36-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Rugsėjo 5-oji

„Klasco” siekia, kad Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmai panaikintų šį balandį Klaipėdos miesto Tarybos priimtą sprendimą nepritarti įmonės planuojamai naujai ūkinei veiklai, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija su UAB „Sweco Lietuva”, Lietuvos energetikos institutu ir Klaipėdos universitetu pasirašė 579 tūkst. eurų vertės sutartį dėl pietinės uosto dalies plėtros PAV ataskaitos parengimo iki 2024 metų pavasario.

***

Pranešama, jog nuo rugsėjo 1 d. Klaipėdos technologijų mokymo centre, prijungus Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklą, mokysis per 1200 mokinių ir tai yra viena didžiausių profesinio mokymo įstaigų Klaipėdos regione.

***

„Pradėkim nuo šviežiausios žinios: Audrius Petrošius paskelbė, kad tauta jį šaukia į grybų karą, – negali vaikis atsispirti. Tiesiog trūksta valios… Baravykas raudonviršis. Ir greits, ir drūts, ir jauns. Tik kad partijų bei judėjimų jo biografijoje – kaip kirminų raudonviršio kepurėje”, – nuomonių rubrikoje kandidatus į Klaipėdos merus sarkastiškai aptaria „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Generalinė prokuratūra pranešė, kad praėjusią savaitę jos vadovė Nida Grunskienė ir Generalinės prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyriaus vyriausioji prokurorė Deimantė Nikitinienė Aplinkos ministerijoje vykusio darbinio pasitarimo metu su ministru Simonu Gentvilu ir šiai ministerijai pavaldžių institucijų atstovais aptarė jų veiklą bei atsakomybę vykdant teismų sprendimus dėl valstybinėje žemėje savavališkai pastatytų statinių pašalinimo – kalbėta ir apie iki šiol nenugriautą Irenos Šakalienės namą.

***

Klaipėdos miestiečių draugijai atsiųstuose atsakymuose dėl tolimesnio buvusio policijos komisariato Jūros g. 1 panaudojimo ir Finansų ministerija, ir Turto bankas nurodo, jog jį žadama parduoti viešame aukcione, rašo portalo žurnalistas, priminęs šio pastato istoriją.

Rugsėjo 6-oji

Kas ir kodėl nulėmė, kad rekonstruojamame Skulptūrų parke neliko krepšinio aikštelės, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Policija Klaipėdoje sulaikė du vyrus, įtariamus pastaruoju metu uostamiestyje ir Klaipėdos rajone įvykdžiusius kelias statybinių įrankių ir kitų vertingų daiktų vagystes.

***

Klaipėdos konteinerių terminale antradienio rytą buvo surengta simbolinė rekonstruotų 143 ir 143A krantinių atidarymo ceremonija.

***

Antradienį vykusiame Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto posėdyje savivaldybės Finansų skyriaus vedėja Kristina Petraitienė dėl Vyriausybės savivaldybei skirtų dotacijų pristatė biudžeto pakeitimo projektą, kuriam komiteto nariai pritarė.

Rugsėjo 7-oji

„Šis sezonas, bent jau man asmeniškai, bus pats įdomiausias. Pagal tai, ką mes kursim ir kas pas mus kurs, aš su tokia tįstančia seile laukiu šito sezono“, – pristatydamas naująjį Klaipėdos dramos teatro sezoną kalbėjo teatro vadovas Tomas Juočys.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė pakalbino Pauliaus Lindenau anūką Konrad Chr. Göke – režisierių, rašytoją ir prodiuserį, kuris turi planų uostamiestyje kartu su KVMT kolektyvu įgyvendinti vieną projektą.

***

Po to, kai „Atvira Klaipėda” antradienį pranešė apie uostamiesčio savivaldybės sprendimą atsisakyti rekonstruojamame parke suprojektuotos ir iki tol čia buvusios krepšinio aikštelės, veiksmų ėmėsi ir kai kurie klaipėdiečiai, ir miesto politikai.

***

Vakarų laivų gamyklos grupės įmonė „Vakarą krova“ praneša įsigijusi įspūdingo dydžio bei galios kroviniams krauti skirtą kraną „E-Crane“, kuris yra didžiausias Baltijos šalyse.

***

Klaipėdos savivaldybė perka želdynų ir želdinių inventorizavimo, jų geoduomenų bazės tikslinimo bei papildymo paslaugas.

***

Netoli Lėbartų veiklą pradėjusiame Vakarų Lietuvos krematoriume apsilankė „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Trečiadienį miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto nariai pritarė piliavietėje esančio seno pastato perdavimui Lietuvos kariuomenei bei palaimino „Neptūno” krepšinio klubo norą, kad savivaldybė perimtų devynias įstaigos kontrolinio paketo dalis.

