Festivalis „Plartforma“ pristato rugsėjo repertuarą

Kultūra

Pakeitęs formatą, 16 – asis tarptautinis menų festivalis „Plartforma“ šiemet vyksta visus metus. Startavęs balandžio mėnesį su Jo Strømgren trupės šokio spektakliu „Made in Oslo“, festivalis rugsėjo 8 dieną skelbia apie rudens sezoną. Šiųmetinė festivalio tema – namai – amžina tema, kuri šiandien skamba karo Ukrainoje,  pabėgėlių tragedijos ir vis apie save primenančios pandemijos kontekste, kai uždaromos ne tik šalių, bet ir miestų sienos.

Grįžimas namo: nuo Itakės iki Klaipėdos

Festivalio rudens sezoną atidarys ir užbaigs projektai, susiję su vandenimis. Atrodo, kad pasaulis yra plačiai atvertas – galime nuskristi į pasaulio galą ar net pasivaikščioti po Everesto kalną, tačiau vis rečiau išsiruošiame į kelionę, kuri yra ne tik nuotykis, bet ir vidinio virsmo kelias. COVID-19 pandemija tik parodė, kad kelionės esmė nėra nuvažiuotas kelias. Taigi Teatr Nowszy kūrėjai iš Lenkijos kviečia publiką susitikti Klaipėdos autobusų stotyje, kur prasidės ir/ar pasibaigs kelionė į save. Spektakliai vyks rugsėjo 8-9 d.

Festivalį lapkričio mėnesį vainikuos specialiai Kaunas 2022 programai sukurtas projektas „Septyni vandenys“. Klaipėdiečių kūrybinė grupė – muzikinis duetas „Tykumos“ kartu su choru „Kamertonas“ sugrįžta ne tik prie gamtos, bet ir prie muzikinių ištakų. Tarpukario Kauno vandens rezervuaruose (talpyklose), pasižyminčiose unikalia akustika, surinkti aplinkos garsų įrašai, sudarys galimybes išgirsti „laike sustojusius garsus.“ Projektas kalba apie emocijų, santykių, laiko, vandens, smėlio ir kitas mūsų gyvenimą raizgančias upes.

Namai – vaikų ir paauglių akimis 

Dar du spektakliai apie namus kalbės vaikų bei paauglių lūpomis arba tiksliau – judesiais. Rugsėjo 9 d., penktadienį, vyks puikiai kritikų įvertintas šokio spektaklis „M(other)“, o rugsėjo 18 d., sekmadienį, Auksiniu scenos kryžiumi kategorijoje „Geriausias metų spektaklis vaikams ir jaunimui“ apdovanotas „Me two / Savoj krūvoj“ (Vilniaus miesto šokio teatras Low Air). 

Šokio spektaklyje „M(other)“ choreografė Raimonda Gudavičiūtė šoka su sūnumi Eliju ir kelia klausimą, kaip suderinti šeimą ir karjerą. Rezultatas – emocingas, jaudinantis, bet kartu ir kritiškas mamos ir sūnaus duetas, kuriame stengiamasi ne tik atsakyti į esminius klausimus, bet ir atverti nuostabų motinystės kompleksiškumą. „M(other)“ – tai kūrinys ne tik tėvams ir jų vaikams, bet ir kiekvienam, žongliruojančiam su skirtingais gyvenimo vaidmenimis.

„Me two / Savoj Krūvoj“ gimė iš Low Air mokyklos mokinių ir trupės choreografų noro sukurti spektaklį ir kalbėti apie paauglių pasaulį – ne suaugusiojo, o paauglių kalba. Kūrybinė komanda kviečia pabūti paauglio galvoje, o gal jo kambaryje? Tarytum jį išgirsti ar pasikalbėti. Ši erdvė atvira visiems tyrinėti, kalbėti ir kalbėtis.

Rugsėjo programą užbaigsiantis spektaklis rodomas rugsėjo 18 d., sekmadienį, Hofo kiemo angare.

Kai namus valdys robotai

Belgų trupės Post uit Hessdalen cirko spektaklis „Man Strikes Back“ – tai muzikinis žmonių ir robotų cirko pasirodymas, skirtas 6 metų ir vyresniems žmonėms bei robotams. Spektaklyje viskas priklauso nuo žonglieriaus tikslumo ir jėgos, nuo būgnininko greičio ir reakcijos. Iki kol įsimaišo mediniai trikampiai ir užima savo pozicijas. Tuomet koncertas virsta įspūdinga choreografija, bet kas kam vadovauja? Ir kuriam kurio reikia? Kuo gyvesni trikampiai, tuo žonglieriui sunkiau išlaikyti kamuoliukus ore… 

Spektaklis vyks rugsėjo 11 d., sekmadienį, „Kultūros fabrike“.

