„Grigeo Klaipėda” teisme patyrė eilinę nesėkmę

Svarbu, Verslas

Apeliacinis teismas ketvirtadienį paliko pernai birželį Klaipėdos apygardos teismo priimtą sprendimą atmesti bendrovės „Grigeo Klaipėda” ieškinį buvusiam vadovui Vidui Beržonskiui, buvusiam Gamybos padalinio vadovui Jonui Garaliui, Rolandui Palčiauskui, Vaidotui Kizelevičiui ir bendrovėms „ChemTrade LT“ bei Airijoje registruotai „Sago Industries Limited“, kuriuo buvo prašoma solidariai priteisti 1 424 516 eurų už neva gamybai tiektą kitokį krakmolą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Grigeo“ prezidentas ir pagrindinis įmonių grupės akcininkas Gintautas Pangonis „Verslo žinioms” buvo aiškinęs, kad „milijoninė vagystė”, susijusi su krakmolo žaliavos pirkimu per buvusių „Grigeo Klaipėdos“ ir bendrovės „Algol chemicals“ vadovų ir su jais susijusių asmenų įsteigtas įmones, esą truko devynerius metus, nuo 2011-ųjų iki 2019 m. pavasario. Anksčiau dažus ir krakmolą iš „Algol chemicals“ Klaipėdos kartono įmonė pirkdavo tiesiogiai, o įsteigus UAB „Chem­trade LT“ žaliavos buvo perkamos per šią bendrovę ir jos antrinę įmonę „Sago Industries LTD“.

„Buvo perkamas pigesnis produktas, klastojami dokumentai, perklijuojama etiketė ir taip produktas paverčiamas brangesniu. Skirtumas „nusėsdavo“ lengvatinių mokesčių zonoje registruotoje įmonėje. Klausiate, kodėl mes taip ilgai to nepastebėjome? Todėl, kad buvo sukurta tam tikra sistema – pradedant nuo gamybos direktoriaus, baigiant generaliniu. Aišku, kilo įtarimas, kodėl naudojamas būtent tokios rūšies krakmolas ar būtent tokie dažai, bet buvo aiškinama, kad mūsų įrangai reikia būtent tokios žaliavos“, – „Verslo žinioms” anksčiau buvo sakęs G. Pangonis.

Anot jo, pakeitus abiejų įmonių vadovus ir atnaujinus žaliavų pirkimo sutartį, „Algol chemicals“ produkcijos kaina „Grigeo“ gamyklai sumažėjo trečdaliu.

Visgi prokuratūra atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą pagal įmonės kreipimąsi. Prokurorų poziciją palaikė ir „Grigeo Klaipėda“ skundus nagrinėję teismai.

Su ieškiniu į Klaipėdos apygardos teismą kreipusis „Grigeo Klaipėda“  tvirtino, kad V. Beržonskis kartu su V. Kizelevičiumi dalyvavo steigiant UAB „ChemTrade LT“, o jos vadovu buvo paskirtas de facto jų statytinis R. Palčiauskas. Jis esą buvęs ir Airijoje registruotos bendrovės „Sago Industries Limited“ direktorius.

Bylos duomenimis, iš viso „Grigeo Klaipėda“ iš UAB „ChemTrade LT“ ir „Sago Industries Limited“ 2014-2019 metais įsigijo 12 241 toną krakmolo, už kurį sumokėjo 6 507 740 Eur.

Pernai birželį bylą išnagrinėjusi teisėja Aušra Maškevičienė savo sprendime akcentavo, kad Klaipėdos apygardos teismas krakmolo naudojimo apylinkes jau išnagrinėjo, priimdamas galutinį sprendimą J. Garalio darbo ginčo byloje, kurioje jo atleidimas buvo pripažintas neteisėtu.

Taip pat konstatuota, jog šios bylos nagrinėjimo metu „Grigeo Klaipėda” nepateikė duomenų, pagrindžiančių, kad UAB „ChemTrade LT“ tiekė netinkamos kokybės, kitos rūšies krakmolo krovinius. Atmesdamas „Grigeo Klaipėda” ieškinį pirmos instancijos teismas visiems atsakovams iš jos priteisė per 67 tūkst. eurų bylinėjimosi išlaidų.

Nesutikdama su tokiu verdiktu „Grigeo Klaipėda” pateikė apeliacinį skundą. Jį išnagrinėjusi Apeliacinio teismo kolegija, kurią sudarė teisėjai Marius Bajoras, Rasa Gudžiūnienė ir Asta Radzevičienė, ketvirtadienį paskelbė, kad skundas yra nepagrįstas.

Anot Apeliacinio teismo, nei jam, nei pirmosios instancijos teismui „Grigeo Klaipėda” nepateikė jokių duomenų (ekspertų, specialistų išvadų ir pan.), kurie patvirtintų, kad UAB „ChemTrade LT“ ir „Sago Industries Limited“ iš tiesų tiekė ne tos rūšies krakmolą, kad perpardvė kviečių krakmolą.

Palikdama Klaipėdos apygardos teismo sprendimą nepakeistą kolegija atsakovams papildomai iš „Grigeo Klaipėda” priteisė 6 000 eurų bylinėjimosi išlaidų.

Jūratė Ramanauskaitė, „Grigeo Klaipėda“ teisininkė teigia, kad įvertinus visas aplinkybes ir išanalizavus šią nutartį įmonė planuoja pasinaudoti teise pateikti kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui. 

Kovo pabaigoje Lietuvos apeliacinis teismas atmetė „Grigeo Klaipėda“ apeliacinį skundą byloje, kurioje ji siekė prisiteisti 1,14 mln. eurų iš V. Beržonskio, J. Garalio, R. Palčiausko, V. Kizelevičiaus ir bendrovės „Algol Chemicals“. Šią suma esą sudarė permoka už dažus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Bendrovės „Grigeo Klaipėda" byla vienai dienai buvo persikėlusi į uostamiestį

Pirmadienį Šiaulių apygardos teismas išvažiuojamajame teisiamajame posėdyje, kuris vyko Klaipėdos apygardos teisme, baigė liudytojų apklausas. Teismui yra pateiktas prašymas papildomai ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This