***

Apeliacinis teismas Klaipėdos apygardos teismo nuteistajai už tyčinį moters nužudymą iš savanaudiškų paskatų skirtą 16 metų laisvės atėmimo bausmę sugriežtino iki 18 metų laisvės atėmimo bausmės ir atitinkamai nuo 18 iki 20 metų sugriežtino galutinę subendrintą laisvės atėmimo bausmę. Tuo metu Klaipėdos apylinkės teismas uostamiesčio gyventojui už nepilnametės užpuolimą autobuse skyrė vienerių metų laisvės apribojimo bausmę bei atlyginti nukenteėjusijai 3000 eurų neturtinę žalą.

***

Lietuvos architektų sąjunga kartu su UAB „Memelio miestas“ ir Klaipėdos miesto savivaldybės administracija skelbia Šiaurės rago skvero tarp Naujosios Uosto gatvės ir Kuršių marių sutvarkymo atvirą projekto konkursą.

***

„2019-aisiais šį vandens telkinį pastebėjome pirmą kartą, vykdant kitus darbus, 2021 m. atlikome pirmuosius tyrimus, o šiemet, 2022-aisiais, pradėjome naują projektą. Stebėdami, kokiu greičiu ten dabar vyksta pokyčiai, sistemingai atlikdami tyrimus, kaupiame neįkainojamų žinių bagažą ir, galima sakyti, pasitikriname supratimą apie tai, kaip formavosi Baltijos jūros ekosistema, nes pasibaigus ledynmečiui panašūs procesai vyko ir čia“, – apie Arktyje atliktus tyrinėjimus pasakojo vienas iš Klaipėdos universiteto mokslininkų Sergėjus Oleninas.

Rugsėjo 8-oji

Klaipėdos savivaldybei nepavyko nusipirkti dviračių ir pėsčiųjų takų po Herkaus Manto gatvės viaduku projektavimo ir projekto vykdymo priežiūros paslaugų.

***

Trečiadienį miesto Tarybos Finansų ir ekonomikos komitetas pritarė Vyriausybės atstovės Klaipėdos apskrityje Daivos Kerekeš pasiūlymui keisti architektūrinių konkursų rengimo tvarką.

***

Savivaldybės pasamdyti projektuotojai turi suplanuoti Rotušės stogo tvarkybos darbus, lietaus nuvedimo sistemos atnaujinimą, vėjo izoliacijos, žaibosaugos įrengimą bei įvertinti stoglangių būklę, o jei reikės – planuoti jų keitimą.

***

„Įvertinus 11-oje ikimokyklinio ir pradinio ugdymo švietimo įstaigų maisto produktų viešuosius pirkimus, visose audituotose 11–oje įstaigų nustatyta atvejų, kai maisto produktai buvo įsigyti nesivadovaujant sveikos mitybos ir viešuosius pirkimus reglamentuojančių teisės aktų reikalavimai”, – skelbiama Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos audito ataskaitoje.

***

Situaciją, susijusią dėl Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos vieno iš Klaipėdos skyriaus kandidatų į merus – Aidu Kaveckiu – toliau aiškinasi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Susisiekimo ministerijos planai švelninti laivuose nacionalinių įgulų sudėties reikalavimus kelia daug klausimų jūreivių atstovams, kurių pasisakymus išklausė „Atviros Klaipėdos” praktikantas Kasparas.

***

Klaipėdos apygardos prokuratūra praneša apie baigtą ikiteisminį tyrimą, kuriame klaipėdietis kaltinamas neteisėtai disponavęs labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu. Tuo metu miesto policijos pareigūnai su gyventojais aptarė jiems aktualius klausimus.

***

Ketvirtadienį posėdžiavę miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariai po diskusijų balsų dauguma pritarė parengtam Žvejų rūmų rekonstrukcijos projektui.

Rugsėjo 9- oji

Nors prieš smarvę pietinėje Klaipėdos dalyje susivienijusių gyventojų socialinio tinklo grupę sudaro apie 8000 registruotų dalyvių, ketvirtadienio vakare į Seimo narės klaipėdietės Ligitos Girskienės organizuotą susitikimą su UAB „Mestilla” vadovais atėjo vos pora dešimčių klaipėdiečių, tarp kurių buvo ir „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Portalo žurnalistas gavo „pamirštą” protokolą, kuriame užfiksuota, kas gi nulėmė Klaipėdos savivaldybės administracijos sprendimą atsisakyti Skulptūrų parko sutvarkymo projekte numatytos ir iki tol čia buvusios krepšinio aikštelės. Jis taip pat išsiaiškino, jog krepšinio aikštelė čia galėjo atsirasti dar 2019- aisiais bei kad jai esą nesipriešina šalia gyvenantis verslininkas Igoris Udovickis.