Pandeminė vienatvė 

Trupės Wauhaus (Suomija) spektaklis „Flashdance“ buvo sukurtas dar iki pandemijos. Tai – dedikacija tamsai. Šiandien spektaklio tema įgyja naują atspalvį, reflektuodama atskirties ir vienatvės tamsą, kurią visi patyrėme per dvejus „uždaro“ gyvenimo metus. Spektaklyje tamsa įgauna materialųjį pavidalą – virsta plastine būtybe, kuri skleidžiasi skulptūriniais peizažais arba tiesiogine šio žodžio prasme užgožia žiūrovus. Atskiro žiūrovo patirtis tampa scenos esme: susidūrus su ribotu gebėjimu matyti atsiveria beribė vaizduotės erdvė. „Flashdance“ pažadina tai, kas yra paslaptinga ir nesąmoninga bei kviečia nebijoti tamsos. Spektaklį galima pamatyti rugsėjo 16, 17 d. „Žvejų rūmuose“.

Milžiniškas audinys tampa ir spektaklio „Inbetween“ ašimi. Kūrybinė spektaklio grupė – Soňa Ferienčíková, Mária Júdová, Alexandra Timpau. Spektaklio metu iš audinio sukuriamos erdvės ir tūriai yra šokėjų derybų rezultatas, bet tuo pat metu ir jų aplinka. Jų stogas, bendras apvalkalas, rūbas ar net oda. Ši laikina derybų erdvė atspindi ne tik šokėjų, bet ir visos visuomenės kovą ir sąveiką, savo vietos po dangumi paiešką. „Inbetween“ vyks rugsėjo 17 d., šeštadienį, „Kultūros fabrike“.

Nuo rugsėjo 8 iki 18 d. festivalis pristatys 6 projektus. Dar keturis parodys spalio ir lapkričio mėnesiais.  

Festivalio rugsėjo mėnesio programa

Rugsėjo 8 d., ketvirtadienis

19 val. Šokio – fizinio teatro spektaklis „Odisėjas“. Renginys vyks Klaipėdos autobusų stotyje. Trukmė 60 min. Žiūrovai kviečiami su savimi atsinešti ausines su minijack jungtimi.

Rugsėjo 9 d., penktadienis  

17.30 val. Šokio – fizinio teatro spektaklis „Odisėjas“. Pasirodymas vyks Klaipėdos autobusų stotyje. Trukmė 60 min. Žiūrovai kviečiami su savimi atsinešti ausines su minijack jungtimi.

19 val. Šokio spektaklis „(M)other“. Renginio vieta – Kultūros fabrikas. Trukmė 60 min. N-8

Rugsėjo 11 d., sekmadienis  

18 val. Muzikinis cirko spektaklis „Man Strikes Back“. Atlikėjai pasirodys Kultūros fabrike. Trukmė 45 min.

Rugsėjo 16 d., penktadienis

19 val. – spektaklis „Flashdance“. Pasirodymo vieta – Žvejų kultūros rūmai. Trukmė 55 min.

Rugsėjo 17 d., šeštadienis

18 val. Spektaklis „Inbetween”. Renginys vyks Kultūros fabrike. Trukmė 45 min.

19.30 val. Spektaklis „Flashdance“. Pasirodymas vyks Žvejų kultūros rūmuose. Trukmė 55 min.

Rugsėjo 18 d., sekmadienis

17 val. Šokio spektaklis „Me two / Savoj krūvoj“. Renginio vieta – Hofo kiemo angaras. Trukmė 65 min.

INFORMACIJA

„Plartforma“ ilgametis Klaipėdos miesto reprezentacinis festivalis, 2019-2021 m. įtrauktas į strateginių Lietuvos festivalių sąrašą, o nuo 2015 m. jis apdovanotas Europos festivalių asociacijos ženklu „Europe for Festivals / Festivals for Europe“. Festivalį organizuoja Menininkų grupė „Žuvies akis“, finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Klaipėdos miesto savivaldybė. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

„Šokio pavasaryje“ skleidėsi per 300 talentų

Klaipėda tradiciškai pasveikino kovą sukviesdama jaunuosius baleto ir šiuolaikinio šokio atstovus iš visos Lietuvos į konkursą „Šokio pavasaris“. Šokių mokyklos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Unikali transformacija: kultūros fabriku tapusiai „tabokinei“ teko ir karo belaisvių lagerio dalia

Lygiai prieš 70 metų tuometinė spauda pranešė, kad Klaipėdoje atgims cigarečių ir papirosų gamyba, tarpukariu buvusi tarp pramonės lyderių. Ta ...
2023-09-25
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Madų savaitė atidaryta jaunųjų dizainerių eksperimentais ir tapybos paroda

Trečiadienio vakarą „Hofo“ erdvėse „Fashion week Klaipėda“ atidarė trys jaunųjų dizainerių komandos su savo mados kolekcijomis, o Kultūros fabrike pristatyta ...
2023-08-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This