už racionalias ir prasmingas permainas. Bet dabar matom tik tai kaip bus sugriauta, sunaikinta iš esmės neturint aiškios alternatyvos“,- pranešime cituotas NŽT profsąjungos pirmininkas Audrius Gelžinis.

1 Comment

  1. Anonimas

    Matomai tikslai visai kiti.. galima norima apmokestinti visą miesto valstybinė žemė, dalintis ne Nzt žemę galimai bus daug lengviau…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Klaipėdos liberalai išsirinko vienmandatininkus

Liberalų sąjūdžio Klaipėdos skyrius visuotiniame susirinkime sprendė​, kas atstovaus partijai rudenį vyksiančiuose Seimo rinkimuose uostamiestyje. Danės, Pajūrio, Baltijos ir Marių ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Aplinkosauga

Ministras išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą

Šeštadienį aplinkos ministras Simonas Gentvilas Klaipėdoje išlydėjo ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ komandą į 9 mėnesius truksiantį žygį. Aplinkos ministerija yra šios ...
2024-03-09
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Teismas gerokai nuskausmino Vacį Lekevičių

Buvęs Klaipėdos „Atlanto“ vadovas Vacys Lekevičius, jau keletą metų turintis reikalų teismuose, sulaukė dar vieno jam nepalankaus sprendimo. Šįkart pirmos ...
2024-02-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This