***

30 procentų įskaitinių eismo įvykių Klaipėdoje – dėl elektrinių paspirtukų kaltės. Jie važiuoja dideliu greičiu, važiuoja dviračių takais, atsitrenkia į pėsčiuosius ir automobilius, lūžta kaulai, net žūsta žmonės. Atsitikus eismo įvykiui paspirtukų vairuotojai sprunka – nustatyti jų tapatybes labai sudėtinga: tokią informaciją miesto Tarybos Miesto ūkio ir aplinkosaugos komitetui pateikė Klaipėdos kelių policijos komisaras Mindaugas Džermeika.

***

Klaipėdos dramos teatro atstovė pateikia pokalbį su premjerinio spektaklio „Meilė” kompozitoriumi bei vienu iš lenkų aktorių.

***

Pranešama, jog Lietuvoje akredituotiems užsienio šalių ambasadoriams buvo pristatytas uostas bei Klaipėdos universitetas.

***

Klaipėdos „Neptūno” krepšininkai penktadienio vakarą „Švyturio” arenoje keturių komandų turnyre dėl Vlado Garasto taurės 80:73 įveikė Estijos Parnu „Sadam” ekipą ir pateko į finalą.

Rugsėjo 10-oji

1949-aisiais sovietinės Lietuvos vyriausybė buvo priėmusi sprendimą, galėjusį nulemti visiškai kitokią miesto raidą – teritorija, kurioje po 15 metų buvo pradėta statyti III vandenvietė, užprogramavusi miesto plėtrą į pietus, buvo paskirta didžiulei superfosfato gamyklai: apie šį ir kitus su miesto įmone susijusius 1949-1950 metais priimtus sprendimus – dar vienoje ciklo „Ką pasakoja archyvas” dalyje.

***

Nuolat kylant visuomenės pasipiktinimui dėl neva sveikų medžių iškirtimo, Klaipėdos miesto savivaldybė pasamdė ekspertus, kurie vieno medžio būklės detalaus įvertinimo ir metodikos tvarkymui parengimo paslaugas įvertino 59,17 euro. 

***

Prieš ukrainiečių mokyklos atidarymą šeštadienį Alyvų gatvėje vyko didžiulis sujudimas – vaikai, jų tėveliai, mokytojai ir patys vadovai, ginkluoti šluotomis, kibirais, langų ir kitomis valymo priemonėmis šveitė, valė ir tvarkė patalpas ir kiemą, o talkininkus pakalbino „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Šeštadienį Garliavoje visas rungtynes su vietos komanda ilgai vargęs „Neptūnas“ sugebėjo fantastiškai sužaisti mačo pabaigoje, rezultatu 3:2 įveikęs vietos futbolininkus.

Rugsėjo 11-oji

Apie tai, kaip per 21-erius gyvavimo metus keitėsi vienintelė rusų kalba uostamiestyje transliuojanti radijo stotis „Raduga”, pasakoja pirmasis radijo stoties programų direktorius Dmitrijus Šapila bei laidų vedėjas Sergej Griffits.

***

Dar viename ciklo „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” rašinyje toliau pasakojama apie diplomatinius ir kitus susirašinėjimus, susijusius su tuo, kad 1922-aisiais iki tol aiškaus statuso neturėjusio Klaipėdos krašto likimo klausimas grįžo į tarptautinę areną.

***

Sekmadienį Klaipėdoje oficialiai atidaryta Tarptautinė Ukrainos mokykla, kurioje visų dalykų, išskyrus lietuvių kalbą, bus mokoma tik ukrainiečių kalba.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Gerda Raulušaitytė - auksiniame jaunųjų sporto žvaigždžių dešimtuke

Tradiciniais tapę geriausių Lietuvos jaunųjų sportininkų ir sportininkių apdovanojimai „100 sporto žvaigždžių“, organizuojami LRT ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos (LSFS), ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Renginiai

Penktadienį Klaipėdoje

IMANUELIO KANTO VIEŠOSIOS BIBLIOTEKOS KALNUPĖS SKYRIUS (KALNUPĖS G. 13) 12 val. „Full body“ treniruotė bibliotekoje. Treniruotė su savo kūno svoriu ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Apie rinkimus - nė žodžio*

Žinia, prasidėjus rinkimų į prezidentus vajui, dabartinis iš Klaipėdos kilęs šalies vadovas kone kas antrą dieną ėmė lankytis vis kitoje ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Dar vienas ieškinys dėl neteisėtų išmokų Kretingos politikui

Pranešama, jog Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmuose gautas civilinis ieškinys dėl 13 757,99 eurų priteisimo iš politiko Romualdo Jablonskio. Kretingos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This